szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elsőként rendezik meg hazánkban is a roma büszkeség napját. A rendezvényt civilek szervezik, és várnak minden érdeklődőt szombaton, a Mátyás térre. A szervezők szerint a cél, hogy a roma társadalom végre büszke legyen az értékeire, amellett, hogy fel kell hívni a figyelmet az összefogásra. Többezres tömegre számítanak, lesznek olyanok, akiket vidékről hoznak majd buszokkal.

"Eddig elbújtunk, de most már nem fogunk, meg akarjuk mutatni, hogy büszkék vagyunk az identitásunkra” – mondta Setét Jenő a hvg.hu-nak. Ő az „Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat” aktivistája, és a Magyarországon elsőként megrendeződő „Roma March!” A Roma Büszkeség Napja főszervezője. A rendezvény szombaton a VIII. kerületben található Mátyás téren 14 órakor kezdődik, később pedig továbbindul egy felvonulás a Blaha Lujza térre Az eseményen többek között fellép Kökény Attila énekes, Bach Szilvia előadóművész, LL Junior zenész és Molnár Péter slammer is.

„A rendőrség dolga"

Setét Jenő, azt mondta a hvg.hu.nak, hogy az esemény elsősorban egy kulturális demonstráció romák emberi méltóságáért és állampolgári jogaiért, amelyen bárki részt vehet. „Az elmúlt években egyre negatívabb a közhangulat a cigányság felé, a többségi társadalom közvélekedésének javításán túl, a roma önbecsülést is szeretnénk helyreállítani – a rendezvény az első lépcsőfok ebben" – mondta.

Szerinte sokan nem veszik figyelembe, hogy a romák 600 éve fontos részei a magyar társadalomnak, például rengetegen harcoltak az 1848-as szabadságharcban, de világhírű cigány származású művészekről is bele lehetne számolni. Emellett fontos, hogy "elinduljon egyfajta roma önszerveződés" is, például hogy "fellépjenek a cigányok kirekesztése ellen a közoktatásban és diszkriminációja ellen az igazságszolgáltatásban".

Legyenek büszkék a kultúrájukra – ezt szeretnék a Roma Büszkeség szervezői
©

A rendezvényen számos romaszervezet képviselteti magát, például az !Aven !Amenca Roma Produkciós Alapítvány, a Nemzeti Roma összefogás és a Magyarországi Cigány Párt. Részt vesznek nem roma szervezetek is, például Város Mindenkié mozgalom és a Másság Alapítvány. Mint mondta, sok résztvevőre számítanak vidékiről is, lesznek olyanok, akiket buszokkal hoznak majd – 20 vidéki településről és 10 belvárosi kerületből jelezték, hogy jönnek. „Ha az idő is jó lesz, többezer résztvevő is eljöhet” Setét Jenő azt mondta, hogy nem tud arról, hogy szélsőjobboldali, rasszista csoportok készülnének provokációra. „Ha jönnének, akkor sem a mi dolgunk ez, hanem a rendőrségé” – tette hozzá. 

Mint mondta, bármi megtörténhet, ugyanis tavaly októberben is éppen egy miskolci roma felvonulással egy időben szervezte a saját demonstrációját a Jobbik – fizikai értelemben azonban nem érintkezett a két felvonulás, ugyanis a Jobbiké pár kilométerre a városközponttól, az Avas lakótelepen volt. Utánajártunk, de a szélsőjobboldali fórumokon nem volt szó az eseményről, előre láthatóan nem terveznek ellendemonstrációt.

"Össze kéne fogni"

Daróczi Ágnes, roma aktivista, a rendezvény egyik szervezője azt mondta, 2011 óta tartanak az európai nagyvárosokban roma büszkeség napját, ennek ugyan a hivatalos időpontja október 6., ám mostanra szervezték. Legutóbb Bécsben volt egy hasonló rendezvény, amin ő is felszólat. Szerinte a Magyarországon élő romáknak nem csak az önelfogadásra, de az összefogásra is nagy hangsúlyt kellene fektetniük, ugyanis kifejezetten megosztottak a cigányokat képviselő szervezetek és a politikai elit. „Ez egy spontán civil összefogás, de a legfontosabb roma szervezetek mind képviseltetik majd magukat” – magyarázta.

Osztolykán Ágnes, az LMP parlamenti képviselője, azt mondta a hvg.hu-nak, hogy részt vesz a rendezvényen, azonban felszólalni nem fog. „Nem akarunk pártpolitikát belekeverni az eseménybe, ennek a napnak a roma büszkeségről kell szólnia” – tette hozzá. Mint mondta ez a demonstráció egy fontos figyelemfelhívás, arra, hogy milyen mértékben intoleráns a magyar társadalom, hogy az elmúlt években egyre többször érik sérelmek, diszkrimináció a romákat. „Fontos, hogy végre felhagyjon a roma elit a többségi társadalom módszereinek lemásolásával, sajnos átvettük a politkai megosztottságot, ami nem kedvez a közös céloknak, és nem segíti elő az integrációt” – tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Der Standard: privát lesz a roma büszkeség napja Magyarországon

A roma büszkeség (Roma Pride) napját idén Magyarországon csak privát keretek között tartják meg, mert a roma közösségben „mély depresszióhoz" vezetett a szegénység és a politikai korlátozások - mondta Daróczi Ágnes roma aktivista a Der Standard című osztrák napilapban hétfőn megjelent interjúban.

hvg.hu Itthon

Ha balhé lesz, abból a Jobbik jöhet ki rosszul

Bár a párt politikusai tagadják, a Jobbikot megtépázó borsodi belháború is szerepet játszhat abban, hogy a párt a miskolci Avas lakótelepre szervezi a következő megmozdulását. Könnyen elképzelhető azonban, hogy több lesz a roma ellentüntető, mint a jobbikos. Egy esetleges balhé semmiképp sem kedvezne a rendet hirdető pártnak.