szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Méretei alapján országosan egyedülálló hallépcsőt építenek Kiskörén, a duzzasztómű szomszédságában. Ez az ottani vízi világ „közlekedését”, vagyis fel- és lecsúszását segíti majd.

A hallépcső a Komplex Tisza-tó Projekt része, amellyel a síkvidéki tározó ökológiai egyensúlyának alapjait szeretnék megteremteni. A fejlesztés 740 millió forintba kerül, uniós támogatással valósítják meg.

A tározónál az úgynevezett kisvizes időszakban, amikor a duzzasztómű zsiliptáblái zárva voltak, a halak nem tudtak az alvízről a felvízre úszni, szabadon csak az elzáró táblák nyitott helyzetében, a rövid, árvizes periódusban közlekedhettek.

A több tízezer köbméter földet megmozgató munkával, természetközeli műszaki megoldásokkal kialakítandó hallépcső egy 1300 méter hosszú, akár 8-9 méter vízszintkülönbséget áthidaló, három szakaszra osztható vasbeton labirintus lesz. Ennek felső szakasza az állatok Tisza-tóból történő kiléptetését szolgálja, a középső szakasz a felső és az alsó torkolat közötti, míg az alsó, a torkolati szakasz alvízhez való kapcsolatát biztosítja.

A hallépcső felső szakaszának központi elemeként 180 méter hosszú és 2 méter fenékszélességű tápcsatornát építenek a téli kikötő és az üzemi út között. Az üzemi út alatt az árvizek kizárását és a víz betáplálását biztosító műtárgyat létesítenek. Ennek szomszédságában helyezik el azokat a monitoring berendezéseket, amelyek a hallépcső hatékonyságának ellenőrzik majd – magyarázta Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője.

A mesterséges patakként funkcionáló ökológiai folyosó középső szakasza ezt a medencét és az alsó "pihenő" tavat kapcsolja össze a hullámtéren. A kedvező átjárási feltételeket a természet közeli bukókhoz hozzáépített, úgynevezett réselt halátjáróként kialakított műtárgyak alkotják. Az alsó, torkolati szakaszon természetközeli medencesor és "pihenőtó" várja a halakat, mielőtt folytatnák útjukat a folyóba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!