szerző:
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem egyedül Eva Rezesova száguldott az M3 autópályán tavaly augusztus 21-én: párja végig a szlovák milliomosnő nyomában volt autójával a baleset éjszakáján. A birtokunkba került híváslisták alapján a férfi barátnője után jött Magyarországra, nagyjából 30 kilométer híján sikerült is utolérnie, miközben folyamatosan hívogatta telefonon. Kérdés, hogy ennek a menekülésszerű akciónak volt-e szerepe a négy halálos áldozattal járó baleset bekövetkezésében.

„Menekült otthonról, ami azt jelentette, hogy beült a kocsijába, és azzal elment” – így fogalmazott információink szerint Erik Fischer, Eva Rezesova korábbi élettársa, egyik kislányának apja, amikor a szlovák millimosnő ügyében tanúvallomást tett. Ahogy arról beszámoltunk, a négy ember halálával végződött közlekedési baleset éjszakája kísértetiesen emlékeztet arra, ahogy a korábbi barát szerint Eva viselkedett, amikor szerinte a kelleténél többet ivott. A vád szerint a nő ittasan vezette BMW terepjáróját, a műszaki szakértők szerint jóval gyorsabban hajtott a megengedett 130 kilométer per órás sebességnél, a birtokunkba került híváslisták alapján pedig folyamatosan kommunikált mobilján éjjel 3 óra és 4.45 között – állítása szerint kizárólag hangvezérléssel.

A korábban birtokunkba került híváslisták további elemzésével azonban sikerült kideríteni egy  újabb részletet baleset éjszakáján történtekből: a mobiladatok alapján Rezesovát követte Magyarországra akkori élettársa, Lukáš Trnovský, és folyamatosan a nyomában volt. A szlovák milliomosnő iPhone-jának vizsgálatáról készült hatósági jegyzőkönyvben – amiből a rendőrség SIM-kártyás bakizását is kiderítettük – mindössze az elmentett nevek alapján listázták ki azokat, akik Rezesovát hívogatták.  Az egyik, aki folyamatosan kereste, „Laska” néven szerepelt a mobilban, ami szlovákul azt jelenti, hogy „Szerelmem”. A hvg.hu által megszerzett dokumentumok egyikében azok a hívások szerepelnek, amikor Laska hívta a már Magyarországon autózó Rezesovát, így a kettejük mobilforgalmáról készült listák összevetéséből feltérképezhető, hogyan száguldottak egymás mögött.

Tudta-e Rezesova, hogy követi?

A rendőrséget, illetve a mobilszolgáltatót már a korábbi cikknél hiába kerestük, nem nyilatkoznak a híváslistákkal kapcsolatban, ezért egy igazságügyi szakértő segítségével mindössze a birtokunkban lévő adatokból levonható tényeket közöljük. Híváslistája alapján Laska mobilját legelőször 3.48-kor, a határhoz közeli abaújszántói bázisállomás érzékelte, Rezesova mobilja ekkor Nyékládháza külterületén azonosítható be, a két állomás közt nagyjából 50 kilométer van.  Ennek a hívásnak azért van különösen nagy jelentősége, mert az adatok alapján ekkor beszéltek is egymással valamivel több mint egy percig, így elképzelhető, hogy Rezesova számára ettől kezdve világos, Laska a nyomában autózik.

A következő, 4.20-as, pár másodperces hívást Laska már a mezőnyárádi torony körzetéből indítja Rezesova füzesabonyi térségben járó mobiljára, a települések között már csak 25 kilométer távolság van. A rendőrségi jegyzőkönyvben ez már nem fogadott hívásként szerepel, ahogy a híváslista alapján is valószínűleg a hangpostán landolt a hívás. A térképünkön is ábrázolt információink minden esetben a bázisállomások címén alapul, ami azt igazolja, hogy adott mobilcellában vannak, de ennél pontosabban a helyzetük a rendelkezésünkre álló eszközökkel nem állapítható meg.Alig öt perccel később, 4.25-kor - már Mezőkövesd külterületről – újra hívja Laska a káli vízműtoronynál lévő bázisállomás körzetében lévő Rezesovát, ezek közt a települések közt is nagyjából 30 kilométer van. A nő ekkor sem vette fel neki a telefont, mire Laska 8 perccel később, 4.33–kor újra próbálkozik – megint sikertelenül. A férfi ekkor jár Füzesabonynál, míg Rezesova mobilját egy gyöngyösi mobilcellában regisztrálja a rendszer, így kissé nő köztük a távolság, ha azt vesszük, hogy a két település körülbelül 40 kilométerre fekszik egymástól.

Azonos színnel jelöltük, a hívások időpontjában hol érzékelték a bázisállomások a két mobilt egymáshoz képest (az útvonal ehhez legközelebb eső pontjára helyeztük a pontokat, képünk illusztráció)

 A baleset a szakértők szerint 4:45 körüli percekben történt, ekkor ütközött neki Rezesova BMW X5-e hátulról a belső sávban éppen egy nyerges vontatót előző Fiat Puntónak, amely a szalagkorlátnak csapódott és kigyulladt. Laska – már a nagyúti torony körzetéből - 4.44-kor is kereste a nőt, ami Rezesova telefonlistájából is látszik, de a hívás a rendőrségi jegyzőkönyvből számunkra ismeretlen  okból kimaradt. A nő ekkor a Hortnál lévő bázisállomás körzetében van, a két település közti út 38 kilométer van. A vádlott híváslistája alapján a baleset perceiben, 4.46-kor Laska egy sms-t is küld, de még ebben a percben egy másik, Rezesovát szintén többször hívogató ismerős is ráküld egy üzenetet. A baleset ebben a pár percben történhetett, a mobil ettől kezdve egy helyben van, a hévizgyörki bázisállomás területén érzékelhető.

4.54-kor a baleset valószínűleg már bekövetkezett, mikor Laska újra telefonál, a nő mobilja már nem vált cellát, de a férfi ekkor már Hortnál jár, ami a baleset helyszínétől alig 23 kilométerre van. A helyszínen készült fotók alapján beazonosítható, hogy a szlovák BMW hosszas fejen csúszás után a Galga pihenőhelyet pontosan 500 méterre jelző táblánál állt meg. Ha ezt a pontot is összevetjük a férfi haladásával, akkor kiderül, hogy pár perccel az ütközés után már csak 18 kilométerre volt, vagyis átlagos tempóját tekintve nem sokkal később odaérhetett. Több hívás nem szerepel Laska híváslistáján, azonban a rendőrségi jegyzőkönyv szerint 5.09-van egy utolsó sikertelen hívás a férfitól, aki ettől kezdve viszont órákon át, egészen 7.52-ig nem telefonál újra - mintha tudta volna, hogy Eva már nem tudja felvenni a mobilját, ezért csak jóval később tett egy próbát.

Felhívtuk a híváslistában szereplő számot

Felhívtuk a „Laska” néven elmentett telefonszámot, amelyet valóban a Rezesova barátjaként ismert Lukáš Trnovský vett fel, a szlovák nyelvű párbeszéd során kérdésünkre ezt megerősítve bemutatkozott (nincs információnk arról, hogy a hatóságok beazonosították volna a Rezesovát hívogató embereket – a szerk.). Meghallgatta kérdésünket, miszerint valóban követte-e Rezesovát autóját, és erről a barátnője tudott-e, de mindössze annyit válaszolt, hogy „ezt nem szeretné dokumentálni”. Így nem sikerült megtudnunk, vajon Rezesovának lehetett-e olyan érzése, hogy követik, szinte menekül azon az éjszakán, és miért próbálta Trnovský utolérni.

Lukas Trnovsky és Eva Rezesova
©

Fülöp Tamás igazságügyi informatikai szakértő kérésünkre megerősítette, hogy a birtokunkba került híváslisták cellainformációi alapján egyértelmű, hogy a Laska néven elmentett hívó Magyarországon végig követte Rezesovát. „Az adatokból látszik, ahogy ugyanabba az irányba  tartanak, és az M3 mentén lévő bázisállomásokon át kommunikálnak” – jelentette ki. Viszont a bázisállomások egymástól teljesen eltérő távolságra vannak, sűrűn lakott részeken pár száz méterre, vidéken, külterületeken - domborzattól, és egy sor más tényezőtől függően - akár több tíz kilométerre. Pontosan kalkulálni mindössze a híváslista alapján már csak azért sem lehet, mert nem csak akkor van állomás-váltás, amikor valaki áthalad az egyik torony hatósugarából a másikba, hanem különféle technikai okok miatt, így például túlterheltség miatt is átdobhatja más bázisállomáshoz a hívást.

Fülöp Tamás szerint az biztos, hogy a bázisállomás minden pillanatban érzékeli az készüléket, és a bázisállomás váltásokat mindig rögzíti. Így ha a szolgáltató cég megadná ezeket a hatótávolságot, és a váltások pontos időpontjait, akkor pontosan ki lehetne számolni, hol jártak egymáshoz képest – tette hozzá. Ahogy arról előző cikkünkben beszámoltunk, a Vodafone-t hiába kerestük meg a mobilhívásokra vonatkozó kérdéseinkre, ezekre még általánosságban sem válaszolt a nyilvános tárgyaláson amúgy tanúskodó munkatársuk.

A listában csak a bázisállomások címe szerepel, így egy körülbelüli sebesség kalkulálható ki a települések távolsága alapján: a Laska néven elmentett mobil birtokosa 3.48 és 4.54 közt, vagyis 1 óra 6 perc alatt közel 150 kilométert tett meg. Ez azt jelenti, hogy a 3-as úton – ahol a sebességhatár 90 kilométer per óra, ráadásul több lakott településen halad át -, illetve utána az M3-ason, ahol a 130-as tábla van valószínűleg a megengedettnél jóval gyorsabban autózva próbálta utolérni barátnőjét.

Megvannak rá a szakértői módszerek

Ahogy arról beszámoltunk, a rendőrség az iPhone-t már a nyomozás közben kiadta Rezesovának – a vádirat szerint a lefoglalt bűnjelek közül csak ezt, illetve a szintén autóban megtalált tabletjét. Fülöp Tamást ezt – akárcsak a korábbi cikkünkben nyilatkozó, biztonsági területen dolgozó forrásunk – érthetetlennek tartja, illetve szerinte jobb lett volna csak azt követően visszaadni a készüléket, hogy egy igazságügyi szakértő már lementett róla minden adatot. "Az okostelefonok informatikai eszköznek számítanak, hiszen kvázi komplett számítógépek, ezért szerencsés lett volna, ha a nyomozó hatóság azonnal bevon egy informatikai szakértőt. Ilyenkor az első dolgunk hiteles másolatot készíteni az adatokról egy olyan eszköz segítségével, amely ’csak olvasható’ módon kapcsolódik a készülékhez. Így hitelesen biztosított, hogy a vizsgált adatokban semmilyen változás, változtatás nem történhet” – magyarázta az igazságügyi szakértő.

Elfogultság miatt lép az ügyészség
Az ügyészség közben megerősítette, hogy kizáratná Rezesova szakértőjét - erről itt olvashat tovább.

Azt is megjegyezte, bűnügy esetén a hatóság az sms-ek, e-mailek tartalmát is vizsgálhatja, hiszen jelentősége lehet a történtek feltérképezésében. Információink szerint azonban a Rezesovát közvetlenül a balesetet megelőzően telefonon hívogató öt embert sem hallgatták meg, hogy kiderüljön, miért próbálták folyamatosan utolérni, milyen lelkiállapotban autózott éjjel, illetve hajnalban. Korábban a balesetben elhunyt két házaspár hozzátartozóinak a jogi képviselője, Hantos Ádám azt nyilatkozta a hvg.hu-nak, hogy az eljárás során nem kapott különösebben figyelmet a mobiltelefon vizsgálata, a védelem végig arra hivatkozott, hogy Rezesova az autóban Bluetooth-on keresztül telefonált, ami nem tilos, illetve így ennek semmi köze nem lehet a balesethez. Ugyanakkor az ügyvéd szerint nem vizsgálták, hogy ez valóban így történt-e.

Megkérdeztük erről is az igazságügyi szakértőt, aki általánosságban annyit mondott, hogy „vannak korlátai, ha valaki egy nagy sebességű autóban ilyen módon telefonál. Például szerinte a menetzaj önmagában is bezavarhat, és ilyenkor előfordulhat, hogy a telefon jóváhagyást kér a hangalapú parancsra, sőt, konkrét verziókat is feldob, amiből választani kell.

Többen látták a helyszínen

Úgy tudjuk, hogy annak a nyerges vontatónak az utasa, amelyet a Fiat az ütközés pillanatában éppen előzött, rendőrségi meghallgatásán azt mondta, hogy egy „fiatal, erős testalkatú férfi” a helyszínen volt, és láthatóan köze volt a „BMW-s hölgyhöz”. Információink szerint más is látott a helyszínen egy olyan férfit, akire ráillene Trnovský személyleírása, ezt megkeresésünkre a bírósági tanú meg is erősítette, de mivel nagyon kevesen voltak jelen, kérte, hogy név szerint ne hivatkozzunk rá. Egy másik forrásunk szerint akkor kezdett világosodni, nagy volt a zűrzavar, nehéz utólag megmondani, ki volt ott, és pontosan mikortól. Hozzátette ugyanakkor, hogy a nagyon gyorsan kiérkező rendőrök azonnal lezárták az autópályát, ahol ettől kezdve óriási kocsisor torlódott fel. Mint mondta, ez a férfi ott volt a 10-15 helyszínen tartózkodó civil közt, tehát nagyon hamar oda kellett érnie, mert másként előre sem tudott volna jönni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!