szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Papp Károly országos rendőrfőkapitány az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága keddi zárt ülésén megerősítette, hogy Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese jelen volt a Jókai utcai pártszékházban, amikor a szocialistáknak átadták azt a szavazatvásárlásról szóló videófelvételt, amelyről kiderült, hogy nem valódi. Harangozó egyébként az MSZP nevében feljelentést tett korábban.

Az M1 kedd esti Híradójában elhangzott, hogy a nemzetbiztonsági bizottság keddi zárt ülésen tájékoztatást kapott az országos rendőrfőkapitánytól a hamis bajai videóval kapcsolatban. "Kiszivárgott információkra" hivatkozva a hírműsorban azt közölték: Papp Károly az ülésen megerősítette azt a korábbi sajtóinformációt, mely szerint a nyomozati anyagok egyik bizonyítékából kiderül, hogy amikor a videófelvételt átadták a szocialistáknak, akkor Harangozó Tamás is jelen volt az MSZP székházban. 

Az ülésen állítólag elhangzott az is, hogy a rendőrség a nyomozás során lefoglalta és vizsgálja a szocialista párt székházánál található kamerák felvételeit - tették hozzá. Megemlítették, hogy Harangozó Tamás, bár tagja a bizottságnak, a keddi ülésen nem vett részt.

A TV2 hétfő esti Tények című műsora úgy értesült, hogy a bajai időközi választással kapcsolatban készült videót az MSZP-nek átadó férfi azt vallotta a rendőrségen: Harangozó Tamás szocialista országgyűlési képviselő is jelen volt a felvétel átadásán. Az MSZP-szóvivő az MTI megkeresésére azt mondta: a felvételt Király György, az MSZP sporttagozatának alelnöke adta át Szakács Lászlónak, Mesterházy Attila pártelnök kabinetfőnökének, aki azt Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettessel együtt nézte meg. Harangozó Tamás ezután az MSZP nevében feljelentést tett - tette hozzá Török Zsolt. 

A hvg.hu-ra pénteken felkerült videofelvételen egy közvetítő 200 ezer forintot ad át néhány helyi férfinak, és további pénzt és tűzifát ígér nekik, ha ők és családtagjaik is elmennek szavazni a bajai időközi választásra. A méltatlankodó férfiak többször is rákérdeznek, és a közvetítő megerősíti, hogy a pénzt Kovács Csaba, a Fidesz jelöltje, illetve Zsigó Róbert, Baja polgármestere, a Fidesz szóvivője küldte. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság hétfőn azt közölte, megrendezett a hamisítványként leleplezett bajai videofelvétel. 

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke keddi sajtótájékoztatóján megismételte: sem az MSZP-nek, sem egyetlen politikusának nincs köze a videó elkészültéhez. A pártelnök azt mondta, egyre inkább a Fidesz provokációjának tartja a videofelvételt, mivel az egyedül a kormánypárt érdekeit szolgálja, a Fidesznek kínos ügyekről tereli el a figyelmet. 

Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, pártja azt várja el az MSZP-től, tisztázza magát a bajai bizonyítékhamisítási ügyben. 

Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a videoügyben bizonyítékhamisítás történt, aminek a büntetőjogi megfelelője a hamis vád. Ezért a Fidesz bejelentést tesz a rendőrségnél, mivel a jogszabályok szerint a hamis vád bűntettének gyanúja miatt jelenleg csak az alapeljárást folytató hatóságnak, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságnak van joga feljelentést tenni. Szerinte egyébként nem kétséges, hogy ebben az ügyben meg kell indulnia a nyomozásnak. Közölte azt is, hogy a videót bemutató és kommentáló hvg.hu-nak is vállalnia kell a felelősséget, mert amit a hírportál írt, "az a rágalmazás minősített esetének az iskolapéldája", hiszen nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozva követték el. A Fidesz ezért rágalmazás miatt perel, és kártérítési pert is indít.

A bajai 32-es szavazókörben múlt vasárnap megismételt szavazást tartottak, mert a Kecskeméti Törvényszék megállapítása szerint kampánycsendsértés történt a szeptember 22-én megtartott időközi önkormányzati választáson. A voksolást a Fidesz jelöltje nyerte.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!