szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ahogy az lenni szokott a választások előtti október 23-i ünnep átalakul kampánynappá.

Reggel 9 órakor a Kossuth tér átépítése miatt a Hősök terén tartott zászlófelvonással kezdődik, majd délután háromkor az Andrássy úton a Terror Házánál ünnepi gyertyagyújtással folytatódik a hivatalos állami ünnepség. A hivatalos megemlékezés utolsó programján, 16 órakor beszédet mond Orbán Viktor.

Ugyanez a Civil Összefogás Fórum által hirdetett Békemenet célállomása is: a felvonulás a budai Bem szobortól indul 14 órakor, a Margit híd, a Szent István körút, a Nyugati tér, a Teréz körút, az Oktogon és az Andrássy út érintésével halad a Hősök tere felé.

14 órakor kezdődik az ellenzéki pártok gyűlése is. A Műegyetemnél az MSZP, az Együtt-PM, a Demokratikus Koalíció, és több kisebb párt tart közös rendezvényt, ahol a tervek szerint Mesterházy Attila, Bajnai Gordon, Gyurcsány Ferenc, Fodor Gábor, Bokros Lajos és Ungár Klára is felszólal. Hozzájuk csatlakozik a Szolidaritás, akik 12 órakor a Széchenyi-téren gyülekeznek, majd a Lánchídon keresztül átvonulnak a Műegyetemhez.

Egy órakor kezdődik Pollack Mihály téren a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ, az MDF utódpártja), ahol a pártelnök, Makay Zsolt mond beszédet.

A Jobbik a fél kettőkor, a Kossuth téri Vidékfejlesztési Minisztérium előtt kezdi a rendezvényét, ahonnan a tervek szerint traktorkkal vonulnak át a Deák térre. Itt tartja meg a beszédét Vona Gábor, illetve Robert Winnicki, a lengyel Nemzeti Mozgalom nevű párt vezetője.

A felvonulások miatt csaknem a teljes belváros közlekedése megbénul, számos hidat, főutat lezár a rendőrség, ezért a Budapesti Közlekedési Központ közleményben azt javasolja, ha lehet, senki ne próbáljon autóval közlekedni. „"Az egész napos rendezvények megközelítésére a budai és pesti főútvonalakat, hidakat is érintő lezárások miatt a belvárosban a kötöttpályás közösségi közlekedési járatok – elsősorban a metró – igénybevételét javasoljuk, mivel személygépkocsival a belvárost megközelíteni, illetve ott megállni szinte lehetetlen lesz” – írta a BKK közleményében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pont öt évvel ezelőtt érkezett meg Marty és a Doki a jövőbe

Pont öt évvel ezelőtt érkezett meg Marty és a Doki a jövőbe

Katamaránjával borult be a vízbe egy férfi Siófokon

Katamaránjával borult be a vízbe egy férfi Siófokon

Alig utaznak a magyarok, de nagyon jó a véleményük a repülőtérről

Alig utaznak a magyarok, de nagyon jó a véleményük a repülőtérről