szerző:
MTI

A volt államiniszter Tisztességes Választásért Alapítványa felvilágosító kampányt indít a jövő évi választások előtt annak érdekében, hogy felkészítse a közvéleményt, a pártaktivistákat és a sajtót választójogból.

A Tisztességes Választásért Alapítvány (TVA) szerint a bajai videóügy az egyik legsúlyosabb választási visszaélésre tett kísérlet volt a rendszerváltás óta - közölte szerdán Pozsgay Imre, a TVA kuratóriumának elnöke.

Arra kérik a hatóságokat, hogy mihamarabb tárják fel a manipulációs kísérlet valamennyi részletét, a pártokat pedig arra, tekintsék választóvonalnak a bajai videóügyet, és távolítsák el soraikból azokat, aki szándékosan megsértik a választásjogi vagy etikai normákat - közölte a Németh-kormány volt államminisztere, egyetemi tanár.

A közlemény szerint az alapítvány határozott álláspontja, hogy a megrendelők, a kivitelezők, valamint valamennyi, a film elkészítésében és politikai célzatú felhasználásában szerepet vállaló személy, szervezet és sajtótermék durván megsértette a jogszabályokat, az etikai normákat, és veszélyezteti a választók nyugalmát, a polgárok tisztességes választáshoz fűződő jogait.

"A kalandorok szándéka egyértelműnek tűnik: a politikai szervezetek és a médiumok manipulálásával megrendíteni a választók bizalmát a választójogi intézményrendszerben" - fogalmaznak a közleményben. Ebben a helyzetben az alapítvány arra figyelmezteti a közélet szereplőit, hogy aki a bajai videóügyhöz hasonló módszereket vet be riválisaival szemben, az a "tűzzel játszik", mert lejárathaja a választási intézményrendszert, és muníciót ad Magyarország negatív külföldi megítéléséhez.

Az alapítvány mindezért felvilágosító kampányt indít a jövő évi választások előtt annak érdekében, hogy felkészítse a közvéleményt, a pártaktivistákat és a sajtót a választási eljárásban biztosított jogok és kötelezettségek, valamint választási alapelvek maradéktalan érvényesítésére - közölte az alapítvány.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Összeütközött két orosz Szu–34-es vadászbombázó

Összeütközött két orosz Szu–34-es vadászbombázó

Új funkció jött a Viberbe

Új funkció jött a Viberbe

A Golgotával nem jött be Orbánék erőpolitikája

A Golgotával nem jött be Orbánék erőpolitikája

Vágó István: „2010 óta mintha nem mernének műsorkészítéssel megbízni”

Vágó István: „2010 óta mintha nem mernének műsorkészítéssel megbízni”

Héthavi csúcsra drágult a forint pénteken

Héthavi csúcsra drágult a forint pénteken

444 millió forintot ad a kormány három cserkészházra, mert a fiatalok folyton online vannak

444 millió forintot ad a kormány három cserkészházra, mert a fiatalok folyton online vannak