szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A volt államiniszter Tisztességes Választásért Alapítványa felvilágosító kampányt indít a jövő évi választások előtt annak érdekében, hogy felkészítse a közvéleményt, a pártaktivistákat és a sajtót választójogból.

A Tisztességes Választásért Alapítvány (TVA) szerint a bajai videóügy az egyik legsúlyosabb választási visszaélésre tett kísérlet volt a rendszerváltás óta - közölte szerdán Pozsgay Imre, a TVA kuratóriumának elnöke.

Arra kérik a hatóságokat, hogy mihamarabb tárják fel a manipulációs kísérlet valamennyi részletét, a pártokat pedig arra, tekintsék választóvonalnak a bajai videóügyet, és távolítsák el soraikból azokat, aki szándékosan megsértik a választásjogi vagy etikai normákat - közölte a Németh-kormány volt államminisztere, egyetemi tanár.

A közlemény szerint az alapítvány határozott álláspontja, hogy a megrendelők, a kivitelezők, valamint valamennyi, a film elkészítésében és politikai célzatú felhasználásában szerepet vállaló személy, szervezet és sajtótermék durván megsértette a jogszabályokat, az etikai normákat, és veszélyezteti a választók nyugalmát, a polgárok tisztességes választáshoz fűződő jogait.

"A kalandorok szándéka egyértelműnek tűnik: a politikai szervezetek és a médiumok manipulálásával megrendíteni a választók bizalmát a választójogi intézményrendszerben" - fogalmaznak a közleményben. Ebben a helyzetben az alapítvány arra figyelmezteti a közélet szereplőit, hogy aki a bajai videóügyhöz hasonló módszereket vet be riválisaival szemben, az a "tűzzel játszik", mert lejárathaja a választási intézményrendszert, és muníciót ad Magyarország negatív külföldi megítéléséhez.

Az alapítvány mindezért felvilágosító kampányt indít a jövő évi választások előtt annak érdekében, hogy felkészítse a közvéleményt, a pártaktivistákat és a sajtót a választási eljárásban biztosított jogok és kötelezettségek, valamint választási alapelvek maradéktalan érvényesítésére - közölte az alapítvány.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közel ezer tőből álló kannabiszültetvényt talált a rendőrség egy remeteszőlősi ház pincéjében

Közel ezer tőből álló kannabiszültetvényt talált a rendőrség egy remeteszőlősi ház pincéjében

Közel 500 kilométer elektromosan, ezt tudja a most leleplezett új Mercedes EQA

Közel 500 kilométer elektromosan, ezt tudja a most leleplezett új Mercedes EQA

FBI: Az orosz hírszerzésnek akarták eladni Nancy Pelosi ellopott laptopját

FBI: Az orosz hírszerzésnek akarták eladni Nancy Pelosi ellopott laptopját