szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Esztergomban megkezdték a közvilágítás helyreállítását, a temetők környékén már több helyen visszaszerelték az izzókat a lámpákba.

A polgármester, Tétényi Éva (független), a város polgármesterének tájékoztatása szerint a felszámolás alá került szolgáltatóval kötött koncessziós szerződéstől elálltak és az E.ON-csoporttal állapodtak meg a közvilágítás helyreállításáról. Az önkormányzat 500 izzót rendelt, pótolandó a korábbi szolgáltató által kiszerelteket. A ledes technikával működő, energiatakarékos izzókat november végéig beszerelik.

Esztergomban a város közvilágítását korábban ellátó társaság augusztusban kezdte meg a szolgáltatás megszüntetését, mert az önkormányzat 2013-ban még nem fizetett a világításért. Mivel a lámpatestek egy része a társaság tulajdona volt, a kikapcsolást az izzók kiszerelésével oldották meg.

A szolgáltatónak egy bank adott hitelt a közvilágítás korszerűsítésére, majd a társaság fizetésképtelensége után a követelést eladta egy követeléskezelő cégnek, ezért jogi vita tárgya, hogy az önkormányzat kinek fizessen a világításért.

A város fizetési szándéka jeléül félévi díjat, 40 millió forintot törvényszéki letétbe kívánt helyezni a szolgáltató számára, ezt azonban a törvényszék elutasította, az önkormányzat pedig megfellebbezte a döntést.

A város elállt a társasággal kötött koncessziós szerződéstől, mert határidőre nem állították helyre a közvilágítást és nem tettek eleget tételes elszámolási kötelezettségüknek, a szolgáltató felszámolóbiztosa viszont vitatta az szerződés megszüntetésének jogosságát.

Október 24-én a Tatabányai Törvényszék jogszabálysértések miatt felmentette a felszámolást végző Exerem Kft.-t. Az indoklás szerint a felszámoló jogszerűtlenül szüneteltette Esztergom közvilágítását és külsős céget sem bízhatott volna meg az izzók kiszerelésével, illetve figyelembe kellett volna venni a hitelezői választmány döntését, miszerint nem járulnak hozzá a közvilágítási tevékenység folytatásához.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kikapott a görögöktől a magyar női vízilabda-válogatott

Kikapott a görögöktől a magyar női vízilabda-válogatott

Bármiféle csatlakozó nélkül érkezhet az iPhone 13

Bármiféle csatlakozó nélkül érkezhet az iPhone 13

Magyar cégek is jól járhatnak az EU és Kína között kötött megállapodással

Magyar cégek is jól járhatnak az EU és Kína között kötött megállapodással