szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kivételes sürgős eljárásban tárgyalhatja az Országgyűlés a hamisított bajai videóval összefüggő büntető törvénykönyvi (Btk.) módosítást - hangzott el a parlament alkotmányügyi bizottságának hétfői ülésén, ahol az ellenzéki képviselők a tényfeltároló újságírás végét jósolták, ha a Ház elfogadja az előterjesztést.

A bizottság 18 igen és 7 nem szavazattal általános vitára alkalmasnak találta az emberi méltóság védelme és a bizonyítékok meghamisításának megakadályozása érdekében javasolt Btk.-módosítást, amelyet Rogán Antal és Kósa Lajos fideszes, valamint Harrach Péter és Pálffy István (KDNP) nyújtotta be.

Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkára közölte, a tárca támogatja az előterjesztést.

A vitában MSZP-s, a jobbikos és az LMP-s felszólaló is úgy vélte, hogy jelenleg is bünteti a törvény a hamis videó nyilvánosságra hozatalát. Schiffer András szerint a hamis vád és a hatóság félrevezetése az tényállás, amely lehetővé teszi a büntetőjogi szankcionálását. Kifogásolta, hogy a gondatlan elkövetést is szankcionálnák a jövőben. Szerinte a bajai videó kapóra jött a kormánypártoknak, mert így elejét tudják venni, hogy a kampányban a "csibészségeiket" nyilvánosságra lehessen hozni.

Ipkovich György (MSZP) szakmailag aggályosnak és szükségtelennek minősítette a törvénymódosítást. A gondatlanságból elkövetett cselekmény szankcionálása pedig szerinte a véleménynyilvánítás szabadságát sérti. 

Staudt Gábor (Jobbik) azt kifogásolta, hogy a javaslat nem azt bünteti, aki elkövette a hamisítást. Úgy érvelt, hogy a gondatlan nyilvánosságra hozatal büntetésének jelenleg is megvannak a polgári jogi eszközei. A javaslat a médiát akarja korlátozni - értékelte.

Bárándy Gergely (MSZP) közölte, azzal a céllal egyetértenek, meg kell akadályozni, hogy hamisított felvételeket büntetlenül lehessen készíteni, de szerint a törvényjavaslatban megfogalmazott szöveg megfelel a rágalmazás tényállásnak. Úgy értékelte, hogy a kormánypártok fel akarják használni a jelenlegi helyzetet arra, hogy a tényfeltáró újságírást ellehetetlenítsék.

Pősze Lajos (független) azon a véleményen volt, hogy az előterjesztésnek semmi köze nincs a sajtószabadsághoz, és a médiától is elvárható az, hogy vállalja a felelősséget a tetteiért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Marozsán Erika fontos pozícióba kerülve dönthetett jó filmekről

Marozsán Erika fontos pozícióba kerülve dönthetett jó filmekről

Kiégett egy lakás Lipótvárosban, egy ember meghalt a tűzben

Kiégett egy lakás Lipótvárosban, egy ember meghalt a tűzben

Balassagyarmaton egy hét alatt 38-an hunytak el, ebből 26-an Covid-fertőzöttek voltak

Balassagyarmaton egy hét alatt 38-an hunytak el, ebből 26-an Covid-fertőzöttek voltak