szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Portik–Laborc -alálkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottság meghallgatásait is befolyásolhatja, hogy hétfőn egyhangúlag támogatta az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága azt a módosító indítványt, amellyel korábban életbe léphet a testület előtt való kötelező megjelenésről szóló jogszabály.

Mile Lajos, a nemzetbiztonsági bizottság LMP-s tagja októberben nyújtotta be a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi törvénynek a nemzetbiztonsági tárgyú parlamenti ellenőrzés hatékonnyá tételéhez szükséges módosításáról szóló javaslatát, amellyel törvényben rögzítenék a nemzetbiztonsági bizottság előtti kötelező megjelenést. Az eredeti javaslat szerint kihirdetését követően két hónappal, Csampa Zsolt, a testület fideszes tagjának módosító indítványának értelmében azonban a kihirdetését követően a harmadik napon hatályba léphet az új szabályozás. 

Mile Lajos a hétfői bizottsági ülésen azt mondta: támogatja az indítványt, mert ezzel az általa vezetett Portik–Laborc-találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottság munkáját is megkönnyítik. A bizottsági ülésen Magyariné Nagy Edit, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára azt mondta: a korábbi hatályba lépésről szóló javaslatot a Belügyminisztérium is támogatja.

Staudt Gábor és Gaudi-Nagy Tamás büntetőjogi szankcionálásról szóló javaslatát azonban sem a tárca, sem a testület nem támogatta. Molnár Zsolt, a bizottság MSZP-s elnöke ugyanakkor elmondta: a bizottságban egyetértés van abban, hogy valamilyen módon szankciókat is be kell építeni a javaslatba, s bízik benne, hogy kedd délutánig – amikor újra tárgyalják a javaslatot – megszületik az a bizottsági módosító indítvány, amely rendezi ezt a kérdést.

Mile Lajos, az MTI-nek azt mondta: reményei szerint jövő héten szavaz a Ház a törvényjavaslatról, és ha ott megkapja a támogatást, tudni fogják a pontos menetrendet, hogy szükség van-e a Portik–Laborc-találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottság mandátumának további meghosszabbítására. Mint kiemelte: az ő szándéka, s úgy tűnik a bizottság szándéka is az, hogy a következő meghallgatásokra az új, módosított törvény alapján küldjék az idézéseket.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal április 25-én oldotta fel a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel titkosságát. Az anonimizált leiratokat feltették az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának honlapjára. A dokumentumok szerint 2008-ban két alkalommal találkozott egymással Portik Tamás és Laborc Sándor, két másik ember társaságában. A megbeszéléseken készült hangfelvételek szerint Laborc a Portiktól származó, közéleti szereplőkre terhelő információkat a nyilvánosság előtt akarta felhasználni. A hangfelvételek leirataiból kiderül, Portik félt attól, hogy 2010-ben a baloldal elveszti a választásokat, és mindent megtett volna, amit kérnek tőle.

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága a Portik–Laborc-találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottsága május 14-én tartotta meg alakuló ülését.

Kocsis Máté, a bizottság fideszes tagja korábban azt mondta: javaslatot fog tenni arra, hogy az akkori politikai felelősöket – köztük Szilvásy György volt titokminisztert, és az akkori miniszterelnököt, Gyurcsány Ferencet is – hallgassák meg. Továbbá azt is kezdeményezi, hogy Gyurcsány Ferenc utódját, Bajnai Gordont is hallgassa meg a testület.

A meghallgatások első köre, amely során jellemzően a szakszolgálatok munkatársait hallgatták meg, már lezárult. November 5-én Balajti Lászlót, az Alkotmányvédelmi Hivatal volt főigazgatóját hallgatta meg a testület. Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt elnökét, valamint Portik Tamást, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatóját is meg akarta hallgatni a testület, azonban mostanáig mindketten visszautasították a részvételt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felhős és esős lesz a péntek, a hegyekben még hó is eshet

Felhős és esős lesz a péntek, a hegyekben még hó is eshet

Fucsovics elődöntős Rotterdamban

Fucsovics elődöntős Rotterdamban

Meghalt Balázs Béla, a magyarországi és nemzetközi csillagászat meghatározó alakja

Meghalt Balázs Béla, a magyarországi és nemzetközi csillagászat meghatározó alakja