szerző:
MTI-OS
Tetszett a cikk?

Az MSZP elnöke szerint a 2014-es választás Orbán Viktorról szóló népszavazás lesz. A DK párhuzamos jelöltállításáról azt mondta: fennáll annak a veszélye, hogy jelöltjeik kiütik egymást, miközben a "Fidesz röhöghet rajtunk", de ettől "nem kerül be a DK a parlamentbe, ettől nem kerül be az LMP a parlamentbe".

A rendszerváltozáskori szavazáshoz mérhető nemzeti sorskérdésnek nevezte a 2014-es választást Mesterházy Attila az ATV Szabad szemmel című műsorában vasárnap este. "Úgy is mondhatnám, hogy népszavazás lesz Orbán Viktorról" - fogalmazott az MSZP elnök-frakcióvezetője.

Az MSZP-n belül nincsenek olyan hangok, amelyek szerint nem lehet megnyerni a 2014-es választásokat, "ezt a táblát" sokan kívülről próbálják "a nyakukba akasztani" - felelte az ellenzéki politikus a műsorvezető kérdésére. Ilyen három év után nincsen olyan épelméjű politikus a Magyar Szocialista Párton vagy az Együtt-PM választási szövetségen belül, aki ne győzni akarna. Ha még négy évig ez a kormány marad, akkor olyan visszavonhatatlan károkat fognak okozni az ország számára, amelyeket nem lehet megjavítani - tette hozzá.

Mesterházy Attila közölte: a demokratikus ellenzéki oldalon annyiféle párt és kezdeményezés van, annyiféle társadalmi támogatottsággal, hogy emiatt effektíve nem valósítható meg a teljes ellenzéki összefogás. Megismételte, jó lenne, ha a szavazólapokon csak három, egy fideszes, egy jobbikos illetve egy, a demokratikus összefogás által állított jelölt indulna. Miután viszont ötszáz aláírás összegyűjtésével bárki elindulhat, ennél jóval több jelölt lesz, ami miatt a kormányváltást akaró szavazók között is lesz lemorzsolódás, hiszen nem csak az összefogás jelöltjeit, hanem másokat is választhatnak - jegyezte meg.

Ha mindenki egyetért abban, hogy Orbán Viktor leváltása a legfontosabb, akkor a Demokratikus Koalíciónak (DK) miért kellene olyan budapesti körzetekben elindítani az ismert politikusait, amelyekben egyébként az MSZP-nek jó esélye lenne a győzelemre - válaszolt kérdéssel egy felvetésre. Hozzátette: véleménye szerint kevés esély van arra, hogy a DK képviselőjelöltjei egyéni körzetekben megverjék az MSZP és az Együtt-PM által támogatott politikusokat. A pártelnök megjegyezte, ebben az esetben viszont fennáll annak a veszélye, hogy jelöltjeik kiütik egymást, miközben a "Fidesz röhöghet rajtunk", de ettől "nem kerül be a DK a parlamentbe, ettől nem kerül be az LMP a parlamentbe".

Mesterházy Attila azt mondta, ha valaki csak arra hajt, hogy átlépje az ötszázalékos küszöböt és bejusson a parlamentbe, annak mindegy, hogy más pártok mögött álló szavazókat von el, vagy az aktív bizonytalanokat szólítja meg. A politikus azt kérte, hogy a demokratikus ellenzéki pártok ne egymás választóinak "elcsaklizására hajtsanak", hanem próbáljanak kinyúlni a bizonytalan szavazók irányába, és onnan bevonni azokat, akikre szükségük van.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy 37 éves férfi volt a járvány legfiatalabb áldozata tegnap

Egy 37 éves férfi volt a járvány legfiatalabb áldozata tegnap

Szamizdat, balfácán, letiltás – furcsa közleményben reagált Orbán Manfred Weber szavaira

Szamizdat, balfácán, letiltás – furcsa közleményben reagált Orbán Manfred Weber szavaira

Miből sütjük a kenyeret a következő évtizedekben?

Miből sütjük a kenyeret a következő évtizedekben?