szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pórul járhat, aki túl jó helyen lakik, és az önkormányzattól bérelt lakása beleesik egy nagy kormányzati beruházás hatósugarába. A fideszes L. Simon László többszörösen is benyújtott törvényjavaslata alapján ugyanis kimondaná: ilyen esetekben megszűnik a bérleti szerződés, a lakónak pedig, kártalanítás vagy cserelakás felajánlásával ugyan, de mennie kell. A képviselő nem árult el részleteket, de kikövetkeztethető: a Várkert felújításánál lehet útban valaki.

Egy hét alatt háromszor nyújtotta be a parlamentnek lényegében ugyanazt a törvényjavaslatot L. Simon László fideszes képviselő, a kulturális és sajtóbizottság elnöke. A kétszer is visszavont javaslat – amelynek legutóbbi formája hétfőn került az Országgyűlés elé – a lakások és helyiségek bérletéről szóló törvényt módosítaná annak érdekében, hogy kipakolhassák az önkormányzati lakások bérlőit, ha útjában állnak egy nagyszabású állami beruházásnak.

Már az első, november 17-én benyújtott változat meghatározta, mit is kíván elérni a képviselő: a bérleti szerződés „a törvény erejénél fogva” megszűnik, ha egy lakás a „nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházással érintett területen helyezkedik el”, a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyon körébe tartozik, és a bérlő legalább hat hónapja nem lakik benne. Az indoklásban a képviselő nem árulta el, miért van erre szükség, csak annyit írt: „kiemelt érdek” ezeknek az ingatlanoknak a megóvása, „az utókornak történő megőrzése”.

L. Simon (j) és Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester megszemlélik a Várkert felújítását
©

A lakókat is...

A még másnap visszavont javaslat helyett november 22-én érkezett az új változat, amelyben már nem csak a hat hónapja lakatlan lakásokra vonatkozott a szerződés megszűnése, hanem mindazokra, amelyeknél „a bérleti jogviszony fennmaradása egyúttal a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás megvalósítását akadályozza”. Magyarul: ha útban van a bérlő, akkor ki lehet tenni a bérleményből, igaz, a második verzió szerint kötelező volna cserelakást felajánlani, és kártalanítás járna, ha a lakó nem fogadja el. Emellett bírósághoz lehet fordulni, ahol az államnak és az önkormányzatnak kellene bizonyítania, hogy a lakó valóban akadályozza a beruházást.

L. Simon javaslata persze a kárpótlás terén is különbséget tesz a valóban a bérleményben lakók, illetve az egyéb bérlők közt. Az életvitelszerűen a lakásban lakók „teljes, feltétlen és azonnali kártalanításra” lennének jogosultak, míg a nem ott élők csak „a bérleti díj háromhavi összegének megfelelő” összegre. A harmadik változat – amelyet L. Simon már párttársával, Kapus Krisztiánnal együtt nyújtotta be hétfőn – szinte teljes mértékben megegyezik a második verzióval, így egyelőre nem tudni, miért volt szükség annak visszavonására és újbóli benyújtására.

Ellenzéki képviselők ugyanakkor azt sem hiszik el, hogy valóban a beruházások miatt van szükség a törvénymódosításra. Lamperth Mónika és Varga Zoltán MSZP-s képviselők módosító indítványuk indoklásában azt írják: „a törvényjavaslat a Fidesz által előszeretettel alkalmazott einstandolási módszer újabb bevetésének ágyaz meg”. A képviselők azt javasolják, a bérleti szerződés ne szűnjön meg, csak szüneteljen a beruházás idejére, utána pedig költözhessen vissza a lakó. Úgy vélik ugyanis, hogy a javaslat célja nem más, mint hogy a beruházás elkészültével új, baráti bérlőknek adják ki az ingatlant.

A Várban lehet útban valaki

Bár egyértelmű, hogy a törvényt egy bizonyos beruházást akadályozó, egy vagy legfeljebb néhány bérlő ellen hozzák, L. Simon László hétfőn a parlamentben a hvg.hu kérdésére nem kívánta elárulni, mi a javaslat pontos célja. Úgy fogalmazott: minden, amit a jogszabállyal kapcsolatban tudni érdemes, bent van az indoklásban. Némi utánajárással azért ki lehet következtetni, hogy valószínűleg az I. kerületben, a budai Várban vagy annak környékén akarnak valakit kitenni a bérleményéből.

Az utóbbi időben három olyan beruházást nyilvánított kiemeltté a kormánya, amely szóba jöhet: a Normafára tervezett sícentrumot, a Ludovika-kampusz felújítását és a Várbazár felújítását. Ha ezt összevetjük a nemzeti vagyonról szóló törvény mellékletével, amely a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyon körébe tartozó ingatlanokat tartalmazza, akkor kiderült, hogy kizárásos alapon a Várkert és környéke lehet az a hely, amely megfelel a kritériumoknak, és még lakóházak is találhatók ott, vagyis útjában lehet valaki a beruházásnak.

Ha ön tudja, hogy kit akarnak kitenni a lakásából a törvénymódosítással, esetleg épp ön az érintett, írjon nekünk az [email protected] címre!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!