szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Tárki Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatásának novemberi eredményei alapján nem történt jelentős elmozdulás a pártok támogatottságában. A bizonytalan szavazók aránya csökkent az elmúlt hónapban, azaz egyre többen tudják, hogy melyik pártra szavaznának, ez azonban nem változtat a pártok pozícióján és támogatottságuk arányaiban.

©

Az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás adatai alapján a novembert leginkább a csendes változatlanság jellemzi a pártpreferenciák terén – derül ki a Tárki kutatásából, melyet november 14. és 20. között készítettek.

Csökkent ugyan a bizonytalanok, ezáltal nőtt a választani tudó szavazók aránya, de mindez nem okoz változást a pártok erősorrendjében és szavazótáboruk arányaiban. A bizonytalan szavazók arányának csökkenése mellett némileg nőtt a pártpreferenciával rendelkezők, de azt el nem árulók, azaz rejtőzködők aránya: ma közel minden nyolcadik választópolgár sorolható ide.

Ami a novemberi eredményeket illeti, a Fidesz–KDNP támogatottsága a teljes népesség körében októberhez (és szeptemberhez) képest változatlanul 27%, de hasonlóan változatlan az MSZP népszerűsége is, amely az októberi 11% után ebben a hónapban 12%. A pártválasztók körében ugyanilyen mozdulatlanságot találunk mindkét párt esetében: a Fidesz–KDNP októberben 49%-ot, novemberben pedig 48%-ot kapna, az MSZP pedig – ahogy július óta minden hónapban – továbbra is 20%-on áll.

A bizonytalanok aránya az elmúlt két hónapban csökkent; az októberi 34% novemberre 29%-ra olvadt, de ha az egy hónap alatt bekövetkezett 5 százalékpontnyi csökkenéshez még az előző havi változást is hozzávesszük, akkor szeptember óta már 37%-ról 29%-ra, azaz 8 százalékponttal zsugorodott a bizonytalanok tábora. Ugyanakkor a másik „homályos” csoport, a pártpreferenciájukat el nem árulóké kis mértékben, 11%-ról 13%-ra változott az előző egy hónap alatt.

A további parlamenti pártok támogatottsága terén is a változatlanság a fő jellemző. A Jobbik-szavazók aránya a teljes népesség körében októberben és novemberben egyaránt 7%, a pártválasztók között pedig változatlanul 13%. Az LMP támogatottsága a teljes népességen belül szintén változatlan, továbbra is 2%, a pártválasztók körében pedig immár július óta folyamatosan 3%.

Az Együtt 2014 – PM népszerűsége a teljes népességen ugyancsak stabil, 5%-on maradt az elmúlt egy hónapban, míg a pártválasztók körében változatlanul 9%. A Demokratikus Koalíció támogatottsága a teljes népességen belül októbert követően novemberben is 3%, a pártválasztók között pedig 5% után 6%-ot tesz ki novemberben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Döntöttek, börtönben marad a skálás gyilkos

Döntöttek, börtönben marad a skálás gyilkos

Kicsi a bors, de erős: megújult a Mini JCW

Kicsi a bors, de erős: megújult a Mini JCW

Fejenként 250 ezres bírságot kaptak Orosházán egy autós összejövetel résztvevői

Fejenként 250 ezres bírságot kaptak Orosházán egy autós összejövetel résztvevői