szerző:
MTI

A területi választási bizottság szerint azt az egy esetet kivéve, amelyben feljelentés is született, a fóti választással kapcsolatban beérkezett panaszok nem indokolják, hogy megismételt választásra kerüljön sor. A feljelentéssel végződő – szavazószállítás gyanúját felvető – ügyben viszont az ügyészség dönt majd. A Népszava szerint ugyanakkor láncszavazás is történhetett.

Nem kell megismételni Fóton a vasárnap tartott időközi polgármester-, illetve képviselő-választás egyikét sem, így döntött a területi választási bizottság (tvb) a jogorvoslati kérelmek, kifogások felülvizsgálata alapján – közölte Kenéz Tibor, a testület elnöke szerdán a megyeházán tartott, késő esti ülésük után.

Közlése szerint a tvb mindenben osztotta a helyi választási bizottság (hvb) álláspontját, vagyis egyetértett azokkal a határozatokkal, amelyeket a fóti testület hozott a hozzá benyújtott, a voksolás törvényességét, illetve a kampány tisztaságát érintő beadványok ügyében. Egyetértés született arról a feljelentésről is, amelyet a hvb tett az ügyészségen a szavazók szervezett szállításának gyanúja miatt – mondta Kenéz Tibor.

A feljelentés tárgyát képező beadványon – amelyről a Pest Megyei Főügyészség hivatott dönteni – kívüli kifogások, panaszok egyike sem olyan súlyú, hogy akár a polgármester-, akár az 1-es számú egyéni választókerületben tartott képviselő-választást meg kellene ismételni. Ez azt jelenti, hogy a tvb szerint nincs szükség újabb voksolásra Fóton – nyomatékosította az elnök. A határozat ellen felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani péntek délután 4 óráig a Budapest Környéki Törvényszéken – közölte Kenéz Tibor.

A 19 ezer lakosú Fóton azért kellett időközi voksolást kiírni, mert a fideszes Cselőtei Erzsébet szeptemberben lemondott a polgármesteri posztjáról és az 1-es választókerületben szerzett egyéni mandátumáról is.

A 29,1 százalékos részvétel mellett megtartott választáson az öt polgármesterjelölt közül az ellenzéki összefogás színeiben induló Takács István kapta a legtöbb, 1116-ot voksot (25 százalék), így ő lett Fót új polgármestere. Az 1-es számú választókerületben tartott időközi képviselő-választás eredményeként a nyolc jelölt közül a független Varga József Csongor nyerte el a mandátumot.

Chrobák Zoltánnénak, Fót jegyzőjének korábbi tájékoztatása szerint vasárnaptól kedd délutánig több mint egy tucat kifogás, jogorvoslati kérelem érkezett a helyi választási bizottsághoz (hvb), így a Magyar Liberális Párttól, a Jobbiktól és magánszemélyektől. Az egyik beadványban a Jobbik a választók szervezett szállításának gyanúját jelentette be. Állításuk szerint egy MSZP-hez köthető férfi mikrobuszával Sikátorpusztáról a fótligeti szavazókörbe szállítottak át voksolókat, de ezt utóbb a megnevezett és a helyi MSZP is cáfolta. Az ügyben a hvb és a Jobbik is feljelentést tett hétfőn az ügyészségen.

A két feljelentés után szerdán egy újabb is érkezett egy magánszemélytől, mindhárom beadvány a választás rendje elleni bűncselekmény gyanújára hivatkozik – közölte a Pest Megyei Főügyészség szóvivője. Az MTI szerdán úgy értesült, hogy a harmadik feljelentést láncszavazás gyanúja miatt tették. Ezt látszik igazolni a Népszava szerdai írása, amely szerint egy idős asszonynál – akihez betegsége miatt mozgóurnát vittek – két kitöltött szavazólapot találtak egy asztalra tett borítékban. Az írás szerint az egyik lepecsételt lapon a Fidesz-KDNP által támogatott független polgármesterjelölt, a másikon a jobbikos képviselőjelölt neve volt bejelölve. Az MSZP rendőrségi vizsgálatot szeretne az ügyben – közölték a cikkben.

A Pest Megyei Főügyészség szóvivője azt mondta, hogy várhatóan csütörtökön döntenek a három feljelentésről, arról, hogy elrendelik vagy elutasítják a nyomozást, esetleg további vizsgálatot kérnek. A fóti beadványok, illetve jogorvoslati kérelmek egy része végső soron a vasárnapi voksolás megismétlésének elrendelését célozta, erre válaszul hozta meg nemleges határozatát a területi választási bizottság.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Ma őrizetbe vehetik a Portugáliának kiadott, Ronaldo szexbotrányát kirobbantó hackert

Ma őrizetbe vehetik a Portugáliának kiadott, Ronaldo szexbotrányát kirobbantó hackert

Az őszödi beszédre is visszaemlékezett Gyurcsány - videó!

Az őszödi beszédre is visszaemlékezett Gyurcsány - videó!

A TV2 Ázsiába küldi Demcsák Zsuzsát

A TV2 Ázsiába küldi Demcsák Zsuzsát

Momentumos is bekerült az Európa-csapatba

Momentumos is bekerült az Európa-csapatba

Szijjártó: Magyarország akkor is kap gázt a Gazpromtól, ha Kijev és Moszkva nem jut dűlőre

Szijjártó: Magyarország akkor is kap gázt a Gazpromtól, ha Kijev és Moszkva nem jut dűlőre

Ezt a videót már a Huawei P30 Próval forgathatták, és lenyűgöző lett a végeredmény

Ezt a videót már a Huawei P30 Próval forgathatták, és lenyűgöző lett a végeredmény