szerző:
MLF
Tetszett a cikk?

A Fidesz Országos Választmánya mai ülésén véglegesítette a 2014-es országgyűlési képviselő választáson Fidesz–KDNP-támogatással induló 106 egyéni választókerületi jelöltjének névsorát. A képviselő-jelöltek masszív többsége most is a paralmentben küzd, viszont számos polgármesternek választania kellett a két poszt között. A pártszövetség két vezetője, Orbán Viktor és Semjén Zsolt egyéniben nem próbálkozik, viszont a Fidesz és a KDNP több nagyágyúja indul. Nézze meg, kit indítanak a kormányzó pártok a 106 kerületben.

Győztes csapaton ne változtass! - ez a szemlélet határozta meg a Fidesz országos választmányának döntését, amikor összeállította az országgyűlési egyéni képviselőjelöltek listáját. A 106 kerület között mindössze 10 olyan található (9,4 százalék), melyben "kívülről jött embert" - azaz nem jelenlegi parlamenti képviselőt - indítanak. 

A kormánypárt országos választmánya szerint a jelöltek mindegyike "erős felelősségtudattal, megfelelő felkészültséggel és tapasztalattal" rendelkezik ahhoz, hogy kitartóan képviselje a magyar emberek érdekeit a következő parlamenti ciklusban – közölte a Fidesz, amely a honlapján közzé is tette a teljes listát

Főemberek az emberek között

Nem indul a Fidesz-KDNP több népszerű vagy országosan ismert politikusa egyéniben a 2014-es tavaszi választásokon. Nincs az egyéni jelöltek között a pártelnök-miniszterelnök, Orbán Viktor – várhatóan ő vezeti majd kormányfő-jelöltként az országos listát –, Semjén Zsolt, a KDNP elnöke vagy Kubatov Gábor pártigazgató. Több kormánytag, államtitkár is listára fog majd kerülni, ugyanis nem indítják egyéniben Balog Zoltánt, az Emberi Erőforrások Miniszterét, az államtitkárok közül többek között Rétvári Bencét, Répássy Róbertet, Hoffmann Rózsát, Soltész Miklóst, Szócska Miklóst – igaz, többen már 2010-ben is listán kerültek be. Indul viszont Vácon a KDNP frakcióvezetője, Harrach Péter.

Orbán listán indul, Daher Pierre nincs a jelöltek között
©

A választópolgárok mondhatnak ítéletet a munkája felett a nemzetgazdasági tárca vezetőjének, aki 1998 óta mindig Karcagon indult, most viszont a főváros II. és III. harmadik kerületéből kialakított választókerületben indul – lényegében a mostani fideszes képviselő, Láng Zsolt helyett, aki polgármesterként folytatja. Karcagon most a város 2010 előtti polgármestere, a jelenlegi vidékfejlesztési miniszter, Fazekas Sándor próbálhat szerencsét. Navracsics Tibor közigazgatási miniszter Veszprémben, Hende Csaba honvédelmi tárcavezető Szombathelyen indul egyéniben. 

Újdonságok a választási rendszerben

Az új választási rendszer értelmében az Országgyűlés létszáma a választásokat követően 386-ról 199-re csökken. Az új választási rendszerben a korábbi három helyett csak két ágon lehet majd mandátumot szerezni: 93 képviselőt listás választási rendszerben választanak, 106 képviselőt pedig egyéni választókerületekben. A választási rendszer egyik legfőbb változása, hogy két forduló helyett csak egy forduló lesz. Megváltoztak a jelöltállítás szabályai is. A jelöltek ajánlása ajánlóíven történik majd. A képviselőjelöltté válás feltétele 500 támogató ajánlás összegyűjtése, a korábbi 750 ajánlószelvénnyel szemben. A kampány az államfő által kitűzött választás napjától visszaszámítva az 50. napon kezdődik.

Az államtitkárok közül szintén többen elindulnak egyéniben: Hódmezővásárhelyen Lázár János, a Miniszterelnökséget irányító államtitkár, Nagykátán Czerván György, Körmenden V. Németh Zsolt a vidékfejlesztéstől; Balatonfüreden Kontrát Károly, Mezőkövesden Tállai András a belügyből, a fővárosban Simicskó István a sportért felelős államtitkár, illetve Fónagy János a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumból.

Az indított 106 jelölt között mindössze 6 nő található - miközben a Tárki mérése szerint a 28–32 és a 58–62 éves korosztályban főleg a nőknek tetszik a Fidesz.

Útelágazódás

Bár 2014-től életbe lép az a törvényi előírás, mely szerint a képviselőnek főállásúnak kell lennie – tehát nem lehet többek között polgármester, főpolgármester, főpolgármester-helyettes –, a Fidesz több népszerű városvezetője egyéni jelöltként indulhat jövőre a parlamenti választásokon.

Pokorni a Fidesz kongresszusán - vette a kabátját
©

Így feltűnik a képviselőjelöltek listáján a belvárosi Rogán Antal, a Mercedes-gyár miatt sikeres Kecskemét polgármestere, Zombor Gábor, a legutóbbi bajai időközi választásba hatalmas energiákat fektető Zsigó Róbert, a zuglói kerületvezető Papcsák Ferenc, Debrecent 1998 óta megszakítás nélkül vezető Kósa Lajos, Nyíradony 1994 óta irányító – a parlamenti beszólásairól hírhedté vált – Tasó László, illetve Tessely Zoltán Bicske polgármestere. Közülük többen jelezték, hogy jövőre otthagyják az önkormányzatot – Rogán, Kósa, Tasó – a többiekről nem tudni, hogy mit terveznek. Korábban a párt egyik meghatározó politikusa a hvg.hu-nak azt mondta, Zsigót és Papcsákot elindítják egyéniben, és ha nem lesznek sikeresek, akkor elgondolkodnak azon, hogy polgármesternek jelöljék-e őket 2014 őszén. (A Kósa által módosított összeférhetetlenségi törvény lehetővé teszi ezt a taktikázást, ugyanis elég ősszel eldönteniük, hogy a két poszt közül melyiket választják.) 

Szintén elindul a választáskon egyéniben Kétpó polgármestere, Boldog István, akit a frakcióban az önkormányzati lobbi egyik hangos tagjaként ismernek. Az egyéni jelöltek között van Kispesten György István főpolgármester-helyettes is, aki korábban összekülönbözött főnökével, Tarlós Istvánnal. A parlamentbe készül a rezsibiztos, Csepel vezetője, Németh Szilárd is.

Viszont betartotta ígéretét Pokorni Zoltán, Hegyvidék polgármestere, a Fidesz alelnöke, aki jövőre visszavonul a kerültébe, Kocsis Máté, aki Józsefváros polgármestereként folytatja, Bús Balázs Óbudán, és Székesfehérvár vezetője, Cser-Palkovics András. Győrben marad Borkai Zsolt, Balatonfüreden Bóka István, Szabó Tamás Jászberényben folytatja, Székyné Sztrémi Melinda pedig Salgótarjánban. (A sértett polgármesteri lobbi szerepéről, a nagy nevek visszavonulásáról itt olvashat részletesebben.)

Koccanások

Megnyerte a csatáját helyben, Szigetváron a borász Tiffán Zsolt, akiről a HVG írta meg két hete, hogy a helyi pártszervezetben össztűz alatt áll. A hetilap cikke szerint jelentős erők mozdultak meg az újraindítása ellen az utolsó percben - Kubatov Gábor pártigazgatónak kellett rendet tennie a vitában -, de Orbán személyében nagyon erős pártfogója volt a borásznak.

Megbocsátást nyert a volt tatabányai polgármester, korábbi energetikai államtitkár Bencsik János, aki az elmúlt három évben többször is nekiment - energetikai, földügyi - kérdésekben a hivatalos iránynak. Egy ideig együtt mozgott a frakcióból azóta kilépett és önálló mozgalmat indított Ángyán Józseffel is, de Bencsik a maradás mellett döntött az utolsó pillanatban.

Nem okozott kárt a trafikügy a szeszárdi polgármesternek, Horváth Istvánnak. Legalább is a Fidesz országos választmánya nem tartotta problémának, hogy Horváthról a hvg.hu kiderítette, hogy személyesen avatkozott be a megyeszékhelyen a tarfikok leosztásába, és arra törekedett, hogy "jobboldaliak" kapjanak dohányárusító helyet. Igaz, indítása azt is jelenti, hogy jövő ősszel feltehetően nem őt indítják a városvezetői székért.    

Nézze meg, kit indítanak a kormányzó pártok az Ön kerületében!

(Piros betűvel azok a képviselőjelöltek, akiket "újoncként" vet be a Fidesz-KDNP.)

Város (a vk. központja)

Választókerület Jelölt
Pécs Baranya 01. vk.

Csizi Péter

Pécs Baranya 02. vk. Hoppál Péter Tamás 
Mohács Baranya 03. vk. Hargitai János 
Szigetvár Baranya 04. vk. Tiffán Zsolt
 Kecskemét Bács 01. vk. Salacz László 
Kecskemét Bács 02. vk. Zombor Gábor
Kalocsa Bács 03. vk. Font Sándor
Kiskunfélegyháza Bács 04. vk. Lezsák Sándor
Kiskunhalas Bács 05. vk. Bányai Gábor
Baja Bács 06. vk. Zsigó Róbert
 Békéscsaba Békés 01. vk. Vantara Gyula
Békés Békés 02. vk. Dankó Béla 
Gyula Békés 03. vk.  Kovács József 
Orosháza Békés 04. vk.  Simonka György
 Miskolc Borsod 01. vk. Csöbör Katalin
Miskolc Borsod 02. vk. Sebestyén László 
Ózd Borsod 03. vk. Riz Gábor
Sajószentpéter Borsod 04. vk.  Demeter Zoltán
Sátoraljaújhely Borsod 05. vk. Hörcsik Richárd 
Tiszaújváros Borsod 06. vk.

Mengyi Roland

Mezőkövesd Borsod 07. vk. Tállai András
 I., V., VIII., IX. kerület  Budapest 01. vk. Rogán Antal
XI. kerület Budapest 02. vk. Simicskó István
II., XI., XII. kerület Budapest 03. vk. Fónagy János
II., III. kerület Budapest 04. vk. Varga Mihály
 VI., VII. kerület Budapest 05. vk. Rónaszékiné Keresztes Monika Mária
 VIII., IX. kerület Budapest 06. vk. Vas Imre
XIII. kerület Budapest 07. vk. Szalay Péter
XIV. kerület  Budapest 08. vk.  Papcsák Ferenc
XIX. kerület Budapest 09. vk. György István
III. kerület Budapest 10. vk. Menczer Erzsébet
IV., XIII. kerület Budapest 11. vk. Hollósi Antal Gábor
 IV., XV. kerület Budapest 12. vk.  László Tamás
XIV., XVI. kerület Budapest 13. vk. Szatmáry Kristóf
X., XVII. kerület Budapest 14. vk. Dunai Mónika
XVIII. kerület Budapest 15. vk.  Kucsák László
 XIX., XX. kerület Budapest 16. vk.  Földesi Gyula
XXI., XIII. kerület Budapest 17. vk. Németh Szilárd István
XI., XXII. kerület Budapest 18. vk. Szabolcs Attila
Szeged Csongrád 01. vk. Bohács Zsolt
Szeged Csongrád 02. vk. B. Nagy László
Szentes Csongrád 03. vk.  Farkas Sándor
 Hódmezővásárhely Csongrád 04. vk. Lázár János
 Székesfehérvár Fejér 01. vk. Vargha Tamás
Székesfehérvár  Fejér 02. vk. Törő Gábor
Bicske  Fejér 03. vk. Tessely Zoltán
Dunaújváros Fejér 04. vk. Galambos Dénes
Sárbogárd Fejér 05. vk.  Varga Gábor
Győr Győr 01. vk. Simon Róbert Balázs
Győr Győr 02. vk.  Kara Ákos
Csorna Győr 03. vk. Gyopáros Alpár
 Sopron Győr 04. vk. Firtl Mátyás
Mosonmagyaróvár Győr 05. vk. Nagy István
 Debrecen Hajdú 01. vk. Kósa Lajos
Debrecen  Hajdú 02. vk. Pósán László
Debrecen Hajdú 03. vk. Tasó László
Berettyóújfalu Hajdú 04. vk. Vitányi István József
Hajdúszoboszló Hajdu 05. vk. Bodó Sándor
Hajdúböszörmény Hajdú 06. vk. Tiba István Csaba
 Eger Heves 01. vk. Nyitrai Zsolt
Gyöngyös Heves 02. vk. Horváth László
Hatvan Heves 03. vk.  Szabó Zsolt
Szolnok Jász 01. vk.  Bene Ildikó
Jászberény Jász 02. vk. Pócs János
 Karcag Jász 03. vk. Fazekas Sándor
Törökszentmiklós Jász 04. vk. Boldog István
Tatabánya Komárom–Esztergom 01. vk.  Bencsik János
Esztergom Komárom–Esztergom 02. vk. Völner Pál
Komárom Komárom–Esztergom 03. vk. Bertalan Judit
Salgótarján Nógrád 01. vk. Becsó Zsolt
Balassagyarmat Nógrád 02. vk. Balla Mihály

Érd

Pest 01. vk. Aradszki András
Budaörs Pest 02. vk. Csenger-Zalán Zsolt
Szentendre Pest 03. vk. Hadházy Sándor
Vác Pest 04. vk. Harrach Péter
 Dunakeszi Pest 05. vk. Tuzson Bence
Gödöllő Pest 06. vk. Vécsey László József

 Vecsés

Pest 07. vk. Szűcs Lajos
Szigetszentmiklós Pest 08. vk.  Bóna Zoltán
Nagykáta Pest 09. vk.  Czerván György
Monor Pest 10. vk. Pogácsás Tibor János
Dabas  Pest 11. vk. Pánczél Károly
Cegléd Pest 12. vk. Földi László
Kaposvár Somogy 01. vk. Gelencsér Attila
Barcs Somogy 02. vk. Szászfalvi László
Marcali  Somogy 03. vk.  Móring József Attila
Siófok Somogy 04. vk. Witzmann Mihály
 Nyíregyháza Szabolcs 01. vk. Petneházy Attila
Nyíregyháza Szabolcs 02. vk. Vinnai Győző
Kisvárda Szabolcs 03. vk. Seszták Miklós
Vásárosnamény Szabolcs 04. vk. Tilki Attila
Mátészalka Szabolcs 05. vk. Kovács Sándor
Nyírbátor Szabolcs 06. vk.  Simon Miklós
Szekszárd Tolna 01. vk.  Horváth István
Dombóvár Tolna 02. vk. Potápi Árpád János
 Paks Tolna 03. vk. Hirt Ferenc
Szombathely Vas 01. vk. Hende Csaba
Sárvár Vas 02. vk. Ágh Péter
Körmend Vas 03. vk. V. Németh Zsolt
 Veszprém Veszprém 01. vk. Navracsics Tibor
Balatonfüred Veszprém 02. vk. Kontrát Károly
Tapolca Veszprém 03. vk. Lasztovicza Jenő
 Pápa Veszprém 04. vk. Kovács Zoltán
Zalaegerszeg Zala 01. vk. Vigh László
Keszthely  Zala 02. vk. Manninger Jenő
Nagykanizsa Zala 03. vk. Cseresnyés Péter

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kósa András - M. László Ferenc Itthon

„Nem leszek szavazógép” – sértett fideszesek távoznak a parlamentből

Hétfőn jelentette be a Fidesz kommunikációs igazgatója, hogy 2014-ben egy időre visszavonul az országos politikától. Korábban hasonlóan döntött a párt egyik alelnöke, Pokorni Zoltán, de több, befolyásos, a kerületét mindig hatalmas többséggel nyerő, a pártot több cikluson keresztül szolgáló képviselő-polgármester, kerületi vezető mond búcsút az Országgyűlésnek. Döntésükben forrásaink szerint szerepet játszott a sértettség is: a polgármesteri lobbi 2010 óta jelentősen meggyengült, többször kellett saját érdekeik ellen szavazniuk.