szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

440 millió forintos uniós sürgősségi támogatást kap a magyar menekültügyi ellátórendszer, miután idén akár húszezer menekültet is regisztrálhatnak az országban.

Mintegy 440 millió forintos sürgősségi támogatást nyújt az Európai Bizottság (EB) Magyarországnak a menekültek és menedékkérők számának ugrásszerű növekedésével járó terhek enyhítésére - közölte a Belügyminisztérium kedden az MTI-vel. A közlemény szerint míg 2011-ben csaknem 1700, 2012-ben pedig mintegy 2100 menedékkérőt regisztráltak Magyarországon, addig az idén az év végére ez a szám elérheti a 20 ezret is.

Mint írták, a magyar menekültügyi rendszernek rendkívüli terhet jelent ilyen nagy számú menedékkérő elszállásolása, ellátása, valamint menedékjogi kérelmének elbírálása. Májusra a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal által fenntartott befogadó intézmények kapacitását jelentős mértékben meghaladta az ott elhelyezettek száma, ezért Magyarország sürgősségi igénnyel az EB-hez fordult. 

Az EB - küldöttségének magyarországi látogatása után - november 29-én elfogadta a kérelmet, így a terhek enyhítése, illetve az elhasznált készletek pótlása érdekében az 2013. október 1. és 2014. március 31. közötti időszakra több mint 440 millió forintos sürgősségi támogatást nyújt Magyarországnak az Európai Menekültügyi Alapból. 

A több mint 350 millió forintos uniós és a csaknem 90 millió forintos magyarországi forrás segítségével új munkatársakat vesznek fel, ezzel biztosítva a nagyszámú ügyirat folyamatos és megfelelő időben történő feldolgozását. Emellett Bicskén és Vámosszabadiban felújítják a leromlott állapotú közös helyiségeket, Debrecenben férőhelyeket alakítanak ki, továbbá valamennyi befogadó intézményben készletpótlásra is jut az összegből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az új Porsche 911 GT3-ra még egy Porsche ára rádobható extrákkal

Az új Porsche 911 GT3-ra még egy Porsche ára rádobható extrákkal

Már tizenöt településen veszélyes a levegő minősége Magyarországon

Már tizenöt településen veszélyes a levegő minősége Magyarországon

Die Welt: Szorul a hurok Donald Trump körül

Die Welt: Szorul a hurok Donald Trump körül