szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Két napja nem adott életjelet magáról egy 19 éves autista lány Budapesten. H. Orsolya miatt nem csak azért aggódnak hozzátartozói, mert a lány korlátozott cselekvőképességű, hanem azért is, mert szerintük rossz társaságba keveredett. Tartanak attól is, hogy a lányt nehogy külföldre vigyék fogvatartói, hogy ott prostituáltként futtassák. Azt remélték, hogy a rendőrök gyorsan előkerítik Orsit.

December 9-e után először csak telefonon tudott beszélni H. Orsolyával az édesanyja, Györgyi, két napja viszont már egyáltalán nem tud arról, mi van gyerekével. Az asszony azt mondta, azért fordult a hvg.hu-hoz és, kéri a nyilvánosság segítségét, mert Orsolya autista, szeretnék minél előbb megtalálni, de a rendőrök – ahogy az asszony fogalmazott – nem kapkodják el a dolgot.

A lányt az illetékes bíróság tavaly édesanyja gondnoksága alá helyezte, miután a szakértők véleménye alapján megállapította, hogy ügyintézésre, valós érdekeinek helyes felismerésére és képviseletére nem képes, és bonyolultabb élethelyzetek megítélésében támogatásra szorul.

Rászoktatták a drogra a lányt

„A kálváriánk egy évvel ezelőtt kezdődött. Orsi hazatérve elújságolta, hogy a Keleti pályaudvaron találkozott egy volt osztálytársnőjével, amikor leszólította őt egy külföldi, de magyarul tudó férfi, és megkérdezte, lenne-e a barátnője. Ezt követően kezdett kimaradozni egy-egy estére. Kiderült, ilyenkor ezzel a férfival volt, aki drogot adott neki és szexuálisan kihasználta.” Györgyi minderről értesülve, lányával együtt azonnal elment a XIII. kerületi kapitányságra, ahol órákon át tartott a jegyzőkönyv felvétele, mert Orsolya az édesanyja előtt nem nagyon akart beszélni.

„A nyomozás elment más irányba: a rendőrség nem azzal foglalkozott, hogy a lányomat a drogra rászoktatókat elkapja, hanem, hogy a marihuána fogyasztás miatt Orsit elővegyék. Gyanúsított lett, és végül elterelésre kellett mennie" – mondta az anya, aki szerint Orsi ezt is elfogadta, mert – ahogy a naplójában leírta – ő maga is úgy érezte, hogy a drogozás beépült a napjaiba.

Az édesanya szerint az volt a baj, hogy állandóan hívogatták őt a „haverjai”, akikről annyit tud, hogy arabok, és a lánya nem tudott megszabadulni tőlük. "Egy százhalombattai kocsma előtt bántották a lányomat, és a védelmére kelt férfiakat az arabok megverték, illetve megkéselték" – így landolt az ügye a Pest megyei rendőrkapitányságon.

Segítségkérés minden fronton

A bántalmazások nyomára felfigyelt az egyik, autistáknak segítő alapítvány pszichológusa is, aki megosztotta az anyával azt a véleményét, hogy Orsolyát „barátai” kihasználják, amit a lány nem is lát át. „Amikor december 9-én hívtam, segítséget kért tőlem, mert bántották, kedden pedig elkezdett sírni a telefonba. Tárcsáztam a 107-et, és kértem a rendőröket, hogy menjenek ki az Orsi által megadott XV. kerületi címre. Pár perc múlva visszahívtak, hogy nincs ott semmi. Mivel nagyon rövidnek éreztem az időt, ahhoz, hogy kimenjenek a házhoz és szétnézzenek, bejelentést tettem a 112-es segélyhívó számon is, de nem jutottam előrébb.” A nő ezért az angyalföldi kapitányságra ment, beszámolt a gyermekével történtekről.

A kétségbeesett asszony remélte, hogy Orsolyát gyorsan megtalálják a rendőrök, de mivel nem így lett, még a Terrorelhárítási Központnál (TEK) is megpróbált segítséget kérni december 11-én. A hívást fogadó TEK-es felvilágosította Györgyit, hogy ők csak rendőrségi felkérés alapján mennek ki, és nem is kaptak jelzést arról, hogy valakit fogvatartanának. „A lányom telefonja két napja ki van kapcsolva, és nagyon félek attól, hogy elrabolták, és külföldön prostitúcióra kényszerítik.” A nő szerint neki erről nem csak a lánya beszélt, hanem egy régi jóbarát is, aki szerint Orsi december 12-ig kapott határidőt az ismerőseitől, hogy megadja a választ arra, elmegy-e velük külföldre.

Györgyi december 11-én bejelentést tett gondnoksága alatt álló lánya eltűnéséről a Budapesti Rendőr-főkapitányság panaszügyi alosztályán, ahol szintén elmondta abbéli félelmét, hogy gyermeke külföldön köt ki. A bejelentésében hangsúlyozta, hogy Orsolya korlátozottan cselekvőképes, amit fogvatartói kihasználnak, illetve hogy ezek az emberek bántalmazzák is őt.

Rendőri intézkedéseiről nem tudni

A lány felkutatására tett rendőri intézkedésekről a hvg.hu megkérdezte a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, de cikkünk megjelenéséig nem küldték el válaszaikat. Kíváncsiak lettünk volna arra is, hogy a H. Orsolya által megadott címen találtak-e valamint, és hogy hol tart a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság eljárása a százhalombattai késeléssel kapcsolatban.

Györgyi a lánya fotóját szerkesztőségünk rendelkezésére bocsátotta, és arra kéri az olvasókat, hogy aki felismeri a 170 centiméter magas, vékony testalkatú Orsolyát, az jelezze az rendőrségen.

Frissítés 2020. június 22-én: H. Orsolya kérésére fényképét a cikkből eltávolítottuk, és vezetéknevét csak kezdőbetűvel jelezzük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csikász Brigitta Itthon

Eltűnt fiatalt futtattak: mulasztottak-e a nyomozók?

Több ezer eltűnt gyereket keres egy évben a rendőrség. Hogy egy-egy konkrét esetre mennyi idő, pénz, ember, energia jut, nem tudni, de elgondolkodtató az az egyik utóbbi eset, amikor egy két hónapja eltűnt lányt végül vezető beosztásban lévők nyomására kezdtek el erőteljesen keresni a rendőrök. Mire megtalálták, a lányt már prostituáltként futtaták, bekábítószerezve. A körözési eljárásokat most gyorsítják egy fejlesztés révén. Volt rendőrök a hvg.hu-nak azt mondták, ez jó dolog, de amíg a rendőr nem veti bele magát a munkába, és talpal az információkért, addig az nem sokat ér.

Szlovéniából érkezett a Vatikán idei karácsonyfája

Szlovéniából érkezett a Vatikán idei karácsonyfája

Karácsony: Offshore hátterű céggel nem köt szerződést a főváros

Karácsony: Offshore hátterű céggel nem köt szerződést a főváros

Ál-munkaközvetítők próbálnak pénzt kicsalni a Trenkwalder nevében

Ál-munkaközvetítők próbálnak pénzt kicsalni a Trenkwalder nevében