szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Öntudatos volt, nagy igazságérzettel, és a szabálysértéseket nem nézte el, még akkor sem, ha egy csinos hölgy próbálta levenni a lábáról a mosolyával – így jellemezték volt kollégái az Andornaktályán történt emberölést elkövető K. László törzsőrmestert, aki a XVI. kerületben dolgozott baleseti helyszínelőként. Ezzel együtt hangsúlyozták, a tettének semmi köze ahhoz, hogy rendőrként dolgozott, annak kizárólag az otthoni feszültség volt az oka.

Megfelelési vágya volt apja felé, akinek hatására rendőr lett, és parancsnokai felé is K. Lászlónak, aki december 17-én megölte családja szomszédját, egy 72 éves férfit, akivel már régóta haragban voltak, mondták el a hvg.hu-nak a rendőr volt kollégái. Szerintük K. László, aki a Budapesti Rendőr-főkapitányság XVI. kerületi kapitányságán dolgozott baleseti helyszínelőként, munkáját jól végezte. Könnyen indulatba jött, de gyorsan le is nyugodott, és ha rájött, hogy nincs igaza, tudott elnézést kérni.

Két évtizede tartó rossz szomszédi viszony

Ismert, K. László rendőr törzsőrmester olyan súlyosan bántalmazott egy 72 éves férfit Andornaktályán, hogy az belehalt a sérüléseibe. A XVI. kerületi kapitányságon dolgozó rendőr feladta magát parancsnokának. A hvg.hu a történtekkel kapcsolatban rendőrségi forrásokból úgy értesült, hogy K. László családja húsz éve volt rosszban a szomszédjukban lakó B. Sándorral. A haragos viszony része volt, hogy a 72 éves, de erős fizikumú és jó karban lévő férfi az eltelt évek alatt több bosszúságot és kárt okozott a rendőrnek és hozzátartozóinak. Így légpuskával lőtt át hozzájuk, és neki tulajdonították szalmabáláik felgyújtását, szőlőtőkéik kivágását, valamint hozzátartozóik síremlékének megrongálását.

Információink szerint a viszony annyira megromlott, hogy a rendőr jobbnak látta, ha elköltözik a közvetlen szomszédságból. A problémákat viszont ez sem oldotta meg, amikor ugyanis a rendőr házának kerítését leöntötték maró anyaggal, ő rögtön B. Sándort sejtette a történtek hátterében. Úgy tudjuk, december 17-én reggel összetalálkoztak Andornaktálya határában. A kutyát sétáltató férfi és a rendőr összeveszett, és a vita odáig fajult, hogy "ölre mentek". A bántalmazás során a 72 éves helybeli életét vesztette. Holttestére 10 óra körül találtak rá. K. László szolgálati viszonyát megszüntették és vele szemben a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés miatt nyomozást indított.

Felgyülemlett a feszültség

"Van, akinek a magánéletében akadnak gondjai, van, aki anyagi jellegű problémákkal küszködik. Hány olyan esetre volt már példa, amikor a rendőr a fegyverét saját maga vagy mások ellen fordította." - jegyezte meg K. László egyik volt munkatársa a történtekkel kapcsolatban. „Náluk a rossz szomszédság két évtizede felgyülemlett feszültsége vezetett a végkifejlethez, aminek hallatán ismerősei első reagálása az volt, hogy Laci óriási őrültséget követett el. Nem menti a tettét, de azt sem lehet tudni, miért szakadt el nála a cérna, hogy a kutyáját sétáltató haragosa mondott-e, csinált-e valamit, ami miatt Laci súlyosan bántalmazta őt.”

K. László Egerben kezdett, ott ahol édesapja is majd húsz évig szolgált rendőrként, onnan került át a füzesabonyi kapitányságra, ahonnan a XVI. kerületi kapitányságra ment tovább néhány évvel ezelőtt – tudta meg a hvg.hu. Egykori munkatársai szerint elsőre nem volt közvetlen, de ha felengedett, akkor tudott lazán viselkedni. „Ha valami bántotta, irritálta őt, látszott rajta. Gond azonban nem volt vele” – tették hozzá. „Az otthoni, szinte állandó feszültséghez biztosan hozzáadódott a munkahelyi stressz, de ennek nem volt különösebb jele. Lacit a parancsnokai jó rendőrnek tartották, aki elfogadja az utasításokat, munkájával elégedettek is voltak.”

Egyik parancsnoka – mesélték – észlelve K. Lászlón a feszültség jeleit, óva intette attól, hogy az otthoni dolgokban részt vegyen, állítólag felhívta a figyelmét arra, hogy jobb, ha kimarad az egészből, ne ártsa magát az apja és a szomszéd csetepatéjába. „Számoltunk azzal, hogy a rossz viszony valamilyen formában le fog csapódni, de, hogy ez lesz a végkifejlet, arra egyáltalán nem” – tették hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!