szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Jobbik szerint nem maradhat a szovjet megszállást dicsőítő emlékmű a német megszállást elítélő emlékmű mellett a budapesti Szabadság téren, ezért arra kérik a kormányt, hogy helyezzék át a rákoskeresztúri Új köztemetőbe. Az Együtt-PM mindeközben a Magyarország német megszállásának 70. évfordulójára tervezett emlékmű ellen tiltakozik.

Az ellenzéki párt parlamenti frakciója nevében Hegedűs Lorántné képviselő csütörtökön az MTI-nek küldött közleményében alapvető fontosságúnak nevezte "minden, hazánkat megszálló idegen hatalmi törekvés elítélését", így Magyarország 1944. március 19-én történt német megszállását is.

Közölték, helyénvalónak tartják, hogy épp a Szabadság terén, a székesfőváros szívében mementója legyen "a magyar történelmi alkotmányosság jogfolytonossága erőszakos megszüntetésének".

A Jobbik szerint abszurd helyzetet teremtene ugyanakkor, ha e "nemzetgazdasági szempontból kiemelten kezelt" kormányzati cél megvalósulásával együtt a Szabadság téren továbbra is dicsőítené a szovjet megszállást az "önkényuralmi jelképektől hemzsegő obeliszk".

Az egyetemes kegyeleti szempontok érvényre juttatása érdekében arra kérik a kormányzatot, hogy helyezzék át az úgynevezett szovjet hősi emlékművet a rákoskeresztúri Új köztemető "a kommunizmusért, a népért éltek" parcellájába.

Álláspontjuk szerint a tér helyreállítását s egyben városképvédelmi szempontok maradéktalan megvalósulását is szolgálná, ha az állami szuverenitás szimbólumát, a hajdani Országemlékművet az ereklyés országzászlóval és égtájszobraival visszahelyeznék eredeti helyére.

Az Együtt-PM más miatt tiltakozik

A Magyar Közlöny keddi számában jelent meg, hogy Magyarország német megszállásának 70. évfordulójára emlékművet állítanak Budapest belvárosában. E szerint a kormány társadalompolitikai szempontból fontos célnak tartja, hogy Magyarország német megszállásának évfordulóra, 2014. március 19-re elkészüljön a megszállásra emlékeztető alkotás a Szabadság téren. Az emlékmű megvalósítását nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították.

Az Együtt-PM pont ez ellen az emlékmű ellen tiltakozik, és a terv felfüggesztését követeli – közölte Juhász Péter, az Együtt-PM társelnöke csütörtökön az MTI-vel.

Csütörtöki közleményük szerint "nem a megszállásnak, hanem az ellenállásnak kell emlékművet állítani", az ellenállókra, a hősökre és az áldozatokra kell emlékezni – az emlékezés módját pedig közös üggyé kell tenni, nem ráerőltetni a fővárosra és az országra. 

Juhász Péter kiemelte: az Együtt-PM szövetség elfogadhatatlannak tartja "a kormányzó többség közmegegyezést megkerülő ámokfutását szoborállítási, utcaelnevezési ügyekben, vagy a múlt értékelését és értelmezését kisajátító lépéssorozatát, mellyel az oktatási-nevelési tartalmat kizárólag saját politikai céljai, világképe szerint kívánja befolyásolni, meghatározni".

Hozzátette: "igazán kár, hogy még egy ilyen egyértelműen tragikus történelmi eseményről sem sikerült az Orbán-kormánynak konszenzust keresve és felelősség elmosására nem alkalmas értelmezést kialakítania".

Juhász Péter az Együtt-PM nevében felszólította az ügyben illetékes Miniszterelnökséget és a kerület vezetését, hogy a projektet függesszék fel, a megemlékezés tartalmának, módjának és helyének kiválasztásába pedig vonják be a történész szakma és a civilek képviselőit is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Súlyos állapotú koronavírusos betegeknél nincs számottevő hatása a vérplazmakezelésnek

Súlyos állapotú koronavírusos betegeknél nincs számottevő hatása a vérplazmakezelésnek

Melania Trump a járvány ellenére megtartja a karácsonyi rendezvényeket

Melania Trump a járvány ellenére megtartja a karácsonyi rendezvényeket

Villámgyorsan felfrissítették a Toyota Camryt

Villámgyorsan felfrissítették a Toyota Camryt