szerző:
MTI

A Jobbik szerint nem maradhat a szovjet megszállást dicsőítő emlékmű a német megszállást elítélő emlékmű mellett a budapesti Szabadság téren, ezért arra kérik a kormányt, hogy helyezzék át a rákoskeresztúri Új köztemetőbe. Az Együtt-PM mindeközben a Magyarország német megszállásának 70. évfordulójára tervezett emlékmű ellen tiltakozik.

Az ellenzéki párt parlamenti frakciója nevében Hegedűs Lorántné képviselő csütörtökön az MTI-nek küldött közleményében alapvető fontosságúnak nevezte "minden, hazánkat megszálló idegen hatalmi törekvés elítélését", így Magyarország 1944. március 19-én történt német megszállását is.

Közölték, helyénvalónak tartják, hogy épp a Szabadság terén, a székesfőváros szívében mementója legyen "a magyar történelmi alkotmányosság jogfolytonossága erőszakos megszüntetésének".

A Jobbik szerint abszurd helyzetet teremtene ugyanakkor, ha e "nemzetgazdasági szempontból kiemelten kezelt" kormányzati cél megvalósulásával együtt a Szabadság téren továbbra is dicsőítené a szovjet megszállást az "önkényuralmi jelképektől hemzsegő obeliszk".

Az egyetemes kegyeleti szempontok érvényre juttatása érdekében arra kérik a kormányzatot, hogy helyezzék át az úgynevezett szovjet hősi emlékművet a rákoskeresztúri Új köztemető "a kommunizmusért, a népért éltek" parcellájába.

Álláspontjuk szerint a tér helyreállítását s egyben városképvédelmi szempontok maradéktalan megvalósulását is szolgálná, ha az állami szuverenitás szimbólumát, a hajdani Országemlékművet az ereklyés országzászlóval és égtájszobraival visszahelyeznék eredeti helyére.

Az Együtt-PM más miatt tiltakozik

A Magyar Közlöny keddi számában jelent meg, hogy Magyarország német megszállásának 70. évfordulójára emlékművet állítanak Budapest belvárosában. E szerint a kormány társadalompolitikai szempontból fontos célnak tartja, hogy Magyarország német megszállásának évfordulóra, 2014. március 19-re elkészüljön a megszállásra emlékeztető alkotás a Szabadság téren. Az emlékmű megvalósítását nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították.

Az Együtt-PM pont ez ellen az emlékmű ellen tiltakozik, és a terv felfüggesztését követeli – közölte Juhász Péter, az Együtt-PM társelnöke csütörtökön az MTI-vel.

Csütörtöki közleményük szerint "nem a megszállásnak, hanem az ellenállásnak kell emlékművet állítani", az ellenállókra, a hősökre és az áldozatokra kell emlékezni – az emlékezés módját pedig közös üggyé kell tenni, nem ráerőltetni a fővárosra és az országra. 

Juhász Péter kiemelte: az Együtt-PM szövetség elfogadhatatlannak tartja "a kormányzó többség közmegegyezést megkerülő ámokfutását szoborállítási, utcaelnevezési ügyekben, vagy a múlt értékelését és értelmezését kisajátító lépéssorozatát, mellyel az oktatási-nevelési tartalmat kizárólag saját politikai céljai, világképe szerint kívánja befolyásolni, meghatározni".

Hozzátette: "igazán kár, hogy még egy ilyen egyértelműen tragikus történelmi eseményről sem sikerült az Orbán-kormánynak konszenzust keresve és felelősség elmosására nem alkalmas értelmezést kialakítania".

Juhász Péter az Együtt-PM nevében felszólította az ügyben illetékes Miniszterelnökséget és a kerület vezetését, hogy a projektet függesszék fel, a megemlékezés tartalmának, módjának és helyének kiválasztásába pedig vonják be a történész szakma és a civilek képviselőit is.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Még egy lépéssel közelebb került az óraátállítás eltörlése

Még egy lépéssel közelebb került az óraátállítás eltörlése

A koranyárból visszatérünk a tavaszhoz

A koranyárból visszatérünk a tavaszhoz

Újraindult Lajcsi büntetőpere, aki az eljárási hibák miatt reklamált

Újraindult Lajcsi büntetőpere, aki az eljárási hibák miatt reklamált

Kész a Boeing új szoftvere, ami megakadályozná a 737 MAX-ok lezuhanását

Kész a Boeing új szoftvere, ami megakadályozná a 737 MAX-ok lezuhanását

A jubiláló Dzsudzsák: "Épp erről álmodtam"

A jubiláló Dzsudzsák: "Épp erről álmodtam"

Külföldi sportszervezeteket csábítana ide a kormány

Külföldi sportszervezeteket csábítana ide a kormány