szerző:
hvg.hu

Vágó Gábor nem indul a 2014-es választásokon, és az LMP-ből is kilép – ezt maga a képviselő mondta el a Vs.hu-nak adott interjújában. Szerinte először újra kell építeni az LMP-t ahhoz, hogy valóban más legyen a politika. Schiffer András szerint Vágó egyszerűen kilépett, és az utóbbi időben több meggondolatlan húzása volt.

Vágó Gábor nem indul az idei választásokon, a Vs.hu-nak ezzel kapcsolatban azt mesélte: az LMP országos választmánya a hétvégén nem támogatta egyéni jelölését a kiskunhalasi körzetben, így nem kerülhetett fel az országos lista első harminc helyére sem.

Bár a szombati ülésén a kongresszus kétharmada lehetővé tette az egyéni jelöltségemről való döntést, az országos választmány többsége mégis úgy döntött, nem támogatja indulásomat. (...) Ez nekem igazán nem esett jól. Azt láttam, hogy ugyanaz a rövid távú önzés vezérli az LMP választmányának egyes tagjait, mint ami a teljes politikai osztályra is jellemző" – tette hozzá a képviselő.

©

Vágó Gábor szerint először újra kell építeni az LMP-t ahhoz, hogy valóban más legyen a politika, "máskülönben a következő négy év is eljárásjogi kérdésekbe bújtatott pitiáner küzdelmekkel fog eltelni".

"Nekem ebből egyszer s mindenkorra elegem lett, mert a kisstílű hatalmi harcok előhozzák a rossz embert a politikusból: először csak manipulálsz, aztán hazudozol is, majd azok ellen fordulsz, akikkel korábban együtt küzdöttél. Ez emberileg nem egy egyszerű játék" – fogalmazott, hozzátéve: kilép a pártból, a mandátumát nem adja vissza.

"A következő három hónapban minden energiámat egy már megkezdett feladat befejezésére, az adócsalás-botrány felgöngyölítésére fogom fordítani. Bízom abban, hogy valóban létrejön az a vizsgálóbizottság, amely az ügy részleteit hivatott kivizsgálni, ennek pedig csak úgy tudok részese lenni, ha a frakció tagja maradok" – fejtette ki a lapnak.

Schiffer: Vágó kiégett

Schiffer András, az LMP-frakció vezetője kedden úgy reagált, hogy megdöbbenve értesültek Vágó kilépésének híréről. Utoljára hétfőn délután beszéltek, akkor még nem tűnt úgy, hogy Vágó ki akar lépni. Schiffer szerint frakciótársa az elmúlt hónapokat "maximálisan kiégve csinálta végig", és Vágó szerinte "alapvetően nem egy belső harc áldozata". Azt is elmondta, hogy a most kilépett politikusnak sorozatosan felelőtlen és meggondolatlan húzásai voltak, ezeket azonban nem részletezte.

Lengyel Szilvia, az LMP politikusa egy más ügyben tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a jelöltté válásnak fixált folyamata van az LMP-ben, ennek pedig Vágó Gábor nem tett eleget, mivel nem adta le a jelentkezését időben. Három hét múlva még lett volna lehetősége arra, hogy bejusson a pártlista első harminc helyének valamelyikére - fűzte hozzá -, Vágó Gábornak azonban nem volt türelme, hogy ezt kivárja. Lengyel Szilvia sajnálatát fejezte ki emiatt, mondván, pártja számít Vágó Gáborra, hozzátette ugyanakkor: "ha valaki lekésik egy vonatot, ott nem a vonat a hibás".

A hvg.hu hétfőn úgy értesült, hogy a politikus későn adta le a jelentkezését a jelöltséget illetően. Schiffer András, az LMP frakcióvezetője az Indexnek akkor azt mondta: "a választmányi titkárt és a pártigazgatót kell megkérdezni arról, miért nem indulhat. Vágó Gábor az LMP egyik legértékesebb politikusa, én nagyon szeretném, ha indulna. Erről egyébként nem született végső döntés, három hét múlva kerül majd rá sor".

Schiffer az MTI-nek hétfőn azt mondta, a jelöltállító folyamat első állomását tartották meg, később a párt országos politikai tanácsa is ülésezik, onnan még érkezhetnek személyi javaslatok, akik még befutó helyekre kerülhetnek a listán. A politikus közölte, arról döntöttek most, hogy kiket javasolnak a lista első harminc helyére.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egyszerű csoda – ez volt Suzanne Vega Budapesten

Egyszerű csoda – ez volt Suzanne Vega Budapesten

Véletlenül 9,6 millió forintot utalt több száz dolgozójának egy gyár

Véletlenül 9,6 millió forintot utalt több száz dolgozójának egy gyár

Transznemű modellek miatt kellett magyarázkodnia a Victoria’s Secret vezetőjének

Transznemű modellek miatt kellett magyarázkodnia a Victoria’s Secret vezetőjének

"A populizmus bolondság, és hosszú távon nem működik"

"A populizmus bolondság, és hosszú távon nem működik"

A gorbacsovi száraztörvénytől a borlaborig: a Varga pincészet kalandos negyedszázada

A gorbacsovi száraztörvénytől a borlaborig: a Varga pincészet kalandos negyedszázada

Schobert Norbitól Laci bácsin át Béres Alexandráig: mivel etetnek?

Schobert Norbitól Laci bácsin át Béres Alexandráig: mivel etetnek?