szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy gyermekét az iszapömlésben elvesztő házaspárt hallgatott meg tanúként a bíróság a Veszprémi Törvényszéken a vörösiszap-katasztrófa ügyében indult büntetőper pénteki tárgyalásán.

Az idén 33 éves kolontári nő Szabó Györgyi büntetőtanácsa előtt felidézte: 2010. október 4-én férjével és négy gyermeke közül a két kisebbel, a hároméves és a 14 hónapos kislányával volt otthon. A déli órákban a férje robbanást hallott, kiment a ház elé, s azt látta, hogy vörös ár tart a ház felé. 

A házba betörő vörösiszapból menekülni próbált a család, a két kisgyermeket azonban az ár kiragadta az édesanya karjából. A hároméves kislányt sikerült kihúzni a vörösiszapból, s egy az áron úszó ágyra dobni, a kisebbet azonban elsodorta az áradat. A család, miután több órát töltött a vörösiszapban, a padlásra menekült, onnan a kislányt, aki nyelt az iszapból, egy rendőr és egy kolontári férfi vitte ki, a felnőtteket a tűzoltók - mondta az asszony.

Hozzátette: miután kimentették őket, a tűzoltók egymást lemosták, de őket nem, csak később, amikor civilek elvitték őket a 8-as főúthoz, szabadultak meg a vörösiszaptól, és kerültek kórházba. Ezt a férje is megerősítette. A férfi és a nő testének több mint hatvan százalékán szenvedett égési sérüléseket, kislányuknak a nyelőcsöve és a szeme károsodott. Mindannyian rendbejöttek, bár hegeik vannak, a gyermeknek pedig szemüveget kell hordania. 

Lelki sérüléseikről azt mondták: bár jártak pszichológushoz, a kezelések sem segítettek a történtek feldolgozásában. A nő elmondása szerint együtt kell élniük azzal, hogy nem tudtak segíteni a gyermekükön. Kislányuk is sokszor kérdezgeti, miért vitte el kishúgát az ár - tette hozzá. A bíróság orvos szakértőket is meghallgatott. A büntetőper februárban folytatódik.

Az ügyészség a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ajkai telephelyén lévő X-es számú vörösiszap-kazettánál bekövetkezett gátszakadás ügyében halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emelt vádat 15 emberrel szemben. A büntetőper 2012. szeptember 24-én kezdődött a Veszprémi Törvényszéken, az ügyész a vádiratban valamennyi vádlottra végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt - a vádirat nyolc ember halálát köti össze közvetlenül az ömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hamis Pfizer-vakcinákra bukkantak Lengyelországban és Mexikóban

Hamis Pfizer-vakcinákra bukkantak Lengyelországban és Mexikóban

Megnéztük, mire megy el az a hatezer milliárd, amit a kormány az EU-tól kért a járvány utáni helyreállításra

Megnéztük, mire megy el az a hatezer milliárd, amit a kormány az EU-tól kért a járvány utáni helyreállításra

A jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám cégétől kerülhettek bútorok a jegybank új épületébe

A jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám cégétől kerülhettek bútorok a jegybank új épületébe