szerző:
hvg.hu/MTI

Hétfő hajnalban felrobbantottak egy bankfiókot a XIII. kerületben. Szemtanúk előtte egy motorost láttak elhajtani, aki egyes értesülések szerint egy csomagot is elhelyezett az épületnél. A rendőrség egy tarka enduro motort keres. A Terrorelhárítási Központ szóvivője a hvg.hu-val azt közölte, a szervezet nem vesz részt a nyomozásban. A CIB Bank szerint jelentős az anyagi kár. Nem sokkal később gázrobbanás is történt a Béke úton, amit elsőre újabb robbantásnak véltek.

Hajnali 4 óra körül egyelőre ismeretlen okból felrobbant egy budapesti bankfiók a XIII. kerületben, a Lehel út 70-72. alatt. A pénzintézményhez rendőrök, tűzoltók és mentők érkeztek – közölte munkatársunk. Vélhetően a CIB Bank fiókját érhette a legnagyobb kár, de a Budapest Bank szomszédos fiókját is érintette a robbanás. A téren egyébként jó pár pénzintézet működtet irodát.

Délelőtt 11-kor még tartott a helyszínelés Budapesten, a Lehel utcában, ahol hétfő hajnalban robbantás történt - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A rendőrség mind a gyalogosok, mind a közúti forgalom elől lezárta a területet a Béke tértől egészen a Róbert Károly körútig, a gyalogosokat is csak lakcímkártyával engedik be. A területen található üzletek egy része ki sem nyitott, amelyek pedig nyitva vannak, ott arra panaszkodnak az eladók, hogy kicsi a forgalom.

Az MTI azt közölte, hogy szemtanúk egy motoros láttak a robbanás előtt elhajtani a helyszínről. A Velvet értesülései szerint a biztonsági kamerák fel is vették, ahogy a férfi motorral érkezik a helyszínre, egy csomagot helyez el az épület előtt, majd sietve távozik. Az Origo szerint egy helyi pék a rendőrök beszélgetéséből azt hallotta, hogy a robbanás előtt egy férfi jelent meg a bankfiókoknál, és az árkádok alatt fekvő hajléktalanokat felszólította, hogy menjenek onnan.

©

A rendőrség délelőtt azt közölte, hogy az elsődleges adatok szerint a robbanást ismeretlen szerkezetű és ismeretlen típusú robbanóanyag okozta, a bűncselekmény nem emberi élet kioltására vagy személyi sérülés okozására irányult, személyi sérülés nem történt.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda robbanóanyaggal vagy robbantószerrel visszaélés bűntett és közveszély okozása bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást jelenleg ismeretlen elkövető ellen. A rendőrség egy ismeretlen motorost keres, aki egy tarka, cross enduro jellegű, rendszám nélküli, 150-170 cm³-es, robogónál nagyobb méretű motorkerékpárral hajtott el a helyszínről.

A Béke tér és a Róbert Károly körút között teljes szélességében lezárták az utat, ami a villamos- és buszközlekedést is érinti, a 14-es villamos Káposztásmegyer és a Frangepán utca között közlekedik, onnan a Lehel térig villamospótló autóbuszok közlekednek terelt útvonalon, illetve ugyancsak terelt útvonalon közlekedik a 105-ös autóbusz.. A Lehel utca érintett szakaszán gyalogosan sem lehet közlekedni.

©

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság közlése szerint mintegy tíz négyzetméter területen kirobbant egy bank épületének oldalfala a Lehel utcában, ahol két, egyenként nyolcemeletes épület közötti átjáró részben több bankfiók is található, ezek egyikénél történt a robbanás.

A tűzoltók az egyik nyolcemeletes épületből kikísérték a lakókat, akiket a helyszín átvizsgálása után visszaengedték otthonukba.

©

A közlemény szerint a lakóépületekben a közműszolgáltatások működnek, lakosságvédelmi intézkedésre nincs szükség. A tűzoltók a robbanás mértéke miatt tűzszerészt és statikust is hívtak a helyszínre, ahol gázkoncentrációt nem mértek, tűzre, füstre utaló jelet nem találtak – írta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A Terrorelhárítási Központ szóvivője, Fodor Gergely a hvg.hu-val azt közölte, hogy a szervezet nem vesz részt a nyomozásban, nem is kapott rá felkérést, azt az Országos Rendőr-főkapitányság kiemelt egysége, a Nemzeti Nyomozó Iroda végzi.

A CIB Bank fiókjában jelentős anyagi kár keletkezett, senki nem sérült meg - mondta el Szinai Ádám, a bank kommunikációs vezetője az MTI-nek hétfőn. Hozzátette: az ügyfelek a közelben lévő újpesti, Váci úti (a Westendben lévő), illetve a Flórián téri és Baross téri fiókok szolgáltatásait vehetik igénybe.

AZ MTI megszólaltatott egy biztonsági szakértőt, aki szerint a robbantás helyszínének kiválasztása üzenetértékű lehet. Jasenszky Nándor szerint a helyszín kiválasztását egyfelől motiválhatta, hogy a környéken számos bankfiók van, ugyanakkor a bűncselekmény irányulhatott céltudatosan az adott bankfiókra is. Azt mondta, hogy a robbantás célja itt egyértelműen a vagyoni károkozás volt, ezt támasztják alá azok a sajtóhírek is, amelyek szerint a környékbeli hajléktalanokat előzőleg figyelmeztették, menjenek el a helyszín közeléből. Szerinte meg kell vizsgálni, hogy a közelmúltban bárki fenyegetőzött-e hasonló bűncselekménnyel, továbbá az is támpontot ad a rendőrségnek, hogy milyen anyaggal, milyen technológiával követték el a bűncselekményt.

Gázrobbanás okozott riadalmat a bankrobbantás után

Nem sokkal dél előtt gázrobbanás történt egy háromemeletes társasház egyik lakásában a főváros XIII. kerületében, a Béke úton, egy ember megsérült - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának sajtóügyeletese az MTI-vel hétfőn. Papp Judit elmondása szerint a ház legfelső emeletén történt a robbanás.

Egy helyszínen lakó olvasónk szerint nagy a készültség: a katasztrófavédelem, ez ELMŰ, a gázművek és a mentők munkatársai is nagy erőkkel vonultak ki. A robbanás a Gyermek tér melletti házban történt, három lakást is érhettek károk. Olvasónk szerint az egyik lakás fala kirobbant az útra. A gázszolgáltató már elzárta a gázt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Donald Trump rémálma zajlik épp a mexikói határnál

Donald Trump rémálma zajlik épp a mexikói határnál

A hivatal cáfol: Hazugság, hogy a rendezetlen jogviszonnyal rendelkező betegeknek fizetniük kellene az ellátásokért

A hivatal cáfol: Hazugság, hogy a rendezetlen jogviszonnyal rendelkező betegeknek fizetniük kellene az ellátásokért

Ez kész: Lech Walesa a legnagyobb stílusdiktátor

Ez kész: Lech Walesa a legnagyobb stílusdiktátor

15 millió tesztelője van a Microsoftnak, mégis tönkrevághatja a gépet egy Windows-frissítés

15 millió tesztelője van a Microsoftnak, mégis tönkrevághatja a gépet egy Windows-frissítés

Valami félrecsúszott - mellbevágó adatok a Párbeszéd-politikus posztjában

Valami félrecsúszott - mellbevágó adatok a Párbeszéd-politikus posztjában

1 millió kilométert meghaladó garancia a Toyotától, egy szépséghibával

1 millió kilométert meghaladó garancia a Toyotától, egy szépséghibával