szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Hétfő hajnalban felrobbantottak egy bankfiókot a XIII. kerületben. Szemtanúk előtte egy motorost láttak elhajtani, aki egyes értesülések szerint egy csomagot is elhelyezett az épületnél. A rendőrség egy tarka enduro motort keres. A Terrorelhárítási Központ szóvivője a hvg.hu-val azt közölte, a szervezet nem vesz részt a nyomozásban. A CIB Bank szerint jelentős az anyagi kár. Nem sokkal később gázrobbanás is történt a Béke úton, amit elsőre újabb robbantásnak véltek.

Hajnali 4 óra körül egyelőre ismeretlen okból felrobbant egy budapesti bankfiók a XIII. kerületben, a Lehel út 70-72. alatt. A pénzintézményhez rendőrök, tűzoltók és mentők érkeztek – közölte munkatársunk. Vélhetően a CIB Bank fiókját érhette a legnagyobb kár, de a Budapest Bank szomszédos fiókját is érintette a robbanás. A téren egyébként jó pár pénzintézet működtet irodát.

Délelőtt 11-kor még tartott a helyszínelés Budapesten, a Lehel utcában, ahol hétfő hajnalban robbantás történt - jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A rendőrség mind a gyalogosok, mind a közúti forgalom elől lezárta a területet a Béke tértől egészen a Róbert Károly körútig, a gyalogosokat is csak lakcímkártyával engedik be. A területen található üzletek egy része ki sem nyitott, amelyek pedig nyitva vannak, ott arra panaszkodnak az eladók, hogy kicsi a forgalom.

Az MTI azt közölte, hogy szemtanúk egy motoros láttak a robbanás előtt elhajtani a helyszínről. A Velvet értesülései szerint a biztonsági kamerák fel is vették, ahogy a férfi motorral érkezik a helyszínre, egy csomagot helyez el az épület előtt, majd sietve távozik. Az Origo szerint egy helyi pék a rendőrök beszélgetéséből azt hallotta, hogy a robbanás előtt egy férfi jelent meg a bankfiókoknál, és az árkádok alatt fekvő hajléktalanokat felszólította, hogy menjenek onnan.

©

A rendőrség délelőtt azt közölte, hogy az elsődleges adatok szerint a robbanást ismeretlen szerkezetű és ismeretlen típusú robbanóanyag okozta, a bűncselekmény nem emberi élet kioltására vagy személyi sérülés okozására irányult, személyi sérülés nem történt.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda robbanóanyaggal vagy robbantószerrel visszaélés bűntett és közveszély okozása bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást jelenleg ismeretlen elkövető ellen. A rendőrség egy ismeretlen motorost keres, aki egy tarka, cross enduro jellegű, rendszám nélküli, 150-170 cm³-es, robogónál nagyobb méretű motorkerékpárral hajtott el a helyszínről.

A Béke tér és a Róbert Károly körút között teljes szélességében lezárták az utat, ami a villamos- és buszközlekedést is érinti, a 14-es villamos Káposztásmegyer és a Frangepán utca között közlekedik, onnan a Lehel térig villamospótló autóbuszok közlekednek terelt útvonalon, illetve ugyancsak terelt útvonalon közlekedik a 105-ös autóbusz.. A Lehel utca érintett szakaszán gyalogosan sem lehet közlekedni.

©

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság közlése szerint mintegy tíz négyzetméter területen kirobbant egy bank épületének oldalfala a Lehel utcában, ahol két, egyenként nyolcemeletes épület közötti átjáró részben több bankfiók is található, ezek egyikénél történt a robbanás.

A tűzoltók az egyik nyolcemeletes épületből kikísérték a lakókat, akiket a helyszín átvizsgálása után visszaengedték otthonukba.

©

A közlemény szerint a lakóépületekben a közműszolgáltatások működnek, lakosságvédelmi intézkedésre nincs szükség. A tűzoltók a robbanás mértéke miatt tűzszerészt és statikust is hívtak a helyszínre, ahol gázkoncentrációt nem mértek, tűzre, füstre utaló jelet nem találtak – írta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A Terrorelhárítási Központ szóvivője, Fodor Gergely a hvg.hu-val azt közölte, hogy a szervezet nem vesz részt a nyomozásban, nem is kapott rá felkérést, azt az Országos Rendőr-főkapitányság kiemelt egysége, a Nemzeti Nyomozó Iroda végzi.

A CIB Bank fiókjában jelentős anyagi kár keletkezett, senki nem sérült meg - mondta el Szinai Ádám, a bank kommunikációs vezetője az MTI-nek hétfőn. Hozzátette: az ügyfelek a közelben lévő újpesti, Váci úti (a Westendben lévő), illetve a Flórián téri és Baross téri fiókok szolgáltatásait vehetik igénybe.

AZ MTI megszólaltatott egy biztonsági szakértőt, aki szerint a robbantás helyszínének kiválasztása üzenetértékű lehet. Jasenszky Nándor szerint a helyszín kiválasztását egyfelől motiválhatta, hogy a környéken számos bankfiók van, ugyanakkor a bűncselekmény irányulhatott céltudatosan az adott bankfiókra is. Azt mondta, hogy a robbantás célja itt egyértelműen a vagyoni károkozás volt, ezt támasztják alá azok a sajtóhírek is, amelyek szerint a környékbeli hajléktalanokat előzőleg figyelmeztették, menjenek el a helyszín közeléből. Szerinte meg kell vizsgálni, hogy a közelmúltban bárki fenyegetőzött-e hasonló bűncselekménnyel, továbbá az is támpontot ad a rendőrségnek, hogy milyen anyaggal, milyen technológiával követték el a bűncselekményt.

Gázrobbanás okozott riadalmat a bankrobbantás után

Nem sokkal dél előtt gázrobbanás történt egy háromemeletes társasház egyik lakásában a főváros XIII. kerületében, a Béke úton, egy ember megsérült - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának sajtóügyeletese az MTI-vel hétfőn. Papp Judit elmondása szerint a ház legfelső emeletén történt a robbanás.

Egy helyszínen lakó olvasónk szerint nagy a készültség: a katasztrófavédelem, ez ELMŰ, a gázművek és a mentők munkatársai is nagy erőkkel vonultak ki. A robbanás a Gyermek tér melletti házban történt, három lakást is érhettek károk. Olvasónk szerint az egyik lakás fala kirobbant az útra. A gázszolgáltató már elzárta a gázt.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
A tudás helyett a társadalmi szakadékot mélyítheti a távoktatás

A tudás helyett a társadalmi szakadékot mélyítheti a távoktatás

Moszkva össztüzet zúdít az orosz segélyt használhatatlannak nevező olasz újságíróra

Moszkva össztüzet zúdít az orosz segélyt használhatatlannak nevező olasz újságíróra

Hadházi László távoktatásán a nagy csodálkozás felelős a magas vérnyomásért

Hadházi László távoktatásán a nagy csodálkozás felelős a magas vérnyomásért