szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Saját tábora is csak visszafogottan lelkesedett azért az 1935-ös sikerpropaganda-kiadványért, ami a most tervezett Magyar Krónikához kísértetiesen hasonlító retorikát használt.

„Az összeállítandó brosúrából nem szabad kilógni a propaganda lólábának!” – figyelmeztette sajtófőnökét 1935 őszén Gömbös Gyula miniszterelnök, amikor egy „nagy és igen fontos” munkát rendelt tőle. Antal Istvánnak ezúttal a „magyaros lendületű” kormányzat három esztendejének krónikáját kellett megörökítenie.

©

A Gömbös-kormány hároméves munkássága, 1932–1935 című „csinos füzetet”, amelyet címlapja alapján csak Kék könyvként emlegettek, Antal tíz nap alatt szállította, s az első példányok szeptember 15-én hagyták el a kabinet lapjainak szolgálatába állított Stádium nyomdát.

A gyakorta a kormány szellemi Führerjének titulált Antal a Kék könyv históriájának külön fejezetet szentelt az 1960 és 1963 között papírra vetett, teljességében máig publikálatlan memoárjában. Ebben büszkélkedett el azzal, amit a kortársak csak sejthettek, hogy a szerző nevét fel nem tüntető kiadvány az ő munkája.

Három évtizeddel későbbi memoárjában az exsajtófőnök – alig kódolt zsidózással – körúti aszfaltrabulisztikának titulálta az ellenzéki kritikákat, megjegyezve, hogy a kormányhoz közel álló, de még a semleges lapok is nagy elismeréssel fogadták a „tények hideg összefoglalatával” példátlanul hatásos irományt.

Maga Gömbös – aki szeptember közepén „meleg kézszorítással” köszönte meg famulusa munkáját – 1935 végén már a meggyőzés látszatára sem ügyelt. Parlamenti dolgozószobájába invitált egy csapatnyi, előre lekáderezett újságírót (köztük a Magyarország riportereként Móricz Zsigmondot is), s az előre bekért kérdések között ő szemezgetett. A lábáról egyébként átmenetileg levett író karácsonyi tudósítása szerint ekképpen: „Ha megengeditek (…) nem is felelek azokra a kérdésekre, hogy diktatúra… Mi van még alkotmányosabb, mint ami itt folyik?”.

A Gömbös-féle propagandakiadványról szóló írást és néhány idézetét a HVG e heti számában olvashatják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ezt hallgatnánk, ha ma kint lennénk a Szigeten – második nap

Ezt hallgatnánk, ha ma kint lennénk a Szigeten – második nap

Már terjed a neten, hogy a bejrúti robbanást “valójában” rakéta okozta

Már terjed a neten, hogy a bejrúti robbanást “valójában” rakéta okozta

Tizenhat embert vettek őrizetbe a 137 ember halálát okozó bejrúti robbanás miatt

Tizenhat embert vettek őrizetbe a 137 ember halálát okozó bejrúti robbanás miatt