szerző:
MTI/Magyar Nemzet
Tetszett a cikk?

Túl alacsonynak találja a megelőlegezett gyermektartásdíj összegét az alapvető jogok biztosa. Székely László arra kérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy fontolja meg a gyermekvédelmi törvény módosításának lehetőségét - számol be róla a Magyar Nemzet.

Székely László ombudsman álláspontja szerint az államilag megelőlegezett gyermektartásdíj összegének az öregségi nyugdíjminimum 50 százalékában való maximalizálása európai viszonylatban is kifejezetten alacsony, így közvetlenül veszélyezteti a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogát.

A szociális államtitkárság a lap kérdésére közölte: a szükséges vizsgálatokat 60 napon belül elvégzik, és ezek alapján megfontolják a jogszabály-módosítás kezdeményezését.

A megelőlegezett tartásdíj folyósítását akkor állapítják meg, ha a külön élő szülő tartásdíj fizetésére kötelezett, ám azt nem teljesíti, és vele szemben a bírósági végrehajtás eredménytelenül zárul. A gyermekek 2012 előtt még a bíróság által megállapított tartásdíj teljes összegét megkaphatták, ma azonban a megelőlegezett tartásdíj címén legfeljebb 14 250 forintot állapíthatnak meg havonta.

Székely László szerint az alacsonyabb összeg csökkentheti a fizetési hajlandóságot, a kötelezett ugyan tudatában van annak, hogy a megelőlegezett tartásdíjat adók módjára behajtják tőle, de az esetek többségében ez lényegesen kevesebb, mint a bíróság által megállapított tényleges tartásdíj összege - írja a lap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Apple lecserélte az Intelt, mert méretre és feladatra készülnek az új chipek

Az Apple lecserélte az Intelt, mert méretre és feladatra készülnek az új chipek

Nehezebb munkát, hosszú ingázást is vállalna a magyarok többsége, hogy megtarthassa az állását

Nehezebb munkát, hosszú ingázást is vállalna a magyarok többsége, hogy megtarthassa az állását

Enyedi Ildikó és Krigler Gábor közös sorozatötlete mutatkozik be a Berlinalén

Enyedi Ildikó és Krigler Gábor közös sorozatötlete mutatkozik be a Berlinalén