szerző:
Szegő Iván Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Jó lett volna, ha a magyar kormány előzetesen egyeztetett volna az emlékmű ügyben, és a nemzetiségi kisebbségek regisztrációjáról is a döntést megelőzően tárgyalt volna a kormány a nemzetiségi önkormányzatokkal - mondta a hvg.hu-nak Hartmut Koschyk (CSU), a Merkel-kormány kisebbségügyi megbízottja, aki a héten Budapesten járt.

hvg.hu: Az új választásokkal megteremtődik a kisebbségek parlamenti képviseletének lehetősége. A kisebbségi listák első helyezettje becslések szerint akár már 19-24 ezer szavazattal is bejuthat a parlamentbe. Hogyan ítéli meg a friss változásokat?  

H. K.: Meg kell várni a választásokat, és csak azután lehet eldönteni, hogy megfelelően működik-e az új rendszer, az új választási törvénykezés. Meg kell nézni, hány kisebbségi képviselő jut be, és utána kell a tapasztalatokat megvitatni. A nemzetiségi ombudman-helyettes máris meghívta a kisebbségek képviselőit, hogy elmondhassák véleményüket. 

hvg.hu: Ám aki szavazni akar, annak a nemzetiségi listán kell regisztráltatnia magát, és ezzel kizárja magát annak lehetőségéből is, hogy valamelyik országos listát állítani tudó pártra is szavazhasson. Emellett a kisebbségi hovatartozás kinyilvánítása Magyarországon rossz történelmi emlékeket idéz, és veszélyérzettel párosulhat. Például az 1941-es népszámlálás után, az ott megadott adatok miatt telepítették ki később a hazai németek jelentős részét. 

H. K.: Ezt a kérdést előbb a magyarországi nemzetiségeknek kell megvitatni a kormánnyal és az ombudsmannal. Erről jómagam és a német kormány is csak akkor tudja kialakítani a véleményét, ha ezt követően alkalom nyílik konzultálni a kisebbségek vezetőivel, illetve a magyar állam tisztségviselőivel. 

Hartmut Koschyk
A Felső-Sziléziából származó, 55 éves keresztényszocialista képviselő régóta kisebbbségi ügyekkel foglalkozik, és már a 90-es években is tárgyalt ezzel kapcsolatban Magyarországon. Volt a kitelepített németek szövetségénének főtitkára is.

hvg.hu: Mi a véleménye a német kitelepítettek magyarországi emléknapjáról? 

H. K.: Németországban rendkívül pozitív visszhangja volt, és én is nagyon pozitívan értékelem. Az emberekhez el kell juttatni azt az üzenetet, amelynek belső meggyőződéssé is kell válnia, hogy jogtalanság történt a magyarországi németekkel. Ha a gyerekeket egy magyar iskolákban megkérdezik a németek kitelepítéséről, és erről nem tudnak semmit, akkor az emléknap nem érte el a célját. Ezért nemcsak az emléknap lényeges. Jó lenne például, ha a magyarországi németek történetéről szóló, a pécsi egyetemen nemrégiben elkészült könyvet magyarra is lefordítanák és hozzáférhetővé tennék. 

hvg.hu.: Mi a véleménye az 1944-es német megszállás emlékművéről, amelyet most terveznek Budapesten?

H. K.: Németország elismerte és ma is elismeri a felelősségét a német bűnökért, amelyeket magyar állampolgárok, így magyar zsidók ellen követtek el a német megszállás után. Az, hogy az emlékmű kérdése miatt feszültségek keletkeztek, az sajnálatos. Jó lett volna, ha ugyanúgy, ahogy a Holokauszt-emlékév kapcsán is történt, a külföldi nagykövetségeket bevonják az előzetes konzultációkba. Ugyanakkor az a benyomásom az itteni tárgyalásaim után, hogy a magyar kormány nem vitatja el a nemzetiszocializmus magyar nemzetiségű segítőinek szerepét és a magyar állami hatóságok részfelelősségét sem az akkor történetekért. Ilyen értelemben szólalt meg a németországi magyar nagykövet, Czukor József is, amikor néhány nappal ezelőtt a sachsenhauseni emlékhelyre látogatott. Az egykori koncentrációs táborban elhangzott beszédet semmilyen kifogás nem érheti. Egy magyar ENSZ-képviselő is hasonlóan nyilatkozott erről New Yorkban. Most a magyar kormánynak nyilvánvalóvá kell tennie az emlékművel kapcsolatos szándékait, és így csökkentheti a kialakult feszültségeket. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az újfajta arcmaszk szanaszét süti a beáramló koronavírust

Az újfajta arcmaszk szanaszét süti a beáramló koronavírust

Soros helyett a nők elleni erőszak ellen kezd plakátkampányba a XV. kerület

Soros helyett a nők elleni erőszak ellen kezd plakátkampányba a XV. kerület

34 millió migránst kellene Európának integrálnia

34 millió migránst kellene Európának integrálnia