szerző:
Szlavkovits Rita
Tetszett a cikk?

A folyton öltöny-nyakkendőben parádézó Lázár János átöltözött, lezser pulóverben, sportos zakóban kampányolt Botka László szocialista polgármester exkörzetében. Az algyőiek a fórumon megtudták, Lázár sem szereti feltétlenül a Fideszt, nem is a pártra, hanem Lázárra kell szavazni, aki az arra fogékonyak előtt rendesen szociáldemokrata értékeket tolt.

Miután jó félórát megváratta az algyői faluház 90 százalékban nyugdíjas közönségét, rögtön az elején sajnálatát fejezte ki Lázár János, amiért a baloldal képtelen igazi szociáldemokrata értékek mentén politizáló pártot létrehozni. Pedig erre a Fidesz államtitkára szerint ebben a térségben különösen nagy igény lenne, hiszen az itt élők tradicionálisan ezeket az értékeket őrzik.

„Az itt élő parasztoknak mindig több erőt kellett a megélhetésre fordítani, mint másutt” – mondta Lázár, és ezen a ponton egy ügyes kitérőt tett saját családjára, hiszen szülei, „bár tehetősek, de az utolsó fillérig mindent a két kezükkel teremtettek elő”. Lázár szerint azért „igazi nagy baj”, hogy ezen a környéken az emberek inkább szociáldemokrata értékekben hisznek, mint a keresztény eszmékben, mert a baloldal nem változott, semmi új nincsen azon az oldalon. De szerencsére ott a Fidesz, amely Lázár szerint inkább kínál szociáldemokrata programot, mint a baloldal.

©

Lázár ekkor nem átallott a szavazatokért olyan mélyre hajolni, hogy még azt is bevallotta: ő maga sem szereti a fideszeseket minden ízükben, viszont Orbán iránti elkötelezettsége minden kétséget kizár. És valóban, mintha csak Orbánt utánozná, aki a francia Le Monde-nak adott interjúban büszkén hirdette, jobboldali plebejus vagyok. Ennek szellemében is folytatta, rámutatva, hogy a bankokkal és a multikkal folytatott küzdelmével a kormány baloldali értékek mentén politizál. Ami pedig a rezsit illeti, „mindenki, aki ránéz a számlára, tudja, hogy mi történik”.

Lehet Bukarest felől is tekinteni

Lázár szerint, ha valaki úgy érzi, hogy rosszabbul él, mint a 70-es, 80-as években, annak az az oka, hogy a rezsi ma a jövedelem majd’ 40 százalékát teszi ki. Ahhoz, hogy 30 százalékkal lehessen csökkenteni az áram árát, mint ami az eredeti cél volt, az is kell, hogy az állam maga termeljen áramot, s azt extraprofit nélkül adja a lakosságnak. Olcsón kell gázt is szerezni, mondta Lázár, aki szerint „ez Algyőn nem cseng idegenül, hiszen itt van a gáztározó”. És hogy mindenki értse az Orbán-kormány energiapolitikáját, kilyukadt oda, hogy ha mindezt meg tudjuk csinálni, akkor itt lesz Közép-Európában a legolcsóbb a gáz és az áram, és ide jön a külföldi tőke termeltetni.

Lázárnak óhatatlanul beszélnie kellett a paksi üzletről is, de a szokásos „érdekházasság” emlegetésén túl csak annyit tudhattak meg az algyőiek, hogy a választások után átvilágítják a paksi erőmű működését, mert bizonyosan le lehet csippenteni az ottani bérekből, „meg lehet nézni, hány Józsa István van” a rendszerben.

A miniszterelnökségi államtitkár nem rettent meg attól sem, hogy a hallgatósága feltételezett életszínvonalára reflektáljon, illetve az ezzel kapcsolatos kérdéseknek elébe menjen. Hosszan ecsetelte, hogy mennyivel jobban élnek a nyugdíjasok tőlünk nyugatra, aminek szerinte persze az a fő oka, hogy a nyugdíjuk sokkal kisebb hányadát fizetik ki rezsire. Érezve, hogy ez azért kevés lesz, egy Pozsgay-anekdotát vetett be annak magyarázatául, hogy miért is ennyire alacsonyak a bérek és a nyugdíjak Magyarországon.

©

Ezt az anekdotát maga a volt államminiszter mesélte neki. Pozsgay Kádárral utazott a térségbe a 70-es árvíz idején, amikor is egy párizsi élményét osztotta meg a pártfőtitkárral, aki ezt morózusan fogadta, s azzal billentette egyensúlyba a Pozsgay által elmesélteket a valósággal, hogy lehet Párizsból is nézni az itthoni körülményeket, no de lehet Bukarest felől is tekinteni. Lázár ebben egyetértett Kádárral.

Lázár és a szociális érzékenység

Az államtitkár láthatóan akart valami nagyobbat is domborítani helyi kampánykörútjának utolsó lakossági fórumán. Ezért felvetette, hogy a devizahitelesek közül az autóhiteleseken is segíteni kell. Különösen azokon, akiknek a gépkocsija munkaeszközként is szolgál, és a törlesztési idő alatt akár már kétszer megfizették annak árát, de még mindig nem jutottak a tőkerész törlesztéséig. Nekik Lázár lehetővé tenné, hogy visszaadhassák az autót, letudva örökre az adósságot.

Ma már nem olyan akut probléma

Autós hitelekre nem terjedt ki a devizahiteleseket megsegítő csomag. Bár időről időre felröppent ennek a lehetősége, a kormány eddigi elképzelése szerint a konszolidáció csak a lakáscélú, deviza alapú hiteleket érintheti. Azon hitelek, melyek mögött ingatlanfedezet van, de szabad felhasználásúak, illetve fogyasztási vagy autóhitelek nem tartoznak ebbe a körbe. Az autóhitelesek megsegítésének jelentősége egyébként ma már feltehetően kisebb, mint akár csak másfél-két éve: aki emiatt bajba került, azok többsége már talált megoldást a problémájára vagy már elvitte az autóját a bank - írta már tavaly augusztusban is a vg.hu.

Lázár a következő ciklus teendőire előre tekintve elmondta, az elektronikus lakossági közszolgáltatásokat mindenképp fejleszteni kell, hogy „minél több ügyet lehessen otthonról intézni”. Kitért az önkormányzati szociális ellátásokra és a közüzemi szolgáltatásokra.

Szerinte nem elég, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek ingyen étkeznek, Lázár szerint még tovább kell lépni, viszont azok között differenciálni kellene, akik fizetnek a közszolgáltatásokért. Lázár szerint, aki többet keres, annak magasabb díjat kellene fizetnie. Beszélt a közüzemi szolgáltatók állami nonprofit módon üzemeltetéséről is, ami a további rezsicsökkentést lehetővé teheti, és hogy a jövőben szociális ügyekben helyben szülessenek döntések.

Az államtitkár végig elemében volt, igaz, a jelenlévők nem is állították kínos helyzet elé, a meghirdetetthez képest pedig korábban távozott, mert várták őt Makón. Kifelé menet a faluházból egy idősebb nő azt tudakolta a távozóktól, hogy Lázár hogyan mondhatott korábban olyat, hogy mindenki annyit ér, amennyije van. „Á, azt csak a képviselőkre értette", intette le egy ősz úr, majd nyugtázták, hogy Lázár egy aranyos fiú.

Lázár terepe

A megváltozott körzethatároknak köszönhetően Csongrád megyében a korábbi 7 helyett 4 választókerület lett, és 50 ezer helyett 100 ezer lakos tartozik a helyi parlamenti képviselőhöz. Ennek megfelelően a „megszokott” négy település mellé Lázár választókerületéhez több, szociálisan hátrányos települést is hozzácsatoltak a makói térségből. Bár a 2010-es választásokon Mágori Józsefné megverte a szocialista Buzás Péter makói polgármestert, tradicionálisan mégis baloldali a térség, valóban halmozottan hátrányos helyzetű falvakkal.

©

Algyő, ahol a Mol jelenléte miatt magas az iparűzési adó, korábban Botka László kerülete volt, 2010-ben viszont Bohács Zsolt (Fidesz–KDNP) aratott nem nagy arányú győzelmet a polgármester fölött. Az utóbbi másfél hónapban Lázár végigjárta körzetének új településeit: volt Földeákon, Óföldeákon, Maroslelén, Magyarcsanádon, Pitvaroson, Kövegyen és Apátfalván is. Ez utóbbi település pikantériája, hogy a házigazda itt Varga Péter polgármester volt, aki Összefogás szocialista jelöltjeként indul Lázár János ellenében. Lázár körzetében indul még az LMP színeiben Nagy Bandó András, aki legutóbb egy televíziós adásban azt nyilatkozta, hogy nem fog kampányolni: „akinek elege van Lázárból, az szavazzon rá”.

„Ne a Fideszre, hanem rám szavazzanak”

 

Lázár arra biztatta a megjelenteket, ha averzióik lennének a kormánypárttal kapcsolatban, akkor tegyék „listás ikszüket”, ahova gondolják, de ő maga az „egyéni szavazatoknak is örül”. Példának hozta fel Óföldeákot, ahol korábban tartott már bemutatkozó fórumot. „Gyakran járok ide, hiszen sok helybéli dolgozik annál a mezőgazdasági cégnél, amelynél én is dolgozom (Lázár máig a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt. egyik kisrészvényese), de amikor a Fideszről beszéltem, láttam, hogy húzzák a szájukat, fogják a fejüket. Mondtam nekik, hogy „egyszerűen mondom, ne a Fideszre szavazzanak, hanem rám. Nekem sem tetszik minden, amit a Fidesz csinál, Orbán Viktornak viszont elkötelezett híve vagyok, ezt sohasem titkoltam. Ha valakinek más a pártpreferenciája, attól még szavazhat attól eltérő egyéni képviselőre.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A járványt nehéz megkerülni, de lehetséges – itt vannak a Magyar Sajtófotó Pályázat győztesei

A járványt nehéz megkerülni, de lehetséges – itt vannak a Magyar Sajtófotó Pályázat győztesei

Jobb sejtes immunválaszt alakít ki az időseknél az AstraZeneca vakcinájának első adagja, mint a Pfizeré

Jobb sejtes immunválaszt alakít ki az időseknél az AstraZeneca vakcinájának első adagja, mint a Pfizeré

Az egyik legrugalmasabb tanulási forma, mégsem népszerű a szakirányú továbbképzés

Az egyik legrugalmasabb tanulási forma, mégsem népszerű a szakirányú továbbképzés