Kocsis Andrea
Kocsis Andrea
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A hiányzó padtárs nyerte az idei Katalizátor-díjat. A kezdeményezés a színház eszközével hívja fel a figyelmet a szegregált oktatás hibáira. A motor kategóriában a Gallery8 lett a győztes.

A Katalizátor-díjat a tranzit.hu képzőművészeti egyesület hozta létre 2010-ben, tavaly az önszerveződés volt a díj témája, akkor azt a Hallgatói Hálózat nyerte el. Papp Gáspár projektkoordinátor elmondta, hogy az idei fókusz a társadalmi elkötelezettség volt. Olyan kezdeményezéseket kerestek, amelyek a művészetet választották társadalmi változásokat elősegítő eszközként. Ebben az évben két díjat is osztottak: művészet és motor kategóriákban.

A hiányzó padtárs

A művészeti kategória díját egy színházi előadás, A hiányzó padtárs nyerte el. A projekt roma színészekkel mesél el rendhagyó módon egy történetet arról, hogyan élik meg a szegregált oktatást a roma diákok.  A darabot gimnáziumokban, tanárképző karokon adják elő. A színészek megmutatják a szegregált osztályból eredő saját élményeiket, majd szerepet cserélnek a diákokkal, hogy átérezzék és megéljék egymás helyzetet. Az előadás végén tantestületté alakulva egy új iskolarendszert terveznek közösen, amely nem érinti hátrányosan a diákjait.

 „Szeretnénk levinni Sajókazára az Ámbédkar iskolába ezt a darabot, mert azoknak is el szeretnénk játszani, akikről szól, és akiknek hasonló élettörténetük, tapasztalatuk van, például hasonló módon estek ki az iskolarendszerből” – mondta a hvg.hu-nak a darabban játszó Varga Attila.

„Nehéz volt a döntés. Bár a rövidített lista láttán már voltak impresszióink, de az este pont arról szólt, hogy még lehet formálni ezt a véleményt. Társadalmi elkötelezettség terén egyik projekt sem hagyott kívánnivalót maga után, ezért a művészeti szempontot is kellett nézni. A hiányzó padtárs a komplexitásával emelkedett ki. Módszertanilag is ez volt a legmegalapozotabb” – válaszolta a hvg.hu kérdésére K. Horváth Zsolt történész, a Mérei Szakkollégium alapítója, a zsűri tagja

A társadalom motorjai

A motor kategóriában a művészeti elem nem volt követelmény. Ebben a csoportban olyan projektet jelöltek, amelyek olyan probléma kezelésére vállalkoznak, amiket az állam nem képes megoldani, mint például a hajléktalanság, ökológiai kérdések vagy romaságot érintő problémák.

A kategória díjazottja a Gallery8 lett, melynek célja, hogy a kortárs roma művészetet a nemzetközi kortárs művészeti világ részévé tegye. Székely Katalin művészettörténész, a zsűri tagja kiemelte, hogy mindezt a beszűkült, hagyományos intézményi struktúrán kívül, jól felépített kommunikációval és kiváló szakemberekkel teszi.

„Részvételi” díjazás

A díjak odaítélését egy többlépcsős szűrési folyamat előzte meg. A díjazás menetét bárki befolyásolhatta: egy előválogatáson szavazták meg közös vita során a résztvevőkkel, hogy mit értsünk társadalmilag elkötelezett alatt, és milyen szempontoknak kell megfelelnie egy ilyen projektnek.

Mindkét kategóriában négy-négy projekt került a döntőbe. A projektek működését kisfilmekből ismerhettük meg (Kerényi Máté és Karas Dávid készítette ezeket), majd kérdéseket lehetett feltenni a projektek képviselőihöz.

A művészetiben a nyertes A hiányzó padtárs mellett a fiatal menekültekkel foglalkozó Open Doors Hungary, a nyolcadik kerületben karneválszerű utcai akciókat szervező 20 forintos operett és székelyudvari hajléktalan embereknek személyre szabott segítséget nyújtó A város és lakói projektek versengtek a félmilliós fődíjért. Motor kategóriában a végső győzelemre esélyes volt még a Duna-part városi térként való használatát tematizáló Valyo – Város és folyó projekt, valamint a Gólya presszó közösségi központ is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Merkel bekeményített, Trump mosdatja, a japán csúcsmilliárdos ráfizethet a szaúdi trónörökös barátságára

Merkel bekeményített, Trump mosdatja, a japán csúcsmilliárdos ráfizethet a szaúdi trónörökös barátságára

Feltűnt már, mennyire megugrott a 90 év fölöttiek száma?

Feltűnt már, mennyire megugrott a 90 év fölöttiek száma?

Időutazás: ilyenek voltak az autóreklámok 1956-ban

Időutazás: ilyenek voltak az autóreklámok 1956-ban

A volt grúz elnök unatkozik, és sokallja a 400 eurós amszterdami rezsit

A volt grúz elnök unatkozik, és sokallja a 400 eurós amszterdami rezsit

Csontfűrésszel és gúnyos vigyorral a kritikus újságírók ellen

Csontfűrésszel és gúnyos vigyorral a kritikus újságírók ellen

Kövér László: A kultúrharcnak a Fidesz húsz éven át elszenvedője és nem alakítója volt

Kövér László: A kultúrharcnak a Fidesz húsz éven át elszenvedője és nem alakítója volt