Kocsis Andrea
Kocsis Andrea
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A hiányzó padtárs nyerte az idei Katalizátor-díjat. A kezdeményezés a színház eszközével hívja fel a figyelmet a szegregált oktatás hibáira. A motor kategóriában a Gallery8 lett a győztes.

A Katalizátor-díjat a tranzit.hu képzőművészeti egyesület hozta létre 2010-ben, tavaly az önszerveződés volt a díj témája, akkor azt a Hallgatói Hálózat nyerte el. Papp Gáspár projektkoordinátor elmondta, hogy az idei fókusz a társadalmi elkötelezettség volt. Olyan kezdeményezéseket kerestek, amelyek a művészetet választották társadalmi változásokat elősegítő eszközként. Ebben az évben két díjat is osztottak: művészet és motor kategóriákban.

A hiányzó padtárs

A művészeti kategória díját egy színházi előadás, A hiányzó padtárs nyerte el. A projekt roma színészekkel mesél el rendhagyó módon egy történetet arról, hogyan élik meg a szegregált oktatást a roma diákok.  A darabot gimnáziumokban, tanárképző karokon adják elő. A színészek megmutatják a szegregált osztályból eredő saját élményeiket, majd szerepet cserélnek a diákokkal, hogy átérezzék és megéljék egymás helyzetet. Az előadás végén tantestületté alakulva egy új iskolarendszert terveznek közösen, amely nem érinti hátrányosan a diákjait.

 „Szeretnénk levinni Sajókazára az Ámbédkar iskolába ezt a darabot, mert azoknak is el szeretnénk játszani, akikről szól, és akiknek hasonló élettörténetük, tapasztalatuk van, például hasonló módon estek ki az iskolarendszerből” – mondta a hvg.hu-nak a darabban játszó Varga Attila.

„Nehéz volt a döntés. Bár a rövidített lista láttán már voltak impresszióink, de az este pont arról szólt, hogy még lehet formálni ezt a véleményt. Társadalmi elkötelezettség terén egyik projekt sem hagyott kívánnivalót maga után, ezért a művészeti szempontot is kellett nézni. A hiányzó padtárs a komplexitásával emelkedett ki. Módszertanilag is ez volt a legmegalapozotabb” – válaszolta a hvg.hu kérdésére K. Horváth Zsolt történész, a Mérei Szakkollégium alapítója, a zsűri tagja

A társadalom motorjai

A motor kategóriában a művészeti elem nem volt követelmény. Ebben a csoportban olyan projektet jelöltek, amelyek olyan probléma kezelésére vállalkoznak, amiket az állam nem képes megoldani, mint például a hajléktalanság, ökológiai kérdések vagy romaságot érintő problémák.

A kategória díjazottja a Gallery8 lett, melynek célja, hogy a kortárs roma művészetet a nemzetközi kortárs művészeti világ részévé tegye. Székely Katalin művészettörténész, a zsűri tagja kiemelte, hogy mindezt a beszűkült, hagyományos intézményi struktúrán kívül, jól felépített kommunikációval és kiváló szakemberekkel teszi.

„Részvételi” díjazás

A díjak odaítélését egy többlépcsős szűrési folyamat előzte meg. A díjazás menetét bárki befolyásolhatta: egy előválogatáson szavazták meg közös vita során a résztvevőkkel, hogy mit értsünk társadalmilag elkötelezett alatt, és milyen szempontoknak kell megfelelnie egy ilyen projektnek.

Mindkét kategóriában négy-négy projekt került a döntőbe. A projektek működését kisfilmekből ismerhettük meg (Kerényi Máté és Karas Dávid készítette ezeket), majd kérdéseket lehetett feltenni a projektek képviselőihöz.

A művészetiben a nyertes A hiányzó padtárs mellett a fiatal menekültekkel foglalkozó Open Doors Hungary, a nyolcadik kerületben karneválszerű utcai akciókat szervező 20 forintos operett és székelyudvari hajléktalan embereknek személyre szabott segítséget nyújtó A város és lakói projektek versengtek a félmilliós fődíjért. Motor kategóriában a végső győzelemre esélyes volt még a Duna-part városi térként való használatát tematizáló Valyo – Város és folyó projekt, valamint a Gólya presszó közösségi központ is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!