szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója kedd délután megjelent az Országgyűlés Portik–Laborc-találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottsága előtt.

Az ülés másik meghívottját, a találkozók megszervezésében közreműködő üzletembert, Vajtó Lajost hiába várta a testület.

Mile Lajos, a bizottság LMP-s elnöke az ülés után sajtótájékoztatóján elmondta: keddre három ember meghallgatását tűzték napirendre. A testület délelőtt mintegy másfél órán keresztül beszélgetett egy büntetés-végrehajtási intézetben Portik Tamással, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatójával. Délutánra meghívták Vajtó Lajost és Laborc Sándort. Az üzletembert három ismert címén értesítették, de mindenhonnan visszajöttek a meghívók. "Úgy látta jónak, hogy szabálysértést kövessen el, s nem jelent meg" – jegyezte meg Mile Lajos.

Mile: Laborc alaposan és érdemben válaszolt

Az LMP-s politikus azt mondta: Laborc Sándor felkészült a keddi, újbóli meghallgatására, alaposan és érdemben válaszolt a bizottság kérdéseire. Mile Lajos hozzátette: néhány dolog valamivel tisztább és világosabb, mint korábban, de az üggyel kapcsolatos alapkétségeit nem oszlatta el.

A ténymegállapító albizottság munkája során nagyjából 15 embert hallgatott meg, mindenkit, aki a találkozókban érintett volt – folytatta. Több meghallgatást már nem terveznek. Az eddig összegyűjtött információkat összesítik, és február végére elkészítik a jelentést. Mile Lajos hangsúlyozta, hogy amit elvégeztek, nem értéktelen, de "botorság lenne azt állítani, hogy végére jártak az egész históriának", hiszen "ez rendkívül szövevényes ügy".

Kijelentette: az már most leszűrhető, hogy a vizsgált időszakban – a 2008-as találkozók idején – nem voltak "felhőtlenek" a viszonyok a rendvédelmi szerveknél és titkosszolgálatoknál, és ez nemcsak bizalmatlanságot jelentett, hanem Mile Lajos megítélése szerint a szabályok hiányosságát, szervezetlenséget is. Megállapítható, hogy a politikai irányítás sem volt hibátlan – tette hozzá.

A 90-es évek elejég kell visszamenni

Mint mondta, ezzel együtt sem tárták fel az alapokat. Mile Lajos szerint a vizsgálódásban vissza kell menni a 90-es évek elejéig, az Energol megalapításáig, sőt az is lehet, hogy még több, ebben az időszakban létrejött egyéb szerveződést is vizsgálni kell.

Mile Lajos bízik benne, hogy a munka, amit elvégeztek, és a jelentés, amelyet elkészítenek, alapot jelenthet a jövőre nézve, továbbá az új parlamenti ciklusban "meglesz az elszántság" ahhoz, hogy az új nemzetbiztonsági bizottság vagy annak albizottsága folytassa a munkát.

Hozzátette: ez csak akkor lesz sikeres, ha a politikai elitben is meglesz az elszántság a szembenézésre. Ugyanis – mint megjegyezte – az akkor kialakult "együttműködés" a mai napig érezteti hatását, s ebben a politikának is szerepe van.

Portik nem volt segítőkész, de érdemes volt meghallgatni

Mile Lajos korábban Portik Tamás meghallgatásáról azt mondta: válaszolt a kérdéseikre, de mivel már elég régen voltak a találkozók, sok mindenre "nem emlékezett". Kocsis Máté, a bizottság fideszes tagja úgy nyilatkozott: megítélése szerint nem volt segítőkész Portik Tamás, de érdemes volt meghallgatni. Ugyanis – mint a képviselő kiemelte – volt ellentmondás a többi nyilatkozathoz képest.

A fideszes képviselő arra is kitért: eredményesnek tartja a bizottság munkáját, mert rámutattak arra, hogy jóval nagyobb figyelmet kell – és kellett volna "a szocialista kormányok alatt is" – fordítani a szervezett alvilág és a titkosszolgálatok kapcsolatára. Ez az ügy "arra mindenképpen ráirányítja a figyelmet, hogy a Gyurcsány-korszakban nem megfelelően kezelték a titkosszolgálatokkal kapcsolatos ügyeket" – jelentette ki Kocsis Máté.

Portik Tamást múlt hétfőn a Fővárosi Törvényszék elsőfokú, nem jogerős ítéletében tizenegy év fegyházra ítélték felbujtóként elkövetett emberölés miatt a Prisztás-gyilkosság ügyében.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal tavaly április 25-én oldotta fel a Portik Tamás és Laborc Sándor közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel titkosságát. A dokumentumok szerint 2008-ban kétszer találkozott Portik Tamás és Laborc Sándor, két másik ember társaságában. A hangfelvételek szerint Laborc a Portiktól származó, közéleti szereplőkre terhelő információkat a nyilvánosság előtt akarta felhasználni. A hangfelvételek leirata szerint Portik azt mondta, félt, hogy 2010-ben a baloldal elveszíti a választásokat, és mindent megtett volna, amit kérnek tőle.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának Portik–Laborc-találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottsága tavaly május 14-én tartotta meg alakuló ülését. Decemberben a nemzetbiztonsági bizottság február 28-ig meghosszabbította a ténymegállapító albizottság mandátumát.

Múlt kedden Mile Lajos a Hír Tv Magyarország élőben című műsorában azt mondta: a következő parlamenti ciklusban folytatni kell – méghozzá az 1990-es évek elejéig visszamenve – az Energol Rt. és az olajszőkítés ügyeinek felgöngyölítését, fel kell deríteni, hogy kik és milyen mértékben voltak érintettek. Hozzátette: vizsgálni kell a korabeli szolgálatok, a rendvédelmi szervek, a vám- és pénzügyőrök érintettségét, továbbá azt, hogy esetleg mely politikusok és milyen szinten voltak benne az olajszőkítéses ügyekben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már nem nyomoz L. Simon László panziójának támogatása miatt a NAV

Már nem nyomoz L. Simon László panziójának támogatása miatt a NAV

Egy nap után kiderült az oltási rendszer hibabejelentő telefonszáma

Egy nap után kiderült az oltási rendszer hibabejelentő telefonszáma

Meghalt Balázs Béla, a magyarországi és nemzetközi csillagászat meghatározó alakja

Meghalt Balázs Béla, a magyarországi és nemzetközi csillagászat meghatározó alakja