szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hivatalosan is benyújtotta országos listáját a Fidesz, amelynek szimbolikus jelentőségű utolsó helyeire még egy sor ismert politikus felkerült. A legutolsó hely a kormánnyal több szakpolitikai kérdésben is ütköző, a parlament helyett a polgármesteri széket választó Pokorni Zoltáné lett.

Elsőként a Fidesz-KDNP szövetség nyújtotta be országos listáját a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB), amely pénteken jóvá is hagyta azt. A pénteki adatok szerint a Fidesznek már 88 jelöltjét nyilvántartásba vették a helyi bizottságok (az országos lista állításához 27, területileg elosztott egyéni jelölt szükséges), és hiányzó 18 is "döntésre vár". A lista első 150 helyén szereplő nevek már korábban ismertté váltak, a hivatalos listán azonban összesen 279 név szerepel.

Mint korábban megírtuk, a Fidesz országos választmánya felhatalmazta az elnökséget, hogy további neveket vegyen fel a listára. A lista végén szereplőknek természetesen nincs esélyük bekerülni a szűkített létszámú Országgyűlésbe (amelyben 106 egyéni, illetve 93 listás mandátum lesz), szerepeltetésük csak szimbolikus, illetve lehetőséget ad arra, hogy ezek a személyek később megkapjanak egy-egy, lemondás vagy haláleset miatt megüresedő listás mandátumot.

A 266. helytől kezdve felkerültek a párt európai parlamenti képviselői, az utolsó két helyre azonban két olyan politikus került, akik már korábban bejelentették, hogy a polgármesteri széket választják, és visszavonulnak az országos politikától: a 278. Kocsis Máté, a VIII. kerület, a 279. pedig Pokorni Zoltán, a XII. kerület vezetője. A Fidesz oktatási szakpolitikusaként ismertté vált Pokorni ebben a ciklusban sorozatosan alulmaradt a Hoffmann Rózsa által vezetett oktatási államtitkársággal szemben, legutóbb a tankönyvpiac államosításakor szavazott a kormány javaslata ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
100 000 képet lopott le, és megcsinálta az Instagram klónját – a Facebook beperelte

100 000 képet lopott le, és megcsinálta az Instagram klónját – a Facebook beperelte

Az OTP-től igazolt elnöke lehet az MKB Banknak

Az OTP-től igazolt elnöke lehet az MKB Banknak

A Közel-Kelet Metternichje, aki kézbe vette a térség sorsát: ő Abu-Dhabi trónörököse

A Közel-Kelet Metternichje, aki kézbe vette a térség sorsát: ő Abu-Dhabi trónörököse