szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A sajtófotózást megnehezítő új Ptk.-ról írt a brit Guardian.

A sajtófotósok munkáját megnehezítő új Ptk.-ról ír a Guardian című brit lap. Mától ugyanis nem lehet olyan fotót készíteni az utcán, aminek elkészültéhez nem adta engedélyét mindenki, aki a képen feltűnik.

A lap azt írja, hogy a hivatalos verzió szerint a szabályozás illeszkedni fog az eddigi igazságszolgáltatási gyakorlatba, de a magyar sajtófotósok – köztük a hvg.hu – szerint sem ennyire egyszerű a helyzet.

A Guardiannek nyilatkozott a hvg.hu díjnyertes fotósa, Stiller Ákos is, aki szerint nem egyértelmű, hogy először fotózzon, és utána kérjen engedélyt, vagy épp fordítva. Hasonlóan látja a helyzetet Magócsi Márton, az Origo fotórovatának vezetője is, aki szerint nagyon életszerűtlen, hogy bármely pillanat lefotózása előtt engedélyt kérjenek a képen szereplőktől.

Orbán Viktor és Pintér Sándor (a jobb oldali kocka) a Kossuth téren
©

Tanácstalanok az ügyvédek is, Bognár Eszter szerint nonszensz a jogszabály, és egyszerűen betarthatatlan is.

Bár az eddigi gyakorlat szerint a szerkesztőségeknek eddig is ki kellett takarniuk a rendőrök arcát – különben az erre szakosodott ügyvédi iroda több száz ezer forintot kért – az új Ptk. most ezt kőbe is vési. Ilyen szabályozás egyébként Európában nincs, egyedül Azerbajdzsánban nem lehet mutatni a rendőrök arcát. Stiller Ákos ezzel kapcsolatban azt mondta, a magyar rendőrség kitűnő munkát végez, de amikor ezt a foglalkozást választották, tudták, hogy egyfajta közszereplők lesznek. Az új Ptk. pedig hatalmas különbséget tesz az állam és a polgárok között. A rendőrök kikockázását pedig undorítónak és abszurdnak tartja.

Mint Stiller Ákos a Guardiannek fogalmazott, ha Robert Capa élne, akkor szégyellné magát, vagy azt tenné, amit tett: elmenne egy olyan országba, ahol a rendőröknek van arcuk.

Update:

Közben kiderült, hogy a katonákat lehet fotózni, és szeretik is, ha fotózzák őket, így az utólagos engedélyt megkaptuk a Honvédelmi Minisztériumtól. Tehát a fenti kép helyesen:

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!