szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt, Szili Katalin pártja megtartatná a 16 százalékos adókulcsot, a legalacsonyabb jövedelműek öt százalékkal adóznának, míg a tehetősebbeknek 20 százalékos kulcsot vezetnének be.

A Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt (KTI) 16 százalékos adókulcs megtartása mellett háromkulcsos adórendszert vezetne be. Erről Szili Katalin, a KTI elnöke beszélt országjáró körútjának keddi, székesfehérvári állomásán. A KTI elnöke elmondta, hogy a legalacsonyabb jövedelműek öt százalékkal adóznának, míg a tehetősebbeknek 20 százalékos kulcsot vezetnének be, „ezzel is kifejezve a társadalom összértékeihez való hozzájárulást”. Ezzel párhuzamosan bevezetnék a garantált alapnyugdíjat, mert „a kényszervállalkozóknak és a közmunkásoknak alig lesz nyugdíja, ezért a közösségnek kell gondoskodni róluk”. Jelezte, hogy a sokgyermekes édesanyákat is hasonló módon támogatnák, mivel otthon végzett munkájukhoz semmilyen támogatást nem kapnak, jelentős nyugdíjra sem számíthatnak pedig „ők is hozzájárultak a társadalmi értékközösséghez”.

Szili Katalin 12 pontos programjuk főbb elemei közül kiemelte a parlament második kamarájának létrehozását, amely „egyszeri halasztó hatályú vétójoggal biztosítaná a civil párbeszédet” az érdekképviseleti szervezetek, szakmai kamarák, nemzetiségek, egyházak, önkormányzati szövetségek, köztestületek számára. Hozzátette: a parlamenti képviselők esetén bevezetnék a visszahívhatóságot, illetve köteleznék őket a mandátum megszerzésekor és megszűnésekor készített vagyonvizsgálatra és annak nyilvánosságra hozására.

A pártfinanszírozást az SZJA 1+1 százalékhoz hasonlóan „egy harmadik százalék bevezetésével” oldanák meg.

Az elnök a devizahitelekkel kapcsolatban elmondta: az Alkotmánybíróság hétfői döntését figyelembe véve törvényalkotásra lenne szükség, de szerinte erre a következő 4-5 hónapban nincs esély. Úgy vélte, hogy a devizahitelezés nem kampánytéma, hanem össztársadalmi kérdés, amiben nem lehet hónapokat várni.

Fejér megyében az 1-es, székesfehérvári választókerületben Óber Lászlót indítja a KTI. A 40 éves, igazgatásszervezői diplomával rendelkező jelölt korábban volt a székesfehérvári képviselő-testület tagja. A 2-es körzetben Szebek Mihály indul, aki egyéni vállalkozóként autóvillamossági műhelyt üzemeltet fiával közösen. A 3-as választókerületben a 43 éves, négy gyermeket nevelő Birtalan Mihály indul, aki jelenleg alkalmazott, de korábban volt közmunkás is.

A 4-es körzetben Szabó Sándor a KTI jelöltje. A 44 éves gépjármű technikus több mint húsz éve dogozik autóbuszsofőrként és járművezető szakoktatóként. Alapítója a Mozgalom az Autó- és Fogyasztási Hitelesekért szervezetnek.Az 5-ös választókerületben Márton Andrea indul. Az enyingi születésű agrárgazdasági mérnök jelenleg is tagja annak a szociáldemokrata pártnak, amely csatlakozott a KTI-hez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!