szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bűnösnek találta a másodfokú bíróság azt a három tinédzsert, akik 2011 szilveszterén, az éjféli tűzijáték után több színes bőrű fiatalt bántalmaztak Debrecen belvárosában.

Kihívóan közösségellenes magatartással, csoportosan elkövetett, közösség tagja elleni erőszak bűntettében találta bűnösnek a másodfokú bíróság azt a három tinédzsert, akik 2011 szilveszterén, az éjféli tűzijáték után több színes bőrű fiatalt bántalmaztak Debrecen belvárosában – közölte a Debreceni Törvényszék szóvivője.

Tatár Tímea elmondta, hogy az elsőrendű, most 17 éves vádlottnak a jogerős ítélet szerint 1 év 10 hónapot kell fiatalkorúak fogházában letöltenie. A Debreceni Törvényszék ezzel – a fiú korára tekintettel – 8 hónappal enyhítette a szabadságvesztés mértékét, az elkövetés idején ugyanis még 16 éves sem volt.

Az ügy hatodrendű vádlottja 1 év 4 hónap szabadságvesztést kapott, 2 év próbaidőre felfüggesztve. Az ő szabadságvesztése másodfokon 6 hónappal, a próbaidő 2 évvel lett enyhébb. Az eljárás ötödrendű vádlottját 2 év próbára bocsátotta a törvényszék, az elsőfokú ítéletet – 3 évre felfüggesztett 1 év 4 hónap szabadságvesztést – mérsékelve. Az eljárásnak eredetileg hat vádlottja volt, hármójuk esetében azonban – fellebbezés hiányában – már a Debreceni Járásbíróság elsőfokú döntése jogerőre emelkedett.

A másodfokú bíróság Hutkai Marianna vezette tanácsa indokolásában kiemelte: az ötödrendű vádlottat, Sz. Bencét, a társaság legfiatalabb tagjaként csak az összetartozás motiválta, a többiekkel ellentétben ő nem osztotta és nem hangoztatta a szélsőséges ideológiákat. Az elsőrendű vádlott esetében hozzátette: nála nem volt lehetőség arra, hogy ne letöltendő szabadságvesztést kapjon. G. Tamás ugyanis már korábban is követett el ugyanilyen bűncselekményt, amelyért nemrég jogerősen felfüggesztett fogházbüntetést kapott.

A fiúval javítóintézeti nevelői is nehezen boldogulnak – az elsőfokú ítélet meghozatala, 2013 szeptembere óta van előzetesben –, jellemzésük szerint a fiú kimagasló intellektusát felhasználva az intézményen belül is terjeszti szélsőséges nézeteit, nehezen tűri a szabályokat, és domináns a gyengébbekkel szemben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mi történik akkor, ha lejár a hitelmoratórium?

Mi történik akkor, ha lejár a hitelmoratórium?

Európa-szerte mindenhol romlik a járványhelyzet, de hogy állnak a svédek?

Európa-szerte mindenhol romlik a járványhelyzet, de hogy állnak a svédek?

Mennyivel dobja meg a téli rezsit a járvány home office, és ki állja a cechet? Szavazzon!

Mennyivel dobja meg a téli rezsit a járvány home office, és ki állja a cechet? Szavazzon!