szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Számos földfelszín alatti fejlesztés történhet, de hatalmas épületek kerülhetnek a ligetbe, a főváros szerint „fakivágással is számolni kell”.

Felkerült a főváros honlapjára a Városligetbe tervezett múzeumi negyed beépítési terve. A Városliget.info által ismertetett látványtervek szerint nagy területeken csökkenne a zöldfelület, és az eddig összefüggő parkként funkcionáló ligetből több helyen is részekre szabdalt, rekreációs célokra az eddiginél sokkal kisebb mértékben alkalmas területté változna.

Jelentős változásokat hozna a fejlesztés
©

Az egyik legdrasztikusabb változás, hogy az Ifjúsági Élményközpont hatalmas épülete a jelenlegi Királydomb helyére kerülne. A képek alapján nagy zöldfelületek esnének áldozatul a Magyar Zeneháznak is. Az Olof Palme Házból vélhetően kávéház lesz majd.

A tervek részletes ismertetése itt érhető el.

Baán László közleményben reagált a látványtervekre. Eszerint a közzétett térképen ábrázolt területek építési helyek és nem épületek körvonalai. "Azokat a területeket jelölik, melyeken belül elhelyezhető épület a Városligetben, így jól láthatóan kontrollálva és lehatárolva a beépítést. A projektre kiírt nemzetközi építészeti tervpályázathoz elkészített részletes program alapján, a pirossal jelölt építési helyek területének várhatóan mintegy egyharmadán fog valójában épület állni. Ez alól kivétel a Magyar Zene Háza területe, melyen ennél is kisebb lesz a beépített alapterület, mivel annak építési helye hibásan került feltüntetésre a térképen. A tervpályázati kiírás, mely az egyeztetések alapját adta, egyértelműen leírja, hogy építményt csak az ötszög alakú területen belül lehet elhelyezni, ahol jelenleg a Hungexpo bontandó épületei állnak".
 
A Gyermek és Ifjúsági Tudás és Élményközpontról azt írja, az a mostani Királydomb területén valósul meg, amely azonban a Ligetben korábban elbontott Hungexpo épületek építési hulladékából áll. "Ezt az építési hulladékot kiemelve, annak helyén, a domb gyomrában valósul meg a létesítmény. A helyszín meghatározásakor további fontos szempont volt a Liget zöldterületének megóvása, ezért kerül zöldterületi szempontból kevésbé aktív helyszínre és a térszínt alá a tervezett központ, ezért ezen a területen zöldfelület veszteséggel nem kell számolni".
 
A fakivágásokkal kapcsolatban Baán László azt írja, a nemzetközi építészeti tervpályázat egyik legfontosabb értékelési szempontja a meglévő fák védelme, így biztosítható, hogy már a tervek alapkoncepciójának meghatározásakor a tervezők kiemelten kezeljék a faállomány védelmét. "A Városliget Zrt. hangsúlyozza, hogy a beruházás során esetlegesen kivágandó fák visszapótlása az előírtnál sokkal szigorúbban, többszörös biológiai értéket eredményezve fog történni a Liget területén belül."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!