szerző:
Kósa András

Garanciákat kér az MSZP a választási eredmények összesítését végző informatikai rendszer működésével kapcsolatban, a Nemzeti Választási Iroda vezetője ma jövő keddre ígérte meg a szükséges audit bemutatását – értesült a hvg.hu. A kormány szerint az NVI önállóan bonyolítja a választásokat, a Fidesz abban bízik, minden rendben lesz. Pénteken sok minden kiderülhet.

Nem nyilvános tájékoztatást adott szerdán délután a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az országos listát állító pártoknak annak a szoftvernek a működéséről, amely a választások napján az egyes szavazókörök eredményeit összesíti majd. Információink szerint az MSZP részéről Baja Ferenc írásos garanciát kért arról, hogy a rendszer valóban zártan működik-e, és senki nem tud belenyúlni kívülről.

Pálffy Ilona, az NVI igazgatója információink szerint keddre ígérte ezek (többek között egy audit, a tesztekről szóló hiteles jegyzőkönyvek) bemutatását, amit a jelenlévők elfogadtak, így kedden – öt nappal a választások előtt – válhat véglegessé, és mindenki által elfogadottá a rendszer.

„Nagyon remélem, hogy keddre minden kérdés eldől. Ha a szoftver nem működik jól, az magát a választások tisztaságát ugyan semmilyen módon nem befolyásolja majd, hiszen ez a szavazókörökben, papíralapon zajlik, mint eddig minden alkalommal, a pártok képviselői is ugyanígy jelen lesznek, az urnákat ugyanúgy ellenőrzik, mint eddig; a kiadott, és az urnában lévő szavazólapokat ugyanúgy számolják; csak az eredmények összesítése zajlik majd XIX. századi módon, ’szikratávírón’ fogják az adatokat továbbítani” – mondta egy az ügyre rálátó ellenzéki forrásunk, hozzátéve, nem vonják kétségbe az NVI munkatársainak szakértelmét, és áldozatkészségét, de személyes benyomása szerint az iroda forráshiánnyal küzd, ezért nem tud elég szakembert foglalkoztatni, ebből adódhatnak a problémák. Egy kormányzati forrásunk a felmerült problémákra úgy reagált, az NVI a kormánytól független szerv, így a választások lebonyolítását is teljesen önállóan végzi.

„Minden rendben lesz”

Egy fideszes forrásunk úgy vélte, hogy minden rendben lesz, mivel folyamatosan tesztelik a rendszert, és az gond nélkül működik. Igaz, azt ellenzéki forrásaink sem állították, hogy a szoftver futtatásával és az eltérő adatbázisok kezelésével lenne baj, hanem hogy egyelőre nem kaptak írásos garanciát arra, hogy kívülről biztosan senki nem tud belepiszkálni a rendszerbe.

Tavaly szeptemberben nagy port kavart, amikor a Napi.hu megírta, hogy a választási iroda nettó 375 millió forintért adott megbízást a 2012 végén államosított IdomSoft Informatikai Zrt.-nek a „2014-es országgyűlési választások lebonyolításához szükséges alkalmazások rendszertervezésére, a nemzeti választási rendszer kifejlesztésére, a meglevő hálózathoz illesztésére és az alkalmazások üzemeltetésére”.

Kezdődik a szavazatszámlálás: az eredményösszesítő szoftverrel kapcsolatban még vannak kérdőjelek
©

Az NVI ráadásul nemhogy tendert nem írt ki, de nem is tárgyalt más céggel, arra hivatkozva, hogy "előre nem látható okból előállt rendkívüli sürgősség” esete állt fenn. Az egész ügyletet ráadásul egy érdekes összefonódás is kísérte, az IdomSoftot ugyanis a megbízás idején már az állami tulajdonú Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) birtokolta, fő megrendelője azóta pedig éppen a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH). Az Átlátszó.hu korábban viszont azt derítette ki, hogy a KEKKH elnöke az a Vetési István, aki egyben az IdomSoftot is átvilágító NISZ felügyelőbizottsági tagja, és közvetlen kapcsolatban áll az IdomSoft volt többségi tulajdonosával, Vertán Györggyel.

Az ellenzéki pártok az elmúlt hetekben már többször megfogalmazták aggodalmaikat a választási szoftver működésével kapcsolatban, főleg az egykori kormánypártok, mivel a korábbi MSZP–SZDSZ-kormányok idején minden esetben 90 nappal a választások előtt már bemutatták a szoftver működését. Most a késlekedés miatt Baja Ferenc mondta azt néhány napja, hogy a szoftver esetleges működési zavarai nemcsak a választások tisztaságába vetett hitet ássák alá, de „fennáll a veszély, hogy a választás napján ellehetetlenül az igazgatásszervezési munka, kaotikus állapotok alakulnak ki a szavazókörökben”.

„Azt kell mondjuk, hogy ezek a problémák nem véletlenszerűek, hanem a jelenlegi kormány és kormánypártok döntése, hogy a szakszerűtlen és szervezetlen lebonyolítással akadályozzák az állampolgárok szabad részvételét a választáson” – mondta az MTI szerint Baja Ferenc.

Információink szerint az NVI péntekre tervezi a választási szoftver működésének nyilvános bemutatóját, de erről egyelőre még sehol nem találtunk hivatalos értesítést.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Sok magyar szurkolót ér kellemetlen meglepetés a walesi meccs előtt

Sok magyar szurkolót ér kellemetlen meglepetés a walesi meccs előtt

Jön a dugódíj, a dízelautókat is korlátozhatják Budapesten

Jön a dugódíj, a dízelautókat is korlátozhatják Budapesten

Vitézy utódjára tolja a félresikerült elektronikus jegyrendszert

Vitézy utódjára tolja a félresikerült elektronikus jegyrendszert

Budapestre jön a The Dead South

Budapestre jön a The Dead South

"Este készülnek a másnapi órákra" – kreatív megoldásokat szül a tanárhiány

"Este készülnek a másnapi órákra" – kreatív megoldásokat szül a tanárhiány

Blúzba csavarva mentették ki a lángok közül a síró koalát

Blúzba csavarva mentették ki a lángok közül a síró koalát