szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Laborc-Portik találkozót vizsgáló bizottságnak semmilyen olyan adat vagy információ nem jutott a tudomására, amely szerint az NBH a Portiktól származó információkat jogellenes célra használta volna, de felróják, hogy a találkozó megszervezése nem volt kellően dokumentálva a titkosszolgálatok részéről, és azt is, hogy az NBH-főigazgató Laborc hazudott a nemzetbiztonsági bizottság előtt.

Pénteken az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának honlapján közzétették a Portik-Laborc találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottság munkáját összegző jelentést, amelyben több hibát, mulasztást tárt fel a testület.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal (a volt Nemzetbiztonsági Hivatal, azaz NBH) 2013. április 25-én oldotta fel az alvilági figuraként ismert Portik Tamás és az NBH-főigazgató Laborc Sándor közötti két, 2008-ban történt találkozóról készült hangfelvétel titkosságát. Ezek szerint Portik és Laborc két másik ember társaságában kétszer találkozott egymással, és a hangfelvételek szerint Laborc a Portiktól származó, közéleti szereplőkre terhelő információkat a nyilvánosság előtt akarta felhasználni. A leiratokból kiderül, Portik félt attól, hogy 2010-ben a baloldal elveszti a választásokat, és mindent megtett volna, amit kérnek tőle.

Laborc Sándor és Szilvásy György
©

Az albizottság jelentése szerint azonban - ámbár a hanganyag leirata nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a találkozók megszervezésében - bizonyos mértékig - politikai motivációk is megjelenhettek - a vizsgálatuk során semmilyen adat, információ nem jutott a bizottság tudomására arról, hogy a Portik Tamástól származó információkat az NBH feladat- és hatáskörén túlmutató, jogellenes célra, visszaélésszerűen használta volna fel. 

Hogy miért volt szükség az albizottság munkájára, azt a jelentés azzal magyarázza, hogy miután olyan sajtóhírek jelentek meg 2012-ben, hogy a szocialista kormány által irányított titkosszolgálat vezetője személyesen találkozott az alvilág egy ismert és meghatározó alakjával, és a nemzetbiztonsági bizottság információkat kért ezekről, nyilvánvalóvá vált, hogy sem a korábbi szolgálati vezetők, sem a találkozón résztvevő személyek nem adtak teljes körű és valós tájékoztatást.

A jelentés felrója Laborc Sándornak, hogy "nyilvánvalóan valótlan tartalmú nyilatkozatot tett" a nemzetbiztonsági bizottság 2012. november 27-i ülésén, továbbá, hogy a találkozók leirata szerint "Laborc meghatározta Portik számára a befolyásoláshoz szükséges eszközrendszert, a kompromittálásra alkalmas környezetet, valamint az ügy érdekében bűncselekmény elkövetését is elfogadhatónak tartotta".

Azt rögzíti a jelentés, hogy a szervezett alvilág köreiben jártas együttműködő személyek nagyon hasznos információforrást jelenthetnek a nemzetbiztonsági szolgálatoknak, majd hozzáteszi, hogy "Portik Tamás az Energol Rt. egyik vezetőjeként az 1990-es években a szervezett alvilág egyik ismert alakjának számított".

Az albizottság jelentése hibának tartja, hogy az NBH közvélemény előtt ismert, első számú vezetője nyilvános helyen, személyesen találkozott a szintén széles körben ismert és "alvilági múltja miatt hírhedt Portik Tamással", valamint azt is, hogy a két beszélgetés során a Portik Tamás által megfogalmazott politikai tartalmú megjegyzéseket és felajánlásokat nem utasította határozottan vissza.

A kapcsolatfelvétel dokumentálásának módját vitatottnak találták, azt írják, hogy a szakszerűségének megítélése a meghallgatott szakembereket is megosztotta. A kapcsolatfelvételt nem a bevett módon dokumentálták. Ugyanakkor szakmailag indokolhatónak nevezték, hogy Portik Tamás esetében nagyfokú belső konspirációra törekedtek az NBH érintett vezetői.

A tavaly május 14-én alakult albizottság munkáját lezáró végső jelentést február 28-án több órán át tartó vita után, de konszenzussal elfogadta a testület.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Szabó János egykori földművelésügyi miniszter

Meghalt Szabó János egykori földművelésügyi miniszter

Az RMDSZ marad az Európai Néppárt frakciójában

Az RMDSZ marad az Európai Néppárt frakciójában

Rég áhított csatlakozóhelyeket kaphat a MacBook Pro

Rég áhított csatlakozóhelyeket kaphat a MacBook Pro