szerző:
Csikász Brigitta

Simon Gábor nem járt a MagNet Bankban, a számlára is más tette be a 75 millió forintot. Az MSZP volt elnökhelyettese sosem beszélt arról, így az ügyészségen sem, hogy az eltitkolt összegek a szocialista párthoz kötődnének – mondta a hvg.hu-nak Nagy István ügyvéd.

Nem járt a MagNet Bankban Simon Gábor, az MSZP volt elnökhelyettese – közölte a hvg.hu-val Nagy István, Simon ügyvédje. Ennek nincs nyoma a bank biztonsági kameráinak felvételein, és az ügyvéd elmondása szerint a biztonsági igazgató, Nagy Imre is azt állította vallomásaiban, hogy védence nem járt a bankban. 

Nagy István a hvg.hu-nak elmondta, ügyfele a Központi Nyomozó Főügyészségen ellene felhozott adócsalást tagadta, érdemi vallomást nem tett. Simon tagadta, hogy lett volna bissau-guineai útlevele. Mint az ügyvéd kifejtette, az ügyben szintén érintett Welsz Tamás a vallomásában sem beszélt ilyen úti okmányról, ő azt közölte, hogy a Simon Gábor által korábban nyitott számlára más helyezte el a 75 millió forintot. Ezért – mint az ügyvéd megjegyezte – a Welsz Tamással kapcsolatos szálat provokációnak tartják.

Mint ismert, a Simon-üggyel összefüggésben egy bécsi és egy, a magyar Magnet Bankban nyitott számlán kívül egy-egy grazi, salzburgi és zürichi bankszámlát találtak. A Magnet Banknál lévő számlán 75 millió forintot helyzetek el, de a hvg.hu is úgy tudja, hogy a pénzt nem Simon, hanem Welsz Tamás egyik ismerőse, K. József tette a számlára. Ő ment be számlát nyitni - amit tudomásunk szerint a biztonsági kamera felvételei is igazolnak-, és ő utalta át online az összeget. A bissau-guineai útlevélnek azért van jelentősége, mert erre alapozva tartotta szükségesnek a bíróság az előzetes letartóztatás elrendelését, mondván, fennáll a veszélye annak, hogy Simon Gábor megszökik és elrejtőzik.

Simon Gábor értesüléseink szerint arra számít, hogy adócsalás miatt megbüntetik, a pénzbírságot pedig a számlákon lévő, alaphangon hatszáz millió forintból kifizeti, és egy-két év múlva tisztán jön ki az ügyből. Mesterházy Attila az ügy kipattanásakor azt mondta, a 240 millió forint értékű devizának, ami az első, bécsi számlán találtak, az MSZP-hez nincs köze. Simon Gábor a februári kihallgatásán a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) munkatársának azt mondta, hogy az összeg nem a saját pénze, 2008-ban és 2009-ben tette be egy évvel később tette be, és vagyonkezelőként rendelkezett felette. Simon Gábor ellen február közepe óta folyik a büntetőeljárás adócsalás és magánokirat-hamisítás gyanúja miatt, egy hónappal később került előzetes letartóztatásba.

A pénz eredetéről semmilyen megbízható információ nem áll rendelkezésre, és az is nagyon ellentmondásos, hogy a hatóságok miképp értesültek a számlákról. Volt olyan verzió, miszerint Simon volt felesége állt anyagilag nagyon jól, és miután nagyon rossz viszonyban váltak el, valamint a gyerekelhelyezésen is sokat vitáztak, ő „nyomta fel” volt férjét. Szintén az ügy nyilvánosságra kerülését követően nyilatkozta azt a Legfőbb Ügyészség szóvivője, Fazekas Géza, hogy a pénzmosás elleni nemzetközi hálózat (FIU) osztrák tagszervezeténél figyeltek fel arra tavaly nyáron, hogy valamilyen pénzügyi bűncselekménnyel kapcsolatban a magyar legfőbb ügyész Simon mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezte. Ekkor bukkantak a Simon nevén lévő számlára.

Nagy István, Simon ügyvédje szerint mindkettő inkább fedőtörténet, hogy így takarják el az információk megszerzésének valódi útját. A számlákkal kapcsolatban érdekes kérdés, hogy például a MagNet Banknál miképp lehetett a nem kis biztonsági kockázatot jelentő nyugat-afrikai ország útlevelével bankszámlákat nyitni. Ezt tudomásunk szerint vizsgálja a Magyar Nemzeti Bank is. A hvg.hu a Központi Nyomozó Főügyészséget is megkérdezte erről, hiszen Nagy Imrét többször is meghallgatták tanúként, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Cs. B. Itthon

Welsz egy "kaméleon volt", de Öszödhöz nincs köze

Welsz Tamás nem hangmérnökösködött az öszödi beszéd elhangzásakor az MSZP frakcióülésén – tudta meg a hvg.hu nemzetbiztonsági forrásokból, így nem is lehetett felelős a miniszterelnöki beszéd kiszivárogtatásában. Welsz ugyanakkor ismerőseinek "menőzött" azzal, hogy jelen volt az öszödi ülésen. Értesülések szerint ott lehetett, de csak nézőként, és nem úgy, mint aki ott dolgozott.

Csikász Brigitta Itthon

Céget lopott Panamában Welsz Tamás

2011-ben erőszakkal lefoglalta Welsz Tamás egy cég irodáját, iratokat tulajdonított el, melyek segítségével csalásokat követett el. Többek között Panamában egy offshore céget íratott a saját nevére, állítja az érintett cég ügyvezetője. A hvg.hu-nak nyilatkozó Kiska György szerint hiába indult két rendőrségi eljárás is Welsz ellen, gyanúsításra nem került sor, és csak panaszuknak köszönhetően folytat nyomozást az ügyben az ügyészség.

Cs. B. Itthon

Borítani akart Welsz, de nem a szocikról?

El akarta árulni a március 20-án életét vesztett Welsz Tamás, kik rendelkeznek bissau-guineai útlevéllel, de nem a hatóságok, hanem a nyilvánosság előtt szeretett volna kipakolni – értesült a hvg.hu. A Simon-ügyben érintett férfi állítólag egészséges volt, gondjai az eljáráson kívül nem akadtak. Az összeesküvés-elméletek sokasodnak.

hvg.hu Itthon

Meghalt Welsz Tamás, a Simon-ügy érintettje

Rosszul lett egy rendőrautóban és meghalt Welsz Tamás – tudta meg a hvg.hu. A rendőrség azt megerősítette lapunknak, hogy egy 41 éves férfi halálának körülményeit vizsgálják. A Sólyom Airways új tulajdonosaként is ismert Welsz érdi házából került elő a Simon Gábor fényképével és Gabriel Derdák névre kiállított bissau-guineai útlevél, mellyel bankszámlát nyitottak és azon milliókat helyeztek el.

hvg.hu Itthon

Blikk: Welsz mégiscsak megmérgezte magát

A lap szerint igazak azok az értesülések, amelyek szerint a csütörtökön váratlanul elhunyt, vélhetően a Simon-ügyben is érintett Welsz Tamás halála előtt bevett valamit, és ezt az őt szállító rendőröknek is megmondta, miközben az M7-esen utaztak. A rendőrség ezt korábban cáfolni igyekezett.

Durva baleset volt az M3-ason, lezárták az autópályát

Durva baleset volt az M3-ason, lezárták az autópályát

Az ősz elment szabadságra

Az ősz elment szabadságra

Már nyolc halálos áldozata van a chilei zavargásoknak

Már nyolc halálos áldozata van a chilei zavargásoknak

Pikó András üzent a fideszesek mellett kampányoló kerületi lap volt főszerkesztőjének

Pikó András üzent a fideszesek mellett kampányoló kerületi lap volt főszerkesztőjének

Újabb pofon Káslernek – elvesztheti az egészségügyi szakképzés területét

Újabb pofon Káslernek – elvesztheti az egészségügyi szakképzés területét

Trump a mexikói vérengzés után: Jó ötlet, hogy ne ömöljenek az illegális fegyverek az USA-ból Mexikóba

Trump a mexikói vérengzés után: Jó ötlet, hogy ne ömöljenek az illegális fegyverek az USA-ból Mexikóba