szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több száz, esetenként majdnem ezer fővel nőtt meg egyes budapesti választókerületekben a szavazásra jogosult polgárok száma az utóbbi egy-két hónapban, ami akár a választások eredményét is befolyásolhatja. A baloldali ellenzék máris választási csalást kiált, és van, aki tudni véli, határon túli magyarokat jelentenek be fiktív lakcímekre.

Feltűnően megnőtt néhány budapesti választókerületben a névjegyzékben szereplő polgárok száma – derül ki azokból az adatokból, amelyeket a Nemzeti Választási Iroda (NVI) állított össze több politikai erő, illetve magánszemély adatkérése alapján. A hvg.hu-hoz több forrásból eljuttatott összesítésből az derül ki, február 1. és március 30. közt – valószínűleg demográfiai okokból – a 106 egyéni választókerületben összességében több mint 41 ezer fővel csökkent a névjegyzékben szereplő választópolgárok száma, de van néhány feltűnő kivétel.

A budapesti 2. számú választókerületben (a XI. kerület északi részén) például március 30-án 988-cal többen szerepeltek a névjegyzékben, mint február 1-jén. Ha csak az utolsó egy hónapot nézzük (március 1. és 30. közt), akkor még nagyobb, 1094 fős a növekedés. A budapesti 9. számú választókerületben (Kőbánya, illetve Kispest egy része) 745-tel, a 8. számú választókerületben (XIV. kerület) 706 fővel nőtt a névjegyzékben szereplők száma február 1. és március 30. közt. Feltűnően sokan jelentkeztek be az 1. számú választókerületbe is (I. és V. kerület), itt 657 fővel lettek többen a névjegyzékben.

Képünk illusztráció

Ezek az emberek ráadásul nem átjelentkezők – vagyis lakóhelyüktől távol szavazó polgárok, például Budapesten tanuló egyetemisták –, hanem állandó lakcímet létesítettek a kérdéses kerületekben. Az átjelentkezőket a választási iroda külön tartja nyilván (az NVI oldalán meg is nézheti részletesen, honnan, hová és hányan jelentkeztek át), és ők az eredeti lakcímük szerinti választókerület szavazólapját kapják majd, nem szólnak bele annak a körzetnek a döntésébe, ahol vasárnap tartózkodnak.

Ezeknek a budapesti választókerületeknek a népességnövekedése azért érdekes, mert ezek vagy baloldalinak számító, vagy úgynevezett billegő körzetek. A rövid időn belül legtöbb állandó lakossal gyarapodó budapesti választókerületben (2. evk.) Simicskó István a Fidesz-KDNP, Józsa István a Kormányváltók jelöltje, de itt indul például Novák Előd (Jobbik) is. A budapesti 9. választókörzetben a fideszes György István kihívója az ellenzéki összefogás részéről Burány Sándor. A 8. egyéni választókerületben a jelenlegi zuglói polgármester Papcsák Ferenc ellenében a Kormányváltók Tóth Csabát indítják. Az 1. evk, ahol 650-nel többen vannak bent a névjegyzékben a lakcímbejelentést követően, Rogán Antal ellen Kerék-Bárczy Szabolcs (MSZP-Együtt-DK-PM-MLP), valamint Schiffer András száll versenybe.

Az egyfordulós rendszerben akár néhány száz választó is eldöntheti az egyéni mandátum sorsát. Feltűnő lehet, hogy más fővárosi vagy vidéki választókerületekben sokkal szerényebb mértékű a növekedés, vagy kifejezetten csökkent a névjegyzékben szereplők száma (Borsodban vagy Csongrádban helyenként ezer fővel is kevesebben voltak március végén a névjegyzékben, mint február elején), ezekben viszont hirtelen százas nagyságrendben jelentek meg új választók.

A baloldali pártszövetség máris választási csalásra gyanakszik. Karácsony Gergely, a PM politikusa szerdán sajtótájékoztatón azt mondta: 12 választókerületben „voksturisták” miatt szerepelnek jóval többen a névjegyzékben. Karácsony a szocialista Bárándy Gergellyel együtt arról beszélt: valószínűnek tartják, hogy az átjelentkezéseket a Fidesz szervezi. Az MSZP-s képviselő szerint a kormánypárt becsületes embereket sodor bűncselekménybe, hiszen a fiktív lakcímre bejelentkezés közokirat-hamisítás. A Fidesz erre azt közölte: a baloldal már a vereségét magyarázza, és pert indítanak Karácsony ellen.

A baloldali képviselőknél is tovább megy az a magánszemély, aki Zuglóban kifogást nyújtott be a helyi választási bizottsághoz. Ő azt állítja, március 31-én tumultust tapasztalt a XIV. kerületi okmányirodában, olyan sokan akartak bejelentkezni zuglói címre. A panaszos azt is tudni véli, hogy több, a közelmúltban kedvezményesen honosított kettős állampolgár jelentkezik be úgy magyarországi lakcímekre, hogy valójában nem ott laknak, csak azért, hogy egyéni jelöltre is szavazhassanak, és így befolyásolják a választást. A beadványt csütörtökön tárgyalja a választási bizottság.

A választási eljárási törvény szerint egy magyarországi lakcímmel nem rendelkező választó a választást megelőző hetedik napig minden gond nélkül bejelentkezhet magyar címre. Ha ezután teszi meg, április 6-án már csak egyéni szavazólapot kap, pártlistásat nem, hiszen azt már korábban feladhatta postán, így elvileg kétszer szavazhatna. Pálffy Ilona, az NVI elnöke Karácsony kérdésére kedden azt közölte: 590 olyan választópolgár van, aki korábban határon túliként regisztrált, majd magyarországi lakcímet létesített, vagyis jóval kevesebb, mint amennyivel a népességnövekedéssel érintett választókerületekben megnőtt a névjegyzékben szereplők száma.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A tíz Oscarra jelölt 1917 mesterkurzusnak remek, háborús filmnek csak jó

A tíz Oscarra jelölt 1917 mesterkurzusnak remek, háborús filmnek csak jó

A kutya megette az útlevelem - így nem utazott egy nő a koronavírus-fertőzés helyére

A kutya megette az útlevelem - így nem utazott egy nő a koronavírus-fertőzés helyére

Biztonságosabb lesz tüntetni Franciaországban

Biztonságosabb lesz tüntetni Franciaországban

Indul a kormányzati egyeztetés a gyöngyöspatai roma családokkal

Indul a kormányzati egyeztetés a gyöngyöspatai roma családokkal

Bokorban is a régi polgármestert választották újra

Bokorban is a régi polgármestert választották újra

Az egyik vuhani magyar elmesélte, milyen a koronavírus-katasztrófában élni

Az egyik vuhani magyar elmesélte, milyen a koronavírus-katasztrófában élni