szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ellenzéki politikusok és tüntetők szedték szét kedden este azt a kerítést, amit a tervezett Szabadság téri német megszállási emlékmű építkezése köré vontak. A sok vitát kiváltó emlékművet ma kezdték el építeni a téren.

Szétkapták a tüntetők azt a kerítést, ami a Szabadság téren a tervezett német megszállási emlékmű építkezése köré vontak. A vitatott emlékmű építése kedden indult meg, estére ezért több ellenzéki erő is demonstrációt jelentett be a helyszínre, majd hét óra után a kordont szétszedték.

©

A kordonbontásban részt vett Kerék-Bárczy Szabolcs, a Demokratikus Koalíció politikusa (ez a szervezet jelentett be kedden háromnegyed hétre flashmobot a helyszínre), de a helyszínen van Steiner Pál és Horváth Csaba szocialista politikusok is. Karácsony Gergely, az Együtt-PM politikusa sajtótájékoztatót tartott az építkezésnél.

Miután a demonstrálók lebontották a kordon egyik oldalát, és bejutottak az elzárt területre, ott kaddist mondtak azoknál a köveknél, amelyekre a holokauszt áldozatainak a nevét írták rá. A köveket még hónapokkal ezelőtt helyezték el az építkezés tervezett helyszínén, és azok ott is maradtak, köréjük is kordont vontak. A szervezők arra kérték a demonstrálókat, hogy semmit ne romboljanak le, ami az elzárt területen van. 

©

Munkatársunk szerint hat készenlétis rendőr, meg pár egyenruhás volt a helyszínen, akik néztek és videóztak.

Sokan sötétedés után is maradtak a helyszínen
©

Az építkezéshez azért vonultak ki a tüntetők, mert a tervezett emlékmű sokak meggyőződése (például neves történészek) szerint is történelemhamisítással próbálkozik, egybemossa a holokauszt áldozatait és hazai tetteseit azzal, hogy koncepciója szerint a Magyarországon elkövetett második világháborús borzalmakat a németek számlájára írja.

Itt olvashat arról, hogy hogyan döntött úgy a kormányzat egyszer csak, hogy emel egy ilyen emlékművet, majd hogyan halasztotta el az építését, majd a megnyert választás után két nappal hogyan fogott bele mégiscsak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mihalec Gábor párterapeuta: A kommunikáció a kulcs

Mihalec Gábor párterapeuta: A kommunikáció a kulcs

A börtönben elhunyt Peter Gotti egykori New York-i maffiafőnök

A börtönben elhunyt Peter Gotti egykori New York-i maffiafőnök

Közös képpel állt ki hat magyarországi nagykövet a szivárványcsaládok mellett

Közös képpel állt ki hat magyarországi nagykövet a szivárványcsaládok mellett