szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Elutasította a Sláger Rádió keresetét a Világbank mellett működő washingtoni székhelyű nemzetközi választott bíróság - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

A washingtoni Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) elutasította a Sláger Rádió minden kereseti kérelmét - írta közleményében az NFM.

A tárca felidézte, hogy a rádiócsatorna befektetői 2011 decemberében nyújtottak be választottbírósági kérelmet, mert szerintük Magyarország 2009-ben az országos kereskedelmi rádiós műsorszolgáltatási jogra vonatkozó pályázat lebonyolításával és az abban hozott döntéssel megsértette a Hollandiával, Svájccal és Luxemburggal kötött kétoldalú beruházásvédelmi egyezményeket.

A felperes 83,3 millió dollár, azaz jelenlegi árfolyamon mintegy 18 milliárd forint összegű kártérítésre tartott volna igényt. Magyarország 2013 májusában kérte az eljárás joghatósági és érdemi szakaszra történő elválasztását, a választottbíróság tavaly júniusban helyt adott a kérelemnek, és az eljárást a magyar kifogás eldöntéséig az ügy érdemében felfüggesztette - írta a minisztérium.

Az alperesi érvelés szerint a Sláger Rádiónak a pályázat idején nem volt joga előnyben részesítéshez pusztán amiatt, mert már korábban is az adott frekvencián működött - úgynevezett „inkumbens kedvezmény”. Így a felperesek sem állíthatják, hogy ezt az állítólagos jogot Magyarország kisajátította volna, amikor nem biztosított előnyt a pályázat kiírásakor és annak elbírálása során.

A Sláger rádiónak nem volt olyan, speciálisan a személyéhez kötődő joga sem, amelyet Magyarország kisajátíthatott volna - idézte a döntést a minisztérium.

A most lezárt eljárás decemberben indult. Akkor az üggyel kapcsolatban a Népszabadság felidézte, hogy 2009-ben az akkori médiahatóság, az Országos Rádió- és Televízió Testület (ORTT) fideszes, kereszténydemokrata és szocialista delegáltjai a Sláger frekvenciáját a Neo FM-mel pályázó, a baloldali gazdasági körökhöz több szállal kötődő FM1 Konzorciumnak, a Danubius hullámsávjának használati jogát pedig a Fellegi Tamás, majd a Nyerges Zsolt érdekeltségi körébe tartozó Advenio Zrt. által működtetett Class FM-nek adták hét évre.

A két rádió magyar bírósághoz fordult, de csak a Danubiusnál állapították meg, hogy az ORTT jogsértően járt el - tette hozzá akkor a lap. Ezután kezdődött a Sláger-eljárás a nemzetközi választott bíróságon.

Az fejlesztési minisztérium mostani közleményében az szerepel, hogy az ICSID április 16-án kézbesítette a joghatóság kérdésében hozott döntését. A bíróság ebben helyt adott Magyarország valamennyi kifogásának, és a joghatóság hiányára hivatkozva elutasította a Sláger Rádió minden kereseti kérelmét.

"Magyarország többedszer képviseli sikerrel álláspontját beruházásvédelmi jogvitákban, az elmúlt években az AES Tisza Erőmű és a Dunamenti Erőmű tulajdonosai által indított eljárásokban is hazánk javára döntött az ICSID" - írta még a tárca.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!