szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Pénzt kértek a Magyarországra való belépésért a gyulai határrendészet munkatársai, de arra is volt példa, hogy kólát, kávét, csokoládét kaptak egy kamionostól. Tíz határrendész előzetes letartóztatásba helyeztek.

Előzetes letartóztatásba helyezte a Szegedi Törvényszék katonai tanácsa azokat a korrupcióval gyanúsított gyulai határrendészeket, akiknek az ügyében péntek délelőtt megszületett a döntés; a katonai tanács várhatóan a korrupciós ügyben érintett összes határrendészről dönt a nap folyamán.

Nagy László hadbíró ezredes harminc napra helyezte előzetes letartóztatásba a határrendészeket, akiket bilincsben, vezetőszáron kísértek a kényszerintézkedésről döntő bírósági ülésre. A gyanúsítottak többsége arcát kabátjával, kapucnijával eltakarva érkezett meg a bíróság épületébe.

Tenke András ügyvéd az MTI-nek elmondta, védencét, a Gyulai Határrendészeti Kirendeltség egyik munkatársát hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével gyanúsítja az ügyészség. A bűncselekmény büntetési tétele egytől öt, illetve kettőtől nyolc évig terjed – tette hozzá.

A Központi Nyomozó Főügyészség korábbi tájékoztatása szerint tíz határrendész ellen indult eljárás. A megalapozott gyanú lényege szerint a Gyulai Határrendészeti Kirendeltség állományába tartozó rendőrök a gyulai határátkelőhelyen pénzt, illetve más juttatásokat kértek és fogadtak el a Magyarországra belépő külföldi kamionok vezetőitől.

A vesztegetési pénz általában 5 euró vagy 10 román lej volt, de előfordult olyan is, hogy nagy címletű pénz esetén a határrendész visszaadott. Arra is volt példa, hogy a kamion vezetője – pénz hiányában – kólát, kávét, csokoládét vagy más kisebb értékű fogyasztási cikket adott a határrendésznek.

A Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön közölte, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat felderítő tevékenysége során beszerzett adatok alapján indult korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt nyomozás. Az ügyészség felkérésére a Terrorelhárítási Központ műveleti egysége elfogott két határrendészt, a Központi Nyomozó Főügyészség ügyészei pedig további nyolc határrendészt előállítottak. Az elfogásokat követően több helyszínen tartott a főügyészség házkutatásokat, amely során az MTI információi szerint többek között számítógépeket foglaltak el.

Az MTI rendőrségi információi szerint az ügy miatt vonta vissza csütörtökön a Gyulai Határrendészeti Kirendeltség vezetőjének és határrendészeti osztályvezetőjének kinevezését a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, ugyanakkor egyikük sem szerepel a gyanúsítottak között, csak beosztottjaik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyar fantáziával máris itt az új Renault 5 Turbo

Magyar fantáziával máris itt az új Renault 5 Turbo

Biblia, bojkott, bálok, törés-zúzás az amerikai elnöki beiktatások történetében

Biblia, bojkott, bálok, törés-zúzás az amerikai elnöki beiktatások történetében

Felfüggesztette a Klubrádió frekvenciájának pályáztatását a Médiatanács

Felfüggesztette a Klubrádió frekvenciájának pályáztatását a Médiatanács