szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megvizsgálta a főügyészség a Gyermekrák Alapítvány működését és törvénysértéseket állapítottak meg. Arra kérték az alapítvány kuratóriumát, hogy a vagyonfelhasználására minden esetben a kuratóriumi határozatok alapján kerüljön sor, valamint hogy pontosan tartsák be a beszámolási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi határidőket és egyebek mellett ne használják az alapítvány gépjárművét magáncélra.

Befejezte a Fővárosi Főügyészség a Gyermekrák Alapítvány 2013. január 1-jét követő működésének törvényességi ellenőrzését, melyet az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvény alapján végzett. Az ügyészség azt vizsgálta, hogy az alapítvány működése, határozatai, a kuratórium döntései megfelelnek-e a jogszabályoknak, illetve belső szabályzatoknak – közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész.

Az ügyészségi vizsgálat a kuratórium működését érintő törvénysértéseket állapított meg, emiatt két intézkedést is tettek. Egyrészt felhívást intéztek az alapítvány kuratóriumához azt indítványozva, hogy az alapítvány vagyonfelhasználására minden esetben kuratóriumi határozatok alapján kerüljön sor. Az ügyészségi vizsgálat ugyanis megállapította, hogy az alapítványhoz érkezett támogatások, valamint az alapítvány vagyonának felhasználása kuratóriumi határozatok nélkül – csupán a testület utólagos jóváhagyásával –, a kuratórium elnökének saját döntése alapján történik, és ennek következtében az alapítvány vagyonfelhasználására vonatkozó eljárási szabályokat megsértették.

Ez a vizsgálat nem az a vizsgálat

Amennyiben az ügyészi felhívásban foglalt indítvánnyal a kuratórium nem ért egyet, úgy a törvényben meghatározottak szerint az ügyész pert indíthat a törvényes működés helyreállítása iránt.

Balogh István
©

Az ügyészi felhívás mellett a főügyészség – a kuratórium működésében észlelt kisebb súlyú jogszabálysértések miatt – jelzést nyújtott be. Arra kérték a kuratóriumot, hogy pontosan tartsák be a beszámolási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi határidőket, valamint hozzanak az alapítványi célok megvalósítását közvetlenül szolgáló határozatokat és végezzenek ennek megfelelő tevékenységeket, így egyebek mellett az alapítvány gépjárművét magáncélra ne használják.

Az ügyészség közérdekvédelmi tevékenysége keretében végzett vizsgálata független az alapítvány működésével összefüggésben tett feljelentés alapján indult büntetőeljárástól – jegyezték meg.

Sokszor került a hírekbe Balogh

Bár a Gyermekrák Alapítvány pénzügyeit már korábban is többször vizsgálták, igazán csak akkor került reflektorfénybe, amikor az Index videót mutatott be arról, hogy Balogh István elnök rendszeresen magáncélra használja a megkülönböztető jelzéssel ellátott betegszállító kocsijukat, melyet az adók egy százalékából vásároltak.

Az Index arról is beszámolt, hogy Balogh a lányán keresztül Amerikában is működtet egy alapítványt, de miután ez megjelent, a Children Cancer Foundation Inc. honlapját lekapcsolták, ami most már működik. A lap egy floridai villáról is cikkezett, Balogh ezután azt állította: az ingatlant adózott jövedelméből vette. Az Index riportjának megjelenését követően egy jobbikos képviselő feljelentésére a rendőrség, majd az alapítványok esetében a törvényességi felügyeletet ellátó ügyészség is vizsgálatot kezdeményezett.

Az ügyészség egyébként már 2008-ban is indított nyomozást a Gyermekrák Alapítvány működésével kapcsolatban, mert működési költségre többet költöttek, mint a beteg gyerekekre. A Blikk pedig arról számolt be, hogy noha az alapítvány feladata az lenne, hogy az összes befolyt támogatást jótékonykodásra fordítsák, a Gyermekrák Alapítványnak mégis több százmillió forintja pihen kamatozó bankszámlán, ebből fizetik Balogh István 523 ezres fizetését is a lap szerint.

Balogh István a vádakra reagálva többször is közölte: mindenkivel szemben megteszi a jogi lépéseket, aki az alapítvány gazdálkodásával, illetve az ő saját vagyoni és jövedelmi viszonyaival kapcsolatos tényeket hamis színben tüntet fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!