szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A főváros gyorsan gondoskodik arról, hogy a főpolgármester két helyettese ne maradjon költségtérítés nélkül a parlamenti mandátumok megszűnése után – írja az Index. A Fővárosi Közgyűlés jövő szerdán tárgyalná a javaslatot, amellyel rendeznék Bagdy Gábor és György István anyagi helyzetét. A hírportál emlékeztet, hogy Bagdy Gábornak egyebek mellett 21 ingatlana és húszmilliós megtakarítása van.

Az április 30-i ülésre tervezett több mint száz napirendi pontból a nyolcadik helyen tárgyalnák a főpolgármester-helyettes költségtérítéről szóló javaslatot – olvasható a cikkben.

A két főpolgármester-helyettes eddig parlamenti képviselő is volt, de az új ciklusban már nem lesznek azok. A költségtérítésükről szóló javaslatot a fővárosi Humán Erőforrás Menedzsment Főosztály készítette elő és Tarlós István főpolgármester terjesztette be.

Az indoklásban az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló törvényre hivatkoznak, amely szerint az alpolgármestereket költségátalány illeti meg, ha így döntenek a képviselők. Az illetményük 10-20 százalékának megfelelő összeget kaphatnak pluszban.

Bagdy és György nem vettek igénybe a fővárostól költségtérítést, amíg megvolt az országgyűlési mandátumuk.

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettesi illetménye 661 400 forint, György Istváné pedig 670 ezer forint. Ezeket az összegeket még 2010 őszén határozta meg a Fővárosi Közgyűlés. A törvény szerint tehát ezeknek az illetményeknek a 10 és 20 közötti százalékát lehetne megítélni költségátalányként. Tarlós azt javasolja a közgyűlésnek, hogy legyen 20 százalék a pluszpénz. Bagdy esetében ez havi 132 280 forintot jelent, György esetében pedig 134 ezret, már az országgyűlési mandátumok megszűnése utáni naptól.

Mindketten kifejezetten kérték is a közgyűléstől költségátalány megállapítását, a kérelmeik benne vannak az előterjesztés mellékleteiben – írja az Index.

Bagdy Gábornak a vagyonnyilatkozata szerint 21 ingatlana, 2 autója és több mint 20 millió forint megtakarítása van. Országgyűlési képviselőként havi bruttó 394 230 forint tiszteletdíjat kapott, és mellé 236 538 forint választókerületi pótlékot, azaz összesen havi bruttó 630 768 forintot.

György István ugyanennyit, ugyanilyen megoszlásban vitt haza az Országgyűlés Hivatalától.

Az április 30-i közgyűlésen egyszerű szavazattöbbség kell a javaslat elfogadásához.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csúnya visszaeséssel kezdte az évet a hazai lakáshitelezés

Csúnya visszaeséssel kezdte az évet a hazai lakáshitelezés

A Lidl mélyebbre ássa magát az autópiacon, már többféle kocsit is kínálnak

A Lidl mélyebbre ássa magát az autópiacon, már többféle kocsit is kínálnak

Merkely: Szigorítás nélkül meredeken emelkedne a fertőzöttek száma

Merkely: Szigorítás nélkül meredeken emelkedne a fertőzöttek száma