szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sokkoló állatkínzás miatt háborog, szorít és támogatást gyűjt az internet népe: rendőrökkel kellett elvenni gazdájuktól két kutyát. A tulajdonos csak magokat adott nekik, egyikük már régóta lebénulva tengődött, mikor azzal vitte állatorvoshoz, hogy szemcseppre van szüksége. Rendőrségi ügy lett belőle, az állatvédőknek és adományozóknak köszönhetően pedig úgy tűnik, a Bogyó és Babóca névre keresztelt kutyatestvérek megmenekülnek.

"Begyulladt a szeme” – ezzel vitt be nemrég a III. kerületi Család utcai állatorvosi rendelőbe gazdája egy uszkár keverék kutyát. Az állatnak ez volt a legkisebb baja, állapota még az ott dolgozó vérprofi munkatársakat is sokkolta: a csonttá fogyott állat a medencéjétől lefelé teljesen béna volt, a hátsó lábai felfekvésekkel borított, gyakorlatilag csontokból és inakból álló pálcikáknak néztek ki. A kutya mozdulni nem bírt, és nem csak bénasága miatt. Hamar kiderült, hogy „anyagi problémák” miatt csak magokat kap enni, ezért egyébként sem lenne ereje mozogni.

„Látszott, hogy olyan a traumás gerincsérülés, ami már régi, mert ebben az állapotban rögzült, összeforrt. A bénulás miatt folyamatosan ürített bélsárban voltak a magok, az állat borzalmasan sovány volt, de a túlnőtt karmaiból is látszott, hogy valószínűleg hónapok óta nem tudott mozdulni” – mondta Varga József, az Elveszett Állatok Alapítvány állatorvosa, aki először megvizsgálta az állatot.

A tulajdonos középkorú nő állítólag összefüggéstelenül beszélt, mikor arról kérdezték, mégis mi történt a kutyával, egyszer azt állította, hogy múlt héten még szaladgált, máskor, hogy földöz vágta, mert el akarta kapni a nyulat. Az állatorvos szerint erősen zavart volt, amikor pedig közölték vele, hogy az állat ilyen állapotban nem maradhat, ez állatkínzás, a kutyával elhagyta a rendelőt. Addigra viszont megvolt a lakcíme, így értesítették a kerületi kapitányságot.

Régóta ilyen állapotban lehettek az állatok
©

A helyszínen derült ki, hogy van még egy, szintén csonttá fogyott állat, valószínűleg a béna kutya testvére, és egy szintén nagyon rossz állapotban lévő nyuszi, amely már a saját bundáját ette. Mindhárom állatot elkobozták a rendőrök, és visszavitték a rendelőbe, hátha menthetőek. A két kutyát Bogyónak és Babócának keresztelték el, és azóta megható leírások kerültek ki a rendelő Facebook-oldalára arról, milyen elképesztően ragaszkodnak egymáshoz a közösen átélt borzalmak után. A szintén csontvázszerűre fogyott, de járni képes kutya nem tágít mozgásképtelen társa merről, melegítette, ha valaki közelített, ugatva próbálta védeni a másikat.

A két kutya története, sokkoló fotói kikerültek az internetre, és elképesztő összefogást váltottak ki. Alig egy nap alatt – a Csutkarozi Menedéke elnevezésű állatvédő szervezet közreműködésével – lett kerekes kocsi, amellyel Bogyó újra tud mozogni, mások élelmet, gyógykezelésre szánt pénzt, kutyaágyakat küldtek.

Varga József állatorvos elmondta: a két kutya azóta ilyen sérült állatokhoz értő ideiglenes gazdákhoz került, később felmerülhet az örökbe adásuk, „de csak nagyon jó, ellenőrzött helyre”. Szintén a közösségi oldalon lehet követni a sorsukat, állítólag már most sokkal jobban vannak, és Bogyó azóta nem hajlandó kiszállni a kocsijából, még aludni is csak abban hajlandó.

A rendőrség a hvg.hu kérdésére annyit közölt, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság III. kerületi Rendőrkapitánysága eljárást indított állatkínzás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt Sz. Anna 54 éves budapesti lakos ellen.

Pálcikalábakon és két keréken, de már talpon
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
60 éve tudjuk a posztmodern irodalomtól, hogy a valóság nem létezik

60 éve tudjuk a posztmodern irodalomtól, hogy a valóság nem létezik

A fele sem épült meg a kormány által beígért uszodáknak

A fele sem épült meg a kormány által beígért uszodáknak

A Don-kanyartól Párizson át Budapestig alkotott ez a sokgenerációs művészcsalád

A Don-kanyartól Párizson át Budapestig alkotott ez a sokgenerációs művészcsalád