szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Rogán Antal V. kerületi polgármestert is meghallgatják tanúként a Pesti Központi Kerületi Bíróságon abban a 250 millió forintos kárt okozó ingatlancsalási ügyben, amelyben a vádlottak – az ügyészség szerint – hamis önkormányzati igazolásokkal több tucat embert vertek át olcsón megszerezhető önkormányzati lakásokat ígérve nekik. A becsapottak között van többek között Czomba Sándor államtitkár, Belénessy Csaba, valamint Árpa Attila és édesapja, Árpa József is. Az ügy 2010 óta van a bíróságon, a tárgyalás azonban csak hétfőn kezdődött el.

Jelentős, mintegy 250 millió forintos kárt okozó, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett csalással vádolnak 11 embert; ügyük ugyan 2007-2008-as, akkoriban a hvg.hu írt is róla, de csak most kerül a bíróság elé. Az előkészítő tárgyalás 2012-ben(!) volt, ott a bíró jelezte, hogy mivel őt máshová helyezték, új ítészhez kerül az ügy, akinek valószínűleg szintén nem kis feladat lesz a büntetőeljárás anyagának megismerése.

Az új bíró idén év elején látott neki a tárgyalásnak, de a tanácsvezető a január 29-én tartott ülést követően úgy döntött, hogy május 19-én lát neki érdemben az ügynek. A vádlottak közül már biztos, hogy megjelenik a tárgyaláson O. György - vele szemben húsz elfogatóparancsot adtak ki -, aki a társai szerint a csalás szervezője volt, és a bíró közlése alapján hosszú ideig nem lehetett tudni, hol tartózkodik. Mivel elfogták, és előzetes letartóztatását elrendelték, május 27-én elmondhatja saját verzióját az ügyről a bíróságon.

Jó biznisz jónak tűnő papírokkal

A vádhatóság szerint az elsőrendű vádlott, O. Ferenc és a másodrendű, O. György 2007 októberében megállapodtak arról, hogy az V. kerületi önkormányzat képviselőjének feltüntetve magukat önkormányzati ingatlanokat kínálnak fel megvételre magánszemélyeknek, hogy így tegyenek szert pénzre. Ehhez ingatlanközvetítőt kerestek V-né Ty. Ágnes segítségével.

A nő közvetítésével jutottak el az akkor V. kerületi székhelyű, jelenleg felszámolás alatt lévő Taylor West 2000 Zrt-hez. A cég vezetője, az ügy negyedrendű vádlottja, Gy. Sylvia – a hvg.hu birtokában lévő vádirat szerint – találkozott a többi vádlottal, köztük az ingatlan iroda munkatársaival, és megállapodtak, hogy ügyfeleket kutatnak fel. Az ügyészség egyértelműnek látta, hogy a vádlottak mindegyike tudott arról, hogy az V. kerületi önkormányzat nem adott megbízást a lakások bérbeadására, illetve megvásárlására, céljuk az volt, hogy pénzt szerezzenek – jogtalanul.

Rogán Antalra hivatkoztak
©

Mindehhez legyártották Rogán Antal aláírásának lemásolásával a hamis papírokat, amelyekkel O. György igazolta, hogy az önkormányzat megbízása alapján jár el. Elkészítettek egy olyan dokumentumot is, amely szerint O. Györggyel együttműködik a Taylor West 2000 a lakásokra pályázók felkutatásával, a pályázatok előkészítésében és a szerződések megkötésében. Ráadásul olyan önkormányzati határozatokat gyártottak le, amelyek szerint a megpályázott lakásokhoz gyorsított ütemben juthatnak majd hozzá a vevők; három hónap bérleti viszony után megvehetik azokat.

A meglévő dokumentációval 2007. októbere és 2008. márciusa között 116 emberrel állapodtak meg arról, hogy pályázatot „adnak be” a lakásokra az önkormányzathoz. Az ingatlanokról volt egy lista, ez 88 címet tartalmazott, később további lakásokat vettek fel rá. A jelentkezőktől 400 ezer forint plusz áfa megbízási díjat szedtek be, illetve lakásonként egy- vagy kétmillió forint sikerdíjat fizetettek be. Mindezeket az összegeket az ügyfelek úgy tették le a szerződés aláírásakor, hogy a lakásokat még csak nem is látták.

Ugrottak az emberek a lakásokra

A lakásokra pályázók, vagyis az ügy sértettjei között olyan televíziós producereket is találhatunk, mint Árpa Attila és felesége, illetve Árpa József. Az utóbbi, aki 2008-ban még a Tv2-nél dolgozott, a hvg.hu megkeresésére nem cáfolta, hogy a családot több millió forinttal megkárosították, de nem kívánt nyilatkozni. Továbbá szintén szerepel a listán Czomba Sándor államtitkár és édesanyja, és sértettek között ott van Belénessy Csaba is.

Az egyik károsult a hvg.hu-nak korábban elmondta: vagy fél évet várt arra, hogy a cég ígérete szerint megvásárolhasson egy neki megfelelő ingatlant. Ám hiába választott ki egy-két lakást, még csak megnézni sem tudta őket. Hónapok múlva megunta a dolgot, és felbontotta a szerződést, a pénzét pedig visszakövetelte. A másfél millió forintot nem adta meg a Taylor West 2000, viszont küldött neki egy e-mailt, amelyben V. kerületi lakásokat ajánlottak figyelmébe meglehetősen olcsón. Ekkor azonban a károsult már nem hitt a cég munkatársainak, és nem tudták eltántorítani a kapcsolat megszakításától és feljelentést tett a belvárosi kapitányságon.

Vissza-visszatérő módszer az V. kerületben?

Az V. kerületi önkormányzat részéről az ügy kipattanása után a hvg.hu-val közölték: már 2006 áprilisában megkeresték a rendőrséget, mert többen panasszal fordultak hozzájuk, miszerint nem jutottak hozzá a cég által ígért belvárosi lakáshoz. „Kiderült, hogy a Taylor West 2000 olyan papírokat adott az ügyfeleknek, amelyeken hamis önkormányzati pecsét állt, és hamisított volt Rogán Antal polgármester aláírása is. Emiatt okirat-hamisításért feljelentést tettünk a kerületi rendőrkapitányságon.” Hozzátették: a megvételre kínált ingatlanok listáján szereplő lakások egy része nem is önkormányzati, hanem magántulajdonban volt.

A hvg.hu birtokában vannak az ügyészség vádiratában szereplő hamis dokumentumok, illetve a Taylor West 2000 Zrt. 2007. december 19-i emlékeztetője arról, hogy O. György és a cég képviselői ügyvéddel együtt megtárgyalták a lakások ügyét.  Ebben megállapították, hogy O. György – mint az önkormányzattal való kapcsolattartás felelőse – a lakások megtekintésére, illetve azok alaprajzainak átadására vállalt határidőket többször módosította. Arra hivatkozott a férfi, hogy az önkormányzatnál vannak a csúszások, ott bizonyos személyek akadoznak a lakásokkal kapcsolatos teendők teljesítésével. Az emlékeztetőbe ezért belevették, hogy a zrt. minden anyagi és nem anyagi veszteséget áthárít az önkormányzatra. Továbbá O. György – mint az önkormányzat képviselője – szavatolja, hogy „az újabb pályázható lakások cím szerinti listája valódi” és az ingatlanok megpályázhatóak.

Levelek a nyomozóknak O. György szerepéről

Az eljárásban harmadrendű vádlott, H. Tamás a nyomozás során kettő, a szerkesztőségünk birtokában lévő levelet írt a rendőrségre, amelyekben vallott az eseményekről. Állítása szerint 2007 októberében egy üzleti tárgyaláson álltak elő azzal partnerei, hogy V. kerületi önkormányzati lakásokhoz lehetne jutni igen jutányosan. Ezt követően kereste meg a Taylor West 2000-t, ahol nyitottnak mutatkoztak az üzleti lehetőségre. További tárgyalások alkalmával O. Györgyöt H. Tamás az önkormányzat képviselőjeként ismerte meg, a férfi a fentebb említett, Rogán Antal aláírásával ellátott papírokkal igazolta magát.

H. Tamás a második levelet akkor küldte az V. kerületi kapitányságra, az ügy előadójának, amikor megsejtette, hogy meg fogják gyanúsítani azzal, hogy részt vett a csalás elkövetésében. Ebben megismételte az általa korábban írtakat. Hozzátette: miután O. György elmaradt a teljesítésekkel, felelősségre vonták őt. O. György H. Tamás és a Taylor West 2000 ügyvédje előtt elismert, hogy becsapta őket, és ezt a vallomását videóra is mondta.

A férfi olyan csúszópénzekről regélt, amelyek állítása szerint az önkormányzattal hozhatóak összefüggésbe. O. György szerint egy „vékony úrnak” többször pénzt adott át a Trófea nevű helyen, illetve az Anna Caféban. A férfi az V. kerületi önkormányzat munkatársának adta ki magát, emiatt O. György annak adott hangot, hogy a legfelsőbb körökkel, Rogán Antallal állhatott kapcsolatban. A felvétel 2010-ben kikerült az Origóra, ahonnan az V. kerületi önkormányzat levetette a videót. A rendőrségi vizsgálat azonban az O. György által elmondottakat nem támasztotta alá, mert a nyomozás szerint a vádlottaknak senki nem segített az önkormányzat dolgozói közül.

Egy másik csaló-banda is felbukkant
Az O. György és társai által elkövetett csalás idejében, az V. kerületben egy másik csapat is önkormányzati ingatlanokat kínált olcsón és gyorsan megvételre. A Blikk írt arról, hogy a csalók azt ígérték, hogy a kiválasztott lakásokat a piaci ár alatt, annak 40 százalékáért szerezhetik meg. Először is az érdeklődőknek lakásonként négy millió forintot kell letenniük. Ezt követően kapnak egy időpontot, amikor a kiválasztott ingatlant megnézhetik. Ott ki kell tölteniük egy pályázati ívet, amivel tulajdonképpen lestoppolják a lakásokat.

 

A „garantáltan sikeres elbírálás után” bérleti szerződésben kell nyilatkozniuk a vevőknek, hogy az ingatlant valóban megvásárolják. Majd az önkormányzattól megkapják a vételi ajánlatot és a lakos megvásárlásához szükséges polgármesteri határozatot. „Bizonyos lakásokat azonnal tulajdonba lehet venni, bizonyos ingatlanokat három hónapon belül” – ígérték a csalók. A Blikk újságírójának, aki inkognitóban találkozott a csalókkal azt mondták, hogy a négymillió forintból vissza kell osztaniuk a főnököknek. Hogy ezek alatt kiket kell érteni, nem derült ki. Az esettel kapcsolatban Rogán Antal hangsúlyozta, hogy már 2006-ban is feljelentést tett amiatt, hogy ismeretlenek önkormányzati, el nem adható lakásokat kínálnak megvételre olyan iratokkal, amire a nevét ráhamisítják. Az ügyben is elindult a nyomozás, ám tudomásunk szerint, az nem jutott el a vádemelésig.

Az V. kerületi önkormányzat cikkünkre reagálva közölte: az említett ügyben maga az önkormányzat tett feljelentést 2008-ban, a csalókkal szemben folyik eljárás. "Nem felel meg a valóságnak, hogy Rogán Antal polgármestert tanúként meghallgatják, nem kapott semmilyen idézést, tanúként sem" - írták. A hvg.hu birtokában lévő ügyészségi vádiratban azonban Rogán Antal neve tanúként van feltüntetve.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csikász Brigitta Itthon

Rogán nevével is visszaéltek a csalók

Az V. kerületi önkormányzat is feljelentést tett a rendőrségen a Taylor West 2000 Zrt. ellen, amelynek vezérigazgatójával, Gyetván Sylviával és társaival szemben különösen nagy értékre elkövetett csalás gyanúja miatt nyomoz a kerületi rendőrkapitányság.

Csikász Brigitta Itthon

Árpa Attilát is rászedték az ingatlancsalók

Árpa Attila televíziós producert s édesapját, Árpa Józsefet is több millió forinttal károsította meg a csalással gyanúsított Taylor West 2000 Zrt., amely - mint erről pár hete beszámoltunk - több százmillió forintot szedett ki ügyfelei zsebéből.