szerző:
hvg.hu

Hibázott a Nógrád Megyei Főügyészség szóvivője a pénteken kiadott közlemény ügyében, ezért Polt Péter legfőbb ügyész felmentette kedden a sajtószóvivői feladatai alól – közölte délután a Legfőbb Ügyészség. A „Tilosba tévedt férj” című közlemény több civil szervezetnél is kiverte a biztosítékot. Egy 11 éves gyermek molesztálása nem nevezhető ugyanis szerintük tilosba tévedésnek.

Pénteken jelent meg a Nógrád Megyei Főügyészség sajtóközleménye "Tilosba tévedt férj" címmel. Ebben arról írtak, hogy egy 61 éves férfi a felesége 11 éves tanítványa ellen "szexuálisan visszaélt". Az elkövető ellen "szeméremsértés" vétsége miatt emeltek vádat. Ennek büntetési tétele két évig terjedő szabadságvesztés, minimum büntetési tétel nélkül – tették hozzá.

Két civil egyesület, a NANE és a PATENT nyílt levelet írt hétfőn a Nógrád Megyei Főügyészségnek és a Balassagyarmati Járási Ügyészségnek.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a Büntető törvénykönyv a 12 éven aluli gyermekek esetében bármely szexuális tevékenységet szexuális erőszaknak minősít. A szeméremsértés tényállásának egyetlen eleme sem illik a Nógrád Megyei Főügyészség sajtóközleményében leírt cselekményre, a szexuális erőszak minden elemét kimeríti viszont – írták.

A civilek arra szólították fel az ügyészségeket, hogy szexuális erőszak alapján emeljenek vádat, és ennek megfelelően módosítsák vádindítványukat.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a Nógrád Megyei Főügyészség a bűncselekmények súlyának és komolyságának megfelelő szóhasználattal éljen sajtóközleményeiben „ahelyett, hogy a bulvármédiára jellemző szenzációhajhász címmel illet súlyos bűncselekményeket”. Egy 11 éves gyermek ellen gondosan megtervezett módon elkövetett szexuális erőszak semmilyen hírértéknövelés céljából nem nevezhető tilosba tévedésnek – fogalmaztak.

Nyilvánvaló, hogy az elkövető nem "tévedett", amikor kivárta, hogy a gyermek tanárnője elhagyja a helyiséget, és amikor tudatosan abbahagyta a cselekményét, ahogy meghallotta a tanárnő (egyben felesége) visszaérkezését – tették hozzá.

Az Indexnek a civilek közleménye után Pityi Norbert, a Nógrád Megyei Főügyészség szóvivője úgy reagált, hogy "az ügyészség minden ilyen tudomására jutott esetben a törvény szigorát kívánja érvényre juttatni". A cikkben megjegyzik, hogy a pénteki közlemény alatt nem Pityi Norbert neve szerepelt, illetve a dokumentumot már korábban levették az ügyészség honlapjáról.

A Legfőbb Ügyészség honlapján végül rövid közlemény jelent meg kedden délután. Ebben jelezték, hogy a Nógrád Megyei Főügyészség szóvivője hibázott, mert az ügyet nem körültekintően tárta a nyilvánosság elé, illetve a címadással a sértetti jogokat és annak méltóságát csorbította. Polt Péter legfőbb ügyész a mai nappal felmentette a sajtószóvivői feladatai alól a szóvivőt – tették hozzá.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Adományokkal próbál életben maradni egy színház a kultúr-tao megszüntetése után

Adományokkal próbál életben maradni egy színház a kultúr-tao megszüntetése után

A Nemzeti alaptanterv bevezetésének elhalasztását javasolja az MTA

A Nemzeti alaptanterv bevezetésének elhalasztását javasolja az MTA

Alaposan össze fog zavarni: a Jóskönyv pszichológiája

Alaposan össze fog zavarni: a Jóskönyv pszichológiája

Meghalt egy fiatal focista

Meghalt egy fiatal focista

Orbánnak üzenhetett Merkel: Le kell küzdeni a nemzeti egoizmust

Orbánnak üzenhetett Merkel: Le kell küzdeni a nemzeti egoizmust

A Fidesz szerint Gruevszkit fenyegeti a macedón, baloldali Soros-kormány, ezért megilleti a védelem

A Fidesz szerint Gruevszkit fenyegeti a macedón, baloldali Soros-kormány, ezért megilleti a védelem