szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Továbbra is hatalmas előnnyel vezet a Fidesz-KDNP a Nézőpont Intézet kutatása szerint, melyből az is kiderül, hogy a második helyért nagyon megküzdhet egymással az MSZP és a Jobbik, mindössze két százalékos a különbség.

A Fidesz-KDNP támogatottsága 46 százalékon áll jelenleg a potenciális szavazók között, és ezzel továbbra is hatalmas előnnyel vezeti a pártversenyt, a második helyen szoros küzdelem várható az MSZP és a Jobbik között a vasárnapi EP-választáson – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából

A Jobbik a potenciális szavazók 15 százalékát tudhatja maga mögött, 17 százalékukat pedig az MSZP. A többi párthoz képest a Jobbik-szimpatizánsok részvételi kedve tűnik jelenleg a legalacsonyabbnak. A DK-ra és az Együtt-PM-re a potenciális szavazók 6-6 százaléka voksolna. A két párt esetében nagyon magas a választók keresztszimpátiája, vélhetően a DK elsősorban az Együtt-PM-től tudott szavazókat szerezni az elmúlt hetekben. 

©

Az adatok azt mutatják, hogy az LMP-nek jelenleg 8 százalékos a támogatottsága. Az LMP-nek kedvezhet a fővárosiak és a diplomások nagyobb szavazási kedve, azonban továbbra is meg kell küzdenie a pártnak azzal, hogy szimpatizánsai csak gyengén kötődnek a párthoz – közölték.

Az intézet szerint legfeljebb 39 százalékos részvétel várható a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választáson, ami 5 százalékos csökkenés a május elején mért adathoz képest. Azóta a kis pártok támogatottsága is átrendeződött valamelyest, és a várható alacsony részvétel miatt kevés mozgósított állampolgár is viszonylag nagy hatással lehet a végeredményre.

A jelenlegi potenciális szavazatarányok alapján a Fidesz 11, az MSZP 4, a Jobbik 3, az Együtt-PM, a DK és az LMP 1-1 EP-mandátumra számíthat a 21-ből.

A Nézőpont Intézet a Heti Válasz megbízásából készítette a felmérést. A kutatásban május 14. és május 18. között 1000 embert kérdeztek meg telefonon, nemre és korra régiónként, településtípusra és iskolai végzettségre országosan reprezentatív minta alapján.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!