szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csak veszélyes anyagok vannak a partidrogok piacán jelenleg, a terjesztő sem tudja, mit ad el, és a fogyasztó sem, hogy mit vesz be – közölte az ORFK a hvg.hu-val. Ez történhetett a Blaha Lujza téren kábítószer-túladagolásban meghalt fiatal és a főváros V. kerületében meztelenül őrjöngő férfi esetében is. Az agresszív viselkedést az alfa-PVT-nek, egy, a kémiai felépítésében az amfetaminokhoz hasonló anyagnak köszönhetjük.

Kémiai felépítésében az amfetaminokhoz hasonló anyag – mely hallucinációkat és pánikrohamot válthat ki – tehető a felelőssé azokért az esetekért, amikor bizonyos dizájner drogok fogyasztása után rendőri segítség kellett utcán őrjöngő fiatalok lefogására. Az anyag már halálesetet is okozott – írta az az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata a hvg.hu megkeresésére. Valószínűleg a Blaha Lujza téren, május 21-én történt halálesetről lehet szó, de erre nem tértek ki tájékoztatásban.

„Az utóbbi időben jelentősen megnövekedett azon esetek száma, amelyekben fiatalok rosszullét miatt sürgősségi ellátásban részesültek új pszichoaktív anyag, dizájner drog fogyasztása következtében” – tették hozzá. „Az elmúlt egy hónapban megjelent egy olyan anyag, amelynek cigarettában történő elszívása után mentőt kellett hívni hozzájuk, mert olyan súlyos egészségromlást idéztek elő. Egy esetben újra is kellett éleszteni a 14 éves fogyasztót.”

Meztelen, 35-40 év körüli férfi sétálgatott a Margit hídnál június 2-án – közölte a Velvettel egy olvasó, aki a budai hídfő felé menet látta a zavartan kószáló, meztelen férfit. Szintén meztelenül őrjöngő, vérző és fekáliával bekent férfi ijesztgette az embereket Budapest belvárosában, a Szent István-bazilika környékén április 27-én. A múlt héten írt arról a hvg.hu, hogy az illetővel már néhány héttel korábban is meggyűlt a rendőrség baja; a Bécsi utcában fetrengve és üvöltözve találtak rá az egyenruhások.

Veszélyes önmagában és keverve is

A forgalomban lévő veszélyes új anyagokkal kapcsolatban a rendőrség azt közölte, hogy Európában jelenleg mintegy 400 olyan új anyag van, amelyek dizájner drogoknak minősülnek. „Ebből Magyarországon szerencsére csak mintegy 40-50 féle van jelenleg a piacon, melyből körülbelül 10 olyan szer van, ami rendkívül veszélyes a fogyasztók számára.” Azt azonban megmondani nem lehet, hogy éppen az ugyanazon néven megvett „Kati”, „Zene” és „MP3” milyen anyagot tartalmaz.

A különböző fantázianéven forgalomba hozott anyagok összetétele hétről hétre változik. Sőt, egyre gyakoribb, hogy egy mintába kevernek 2-3 féle anyagot is – jegyezték meg az ORFK részéről. „Véleményünk szerint most csak veszélyes anyagok vannak a piacon.” A testület bűnügyi főosztályának kiemelt főreferense, Csákó Ibolya alezredes április közepén nyilatkozta a Blikknek, hogy kiszámíthatatlan a hatása annak az anyagnak, az alfa-PVT-nek, amely az amfetaminokhoz hasonló hatású szer, és amit tablettában árulnak.

Az népszerű alfa-PVT és a biofű

„Mivel nagyon olcsó, a dílerek 1000-1500 forintért adják adagját, egyre jobban terjed a fiatalok körében.” Az esetek többségében akkor derül ki – jegyezte meg –, hogy valaki ilyen szert használt, amikor már mentőt vagy rendőrt hívtak hozzá, mivel a droghasználó önkívületi állapotba került. Az alfa-PVT-nél elterjedtebb a biofű, amely mostanában reneszánszát éli. Nagyon veszélyes, mert gyakorlatilag orvosi zsályát vagy pemetefüvet áztatnak szintetikus kábítószerbe. Ezt szívják el a fiatalok, akik gyakorlatilag azt sem tudják, mit lélegeznek be. Idegrendszeri hatása olyan, mint az amfetaminé, más országokban pedig többen belehaltak már a fogyasztásába.

Az alfa-PVT-t Zacher Gábor, a Honvédkórház sürgősségi centrumának vezetője nagyon durva szernek nevezte. Olyannak, amely brutális üldözési mániát okoz. „Tipikus eset, amikor a használó minden ok nélkül bántalmaz egy embert, aki csak szembejön vele. Mostanában egyre többet találkozunk ezzel. Vizeletmintákból látjuk, hogy egy több összetevőjű anyag. A terjesztő sem tudja, mit ad el, és a fogyasztó sem tudja, mit vesz be.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Cs. B. Itthon

„Évi” és „Zene” okozta F. Tamás halálát a Blahán

Kábítószer-túladagolás miatt vesztette életét F. Tamás a Blaha Lujza téren – tudta meg rendőrségi forrásból a hvg.hu. A fiatalember – értesüléseink szerint – négy éve fogyasztott drogot. Május 21-én Évi és Zene fantázianevű partidrogok keverékétől lett rosszul és vesztette életét.

Cs. B. Itthon

A TV2 leadott egy videót: a rendőri intézkedést rögtön másként látta a BRFK

Felfüggesztették azt a rendőrt, aki április elején Budapest belvárosában intézkedett egy meztelenül őrjöngő férfival szemben. Ugyanarról a személyről van szó, akivel szemben néhány héttel később a bazilikánál is kénytelenek voltak rendőrök eljárni, és amely intézkedés ügyében ugyancsak felfüggesztettek egy rendőrt. Az eset furcsasága, hogy a BRFK a korábbi rendőri intézkedést mindaddig szakszerűnek találta, amíg a Tv2 le nem adott egy, a Youtube-ra is feltett videót.

Áder János a szegedi professzorról: Ha valóban az hangzott el, az minősíthetetlen

Áder János a szegedi professzorról: Ha valóban az hangzott el, az minősíthetetlen

Európa egyik legnagyobb családi üzlete: a brit monarchia

Európa egyik legnagyobb családi üzlete: a brit monarchia

Azzal is csökkenne a károsanyag-kibocsátás, ha megkérdeznék a kórházakban, mit kér enni a beteg

Azzal is csökkenne a károsanyag-kibocsátás, ha megkérdeznék a kórházakban, mit kér enni a beteg