szerző:
MTI

Egyre több a mezei pocok, a növényvédelmi hatóság szakemberei szerint az utóbbi évek egyik legjelentősebb szaporodásával áll szemben az ország. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságágának tájékoztatása szerint a pocokinvázió miatt Baranya, Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyéből jelentettek tetemes károkat, egyebek mellett az őszi kalászos, árpa és búza, a lucerna, a borsó, valamint a repce kultúrákban.

Kirívó esetben a repcében 14-50 lakott járat is lehet 100 négyzetméteren, és hasonló a helyzet a lucernában is. A kalászosokban egyes helyeken 16-18 járat lehet 100 négyzetméterenként, a napraforgóban pedig 6-8 fordulhat elő.

A pockok egyes területeket teljesen letaroltak. Vészhelyzet azokon a területeken alakult ki, ahol lucernatáblák és gyepterületek vannak az őszi kalászosok mellett – hívjájk fel a figyelmet a tájékoztatóban.

Magyarországon három rágcsálóirtó készítményhez van állandó engedély a mezei pocok elleni védekezésre: az Arvalin LR, a Polytanol és a Delu. Ezeket kizárólag a járatok nyílásába helyezve lehet alkalmazni.

A közlemény szerint a Redentin 75 RB szer csak "szükséghelyzeti engedély" birtokában használható fel a kártevők ellen. A Nébih az ország déli megyéiben és középső területein kialakult rendkívüli mezeipocok-invázió megállítására május 30-a és július 31-e között engedélyezte a készítmény használatát földi és légi alkalmazással a kalászos és repce kultúrákban.

Ha a mezei pocok fertőzés a hazai lucernásokban tovább erősödik, a Redentin 75 RB szükséghelyzeti forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét ennek figyelembevételével módosítják. A készítmény felhasználásához termelői regisztráció szükséges a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságain – tartalmazza a közlemény.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Öngyilkos merényletek zavarták meg az afganisztáni választásokat

Öngyilkos merényletek zavarták meg az afganisztáni választásokat

Hosszabb türelmi időt kaphatnak a kúttulajdonosok

Hosszabb türelmi időt kaphatnak a kúttulajdonosok

Otthagyja az LMP-t az egyetlen európai parlamenti képviselője is

Otthagyja az LMP-t az egyetlen európai parlamenti képviselője is

Magyar tévéfilm nyerte az Európa legjobbjának járó díjat

Magyar tévéfilm nyerte az Európa legjobbjának járó díjat

Itt a Samsung új, windowsos laptopja, amely mindig fent van a neten

Itt a Samsung új, windowsos laptopja, amely mindig fent van a neten

Háromezer embert küldenek el a központi közigazgatásból

Háromezer embert küldenek el a központi közigazgatásból