szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az utóbbi időben felértékelődött a gyógyszerek kiadását végző gyógyszerészek szerepe Magyarországon – ezt mondta az országos tiszti főgyógyszerész szerdán Gödön, az idei országos patikanap megnyitóján. A gyógyszerészi kamara elnöke pedig arról beszélt, hogy szerinte komoly erkölcsi, szakmai és gazdasági rehabilitáció indult el újra a gyógyszerészet területén.

Cseh Ildikó országos tiszti főgyógyszerész azt mondta: a beteg és a gyógyszerész közötti találkozások lehetőséget teremtenek a magas vérnyomás, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás és a magas vércukorszint veszélyeinek, de mindemellett az egészséges táplálkozás és életmód fontosságának bemutatására is. A gyógyszerészi gondozás egy szigorú protokollok mentén megvalósuló és hatóság által ellenőrzött folyamat része – magyarázta.

Hozzátette: a gyógyszertári munkafolyamatok megismertetésén kívül kiemelt cél az is, hogy bemutassák a szűrővizsgálatok jelentőségét az embereknek.     

Hankó Zoltán, a gyógyszerészkamara elnöke köszöntőjében kitért arra, hogy komoly erkölcsi, szakmai és gazdasági rehabilitáció indult el újra a gyógyszerészet területén, két évtizeden belül immár másodszor, ennek során társadalmi és egészségügyi kihívásoknak kell tudniuk megfelelni.

"Ahhoz viszont, hogy a gyógyszerészi praxis megfelelőképpen tudjon működni, mindenképpen szükség van a gyógyszerész szakmai és egzisztenciális függetlenségére – legyen a gyógyszerészé a gyógyszertár, és ebben legyen szakmailag független –, továbbá a gyógyszerész rendelkezzen a megfelelő kompetenciákkal" – mondta.     

Az idei rendezvény fókuszában az egészséges táplálkozás, az emésztési zavarok és a fogyókúra egymáshoz szorosan kapcsolódó területei állnak. A patikanapon a fő témák mellett megjelenik a COPD, azaz a krónikus obstruktív tüdőbetegség megelőzése és kezelése is.

A COPD egy krónikus légúti szűkülettel járó betegség, kiváltó oka legfőképpen a dohányzás. Magyarországon körülbelül ötszázezerre becsülik a COPD-sek számát, ugyanakkor a diagnosztizált betegek száma alig éri el a kétszázezret.     

A csatlakozó gyógyszertárakban ezen a napon szűrővizsgálatokkal, egészségügyi tanácsadással fogadnak minden érdeklődőt.

A patikanapot 2004 óta rendezik meg Magyarországon, minden évben június első szerdáján tartják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!