szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megszavazta az Országgyűlés kedd este a helyi önkormányzatokról szóló törvény módosítását. Ennek lényege, hogy alapvető változások jönnek a Fővárosi Közgyűlés összetételében: a testületnek alapból tagjai lesznek a kerületi polgármesterek, és mellettük kompenzációs listáról választott képviselőkkel egészítik ki a létszámot. A listáról a kerületek lélekszáma alapján súlyozva osztják majd ki a mandátumokat. A javaslatra 133 képviselő szavazott igennel, és 53 nemmel.

Májusban a hvg.hu írt először arról, hogy a Fidesz még az októberi önkormányzati választások előtt hozzányúl az önkormányzati törvényhez, és jelentősen átalakítják a most 33 fős Fővárosi Közgyűlés szerkezetét.

Az eddigi tisztán listás választási szisztéma helyett a 23 kerületi polgármesterből áll majd a főpolgármester mellett működő testület, valamint még kilenc képviselőből, akiket kompenzációs listáról választanak.

A főpolgármester megválasztásának módja nem változik, továbbra is közvetlenül a budapestiek szavazataival nyeri el mandátumát.

Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere az egyik tévéműsorban azzal indokolta a javaslatukat, hogy meg akarják szüntetni a főváros és a kerületek közötti szétszakítottságot, valamint szerinte az emberek jobban bíznak egy személyesen választott polgármesterben, mint egy pártlistában, amelynek összeállításába nem tudnak beleszólni.

©

Korrekciók az alkotmányosságért

A Political Capital elemzésében emlékeztetnek, hogy az eredeti javaslattal kapcsolatban alkotmányossági aggályok merültek fel, amit két módosító indítvánnyal próbáltak korrigálni.

Az első lényege, hogy a kerületek népességszámával súlyozzák a töredékszavazatokat: minél nagyobb lélekszámú egy kerület, annál nagyobb súllyal számít bele a végelszámolásba az ott keletkezett töredékszavazatok tömege. Töredékszavazat a polgármesterjelöltekre leadott minden olyan voks, amellyel nem szereztek polgármesteri mandátumot.

Mivel az alkotmányossági problémára ez sem jelentett teljes megoldást, újabb módosító született, méghozzá az, amit a kettős többség bevezetését javasolta.

Ennek lényege, hogy a fővárosi közgyűlési szavazásoknál nem lenne elég, ha a 33 képviselőből 17-en igennel szavaznak, a határozathozatal csak úgy lenne eredményes, ha egyidejűleg a 23 kerületi polgármesterből legalább annyian szavaznának igennel, amennyien képesek lefedni a budapesti összlakosság több mint felét.

Fodor is nemet mondott

A keddi zárószavazáson 133 képviselő nyomott igent, 53 pedig nemet. A módosítók közül elfogadták a kettős többségről valamint a súlyozott töredékszavazatokról szólót is.

Nemet nyomtak a zárószavazáson az MSZP, a Jobbik és az LMP képviselői, valamint a függetlenek közül Fodor Gábor, Kónya Péter és Szabó Szabolcs. A Fidesz és a KDNP politikusai biztosították most is a többséget.

Újdonság még, hogy enyhítettek az összeférhetetlenségi szabályokon: az egészségügyben, a köznevelésben, valamint a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményekben dolgozók mégis lehetnek majd önkormányzati képviselők, illetve kistelepülési polgármesterek.

Emellett hét nappal rövidül az ajánlásgyűjtés ideje: az önkormányzati választáson az egyéni listás és egyéni jelöltet, a polgármesterjelöltet és a főpolgármester-jelöltet legkésőbb a szavazást megelőző 34. napig lehet bejelenteni, a listákat pedig a szavazást megelőző a 33. napig.

Egyszerűbb lesz jelöltté válni

Az önkormányzati választási rendszer átalakításának országos hatású passzusa, hogy mind Budapest, mind a nagyvárosok esetében csökkentették a polgármester-jelöltséghez szükséges ajánlások számát.

A 10 ezer és 100 ezer lakos közötti településeken legalább 300 választó, a 100 ezer lakosúnál nagyobb városokban pedig minimum 500 választópolgár ajánlása kell majd. A 10 ezer lakosúnál kisebb helységekben továbbra is az lehet majd polgármesterjelölt, akit az ott élő választópolgárok legalább 3 százaléka ajánl.

A főpolgármester-jelöltséghez legalább ötezer budapesti választópolgár ajánlása lesz szükséges. Ez jelentősen könnyíti a jelöltté válást, mivel most a főváros választói két százalékának ajánlása kell, ami négy éve több mint 27 ezer embert jelentett.

A megyei választókerületben az a jelölőszervezet állíthat listát, amely összegyűjtötte a választókerület választópolgárai fél százalékának ajánlását.

Emellett az önkormányzati választásnál is lesz a többes ajánlás, amit a független Fodor Gábor javasolt. Így a szavazópolgár jelölési fajtánként több jelöltet, listát is ajánlhat, de csak egy településen, kerületben vagy megyében fogadhat el jelölést.

Kisebb lesz a büntetés az elveszett ívek miatt

A minimálbér feléről, azaz 50 750 forintról vissza nem vitt ívenként 10 ezer forintra csökken a bírságuk azoknak a jelölteknek, jelölőszervezeteknek, akik vagy amelyek a jelöltállítás végéig nem viszik vissza a választási irodához az összes átvett ajánlóívet.

Az indoklás szerint a bírság eddig mértéke eltúlzott volt. Ha még a jelöltbejelentésre nyitva álló határidő utáni napon viszik vissza az ilyen ajánlóíveket üresen, nem jár bírság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Földtől mintegy 280 millió kilométerre készül szoftverfrissítésre a NASA

A Földtől mintegy 280 millió kilométerre készül szoftverfrissítésre a NASA

Adagonként 19,5 euróért vett az EU újabb 900 millió Pfizer-vakcinát

Adagonként 19,5 euróért vett az EU újabb 900 millió Pfizer-vakcinát

A kínai járványügy vezetője most már azt mondja, nem úgy értette, amit a kínai vakcinák hatékonyságáról mondott

A kínai járványügy vezetője most már azt mondja, nem úgy értette, amit a kínai vakcinák hatékonyságáról mondott