szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 18-29 évesek, a magukat liberálisnak tartók, a bal-jobb skálán középen állók, valamint a DK és az LMP szavazói azok a csoportok, ahol az egyneműek házasságának a legmagasabb a támogatottsága Budapesten. A fővárosi többség ugyanakkor összességében elutasító a melegházassággal szemben – ez derül ki a Republikon Intézet legújabb elemzéséből, mely a budapesti szavazók attitűdjét vizsgálta a melegházassággal és a könnyűdrogok dekriminalizációjával kapcsolatban.

A Republikon felmérése szerint a fővárosiak bő harmada vélte úgy, hogy az egynemű párok számára is lehetővé kéne tenni, hogy házasodjanak. Nagyjából minden negyedik budapesti válaszolt úgy, hogy a könnyűdrogok használatát a továbbiakban nem kellene büntetni. A főváros egészében tehát az ellenzők jelenleg többen vannak mindkét esetben.

Az Intézet megjegyzi, hogy a homoszexuális párok jogaival és lehetőségeivel kapcsolatban a kérdésfeltevésen is sok múlik: magasabb arányt lehet kapni, ha csak életvitelre kérdeznek rá, mint ahogy azt például az European Social Survey teszi – itt 46 százalék értett egyet azzal, hogy a melegek és leszbikusok úgy élhessenek, ahogy szeretnének. Ugyanakkor – bár szintén jogegyenlőségi kérdés, de vélhetően a 34 százaléknál is alacsonyabb arányt kapnának, ha a melegek örökbefogadási jogáról kérdeznének.

Elfogadóak a fővárosi fiatalok

Az elmúlt évek fiatalokkal kapcsolatos kutatásai azt mutatták, hogy a fiatalok jelentős többsége jobboldali önbesorolással bír, nyitottak a szélsőségek felé és felülreprezentált körükben a Jobbik. A Republikon elemzése ezzel együtt arra jutott, hogy a fővárosi fiatalok – egyébként a nyugat-európai trendeknek megfelelően – messze a leginkább elfogadó csoport, köztük a legnagyobb a liberális-progresszív válaszok aránya: a könnyűdrogok fogyasztásának büntetlensége mellett áll ki a 18-29 évesek 35 százaléka; ez másfélszer magasabb arány, mint amekkorát a főváros egészében mértünk. 

©

A melegházasság esetén is a 18-29 éves korosztályban látni a legmagasabb támogatói arányt, olyannyira, hogy a fiatalok között fej-fej mellett áll a két vélemény: 46 százalékuk támogatja, 47 százalékuk ellenzi. Igazán nagy ellenállást egyébként csak a 60 év felettiek mutatnak, a harmincas korosztályban még tízből négy támogató áll öt ellenzővel szemben. A fiatalok karakteres jobboldali önbesorolása tehát nem feltétlenül jár értékkonzervativizmussal: sokkal inkább egy pártválasztásban megnyilvánuló jobboldaliságról lehet szó, aminél a vizsgált kérdésekben a fiatalok nyitottsága erősebben érvényesül. 

Nem mindegy, ki mire szavaz
 
A pártok szavazói igencsak eltérően ítélik meg a két kérdést. Az LMP-szavazók következetesen mindkét kérdésben a liberálisabb álláspontot támogatják, közel egyforma,  bő 40 százalékkal az átlagot meghaladó mértékben. A Demokratikus Koalíció szavazói jelentik az egyetlen párttábort, ahol az egyik liberális-progresszív álláspont abszolút többséget kapott, méghozzá az egyneműek házassága esetén. A DK-szavazók 53 százaléka vélte úgy, hogy ezt lehetővé kell tenni. Érdekes kettősség ugyanakkor a DK esetében, hogy a könnyűdrogok esetén nyoma sincs ennek az attitűdnek: szavazóik az MSZP, a Fidesz vagy épp a Jobbik táborához hasonlóan elutasítók a büntetés enyhítését illetően.

Az Együtt-PM szavazóinál azt tapasztalták, hogy mindkét kérdésben inkább húznak a liberális álláspont felé, ám eltérő mértékben: a könnyűdrog-fogyasztás dekriminalizálása körükben a legelfogadottabb (10-ből négyen nem büntetnék a használatot), a melegházasság támogatottságában azonban jelentősen elmaradnak az LMP vagy a DK-szavazók véleményétől.

A Fidesz és a Jobbik szavazói mindkét ügyben a fővárosi átlagot meghaladóan a konzervatív álláspontot vallják: a könnyűdrogok fogyasztásának büntetését és az egyneműek házasságának tiltását. 64-71 százalékuk ellenzi, hogy a meleg és leszbikus párok házasságot köthessenek – érdekes ugyanakkor, hogy minden negyedik Jobbik-szavazó lehetővé tenné azt. Az MSZP szavazói lényegében mindkét kérdésben a fővárosi átlagnak megfelelő arányban vélekedtek a két témáról - derül ki a kutatásból.

A részletes elemzés innen tölthető le!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Jóbarátok reunion forgatásáról posztolt egy fotót Matthew Perry

A Jóbarátok reunion forgatásáról posztolt egy fotót Matthew Perry

Mi jön az okostelefonok után?

Mi jön az okostelefonok után?

Szerda éjfélig ingyen megtekinthető Szomjas György filmje, a Talpuk alatt fütyül a szél

Szerda éjfélig ingyen megtekinthető Szomjas György filmje, a Talpuk alatt fütyül a szél